Έμεινα μόνη

Έμεινα μόνη

Έναν μικρό θησαυρό ανακάλυψα προ ημερών, ένα κρυμμένο και σπάνιο τραγούδι-διαμάντι του Μίμη Πλέσσα σε στίχους του σπουδαίου Βαγγέλη Γκούφα. Τίτλος του τραγουδιού Έμεινα μόνη.

Το Έμεινα μόνη είχε κυκλοφορήσει το 1967 σε μικρό δισκάκι 45". Τραγουδούσε η Αλέκα Μαβίλη. Ήταν μάλιστα η Β’ πλευρά του δίσκου και Α’ πλευρά ήταν το ήδη γνωστό από τον Γιάννη Πουλόπουλο Βρέχει πάλι απόψε των Πλέσσα – Α. Δασκαλόπουλου, το οποίο είχε ερμηνεύσει η Μαβίλη στην ταινία Οι Θαλασσιές οι χάντρες.

Αλλά και το Έμεινα μόνη το είχε τραγουδήσει η Αλέκα Μαβίλη στην δραματική ταινία Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’τα άλλα (1967) όπου πρωταγωνιστούσαν οι Ορέστης Μακρής, Γιάννης Φέρτης και Νίκη Τριανταφυλλίδη.

Όμως, για μένα, η ανακάλυψη ήταν άλλη. Το Έμεινα μόνη είχε ακουστεί και σε μία άλλη ελληνική ταινία, την 'Χαμένη ευτυχία'' του 1966. Πολύ καλό κοινωνικό δραματικό έργο της Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παύλου Τάσιου. Έπαιζαν οι Μαριάννα Κουράκου, Λευτέρης Βουρνάς, Μηνάς Χρηστίδης, Τασσώ Καββαδία. Εδώ όμως, ερμηνεύτρια του τραγουδιού ήταν η Βίκυ Μοσχολιού. Διέφεραν μάλιστα και οι στίχοι σε κάποια σημεία. Η εκτέλεση αυτή δεν ηχογραφήθηκε ποτέ σε δίσκο κι έτσι αν δεν είχε τύχει να δεις την ταινία, δεν θα ήξερες και το τραγούδι. Στο Youtube τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε μόνο η κινηματογραφική σκηνή όπου τραγουδά η Μοσχολιού. Να προσθέσω  ότι στην 'Χαμένη ευτυχία'τραγουδούσε επίσης και ο Κώστας Χατζής ένα δικό του τραγούδι με τίτλο Απόψε. 

Πολύ πρόσφατα ανέβηκε στο Youtube μία ψηφιοποιημένη έκδοση του τραγουδιού με την Μοσχολιού κι έτσι μας έδωσε την χαρά να το μάθουμε κα να το απολαύσουμε με ωραίο, καθαρό ήχο (κι όχι με τα χρατς χρουτς της ταινίας).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ελαφρό-λαϊκό τραγούδι που για άγνωστους λόγους δεν ηχογραφήθηκε κι έτσι δεν μπόρεσε να γίνει γνωστό. Και οι δύο ερμηνείες είναι πολύ καλές, κάθε μιά στο στυλ το δικό της. Λίγο πιο ελαφρύ, μελιστάλακτο, σε ύφος τραγουδιών μπουάτ από την Αλέκα Μαβίλη. Πιο λαϊκό, με πιο πάθος και πόνο από την Μοσχολιού. Κρίμα που δεν πέρασε στο πλατύ κοινό, γιατί είχε όλα τα προσόντα για να γίνει μεγάλη επιτυχία. Αλλά ίσως τότε ήταν τόσα πολλά τα αξιόλογα τραγούδια που οι δισκογραφικές εταιρείες, δεν ήξεραν ποιο να πρωτοδιαλέξουν.

Ακούστε τα και τα δύο και απολαύστε τα. Καθένα έχει την χάρη του!

Σημ. Αν δεν έχετε δε την 'Χαμένη ευτυχία'' και εάν είστε φαν του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αξίζει τον κόπο να της δώσετε μια ευκαιρία. Το μεγάλο ατού του έργου είναι οι πολύ καλές ερμηνείες. Η υπόθεση είναι απλή και τυπική της εποχής. Το φτωχό αλλά τίμιο παλληκάρι, η φτωχιά και τίμια, αλλά όχι όμορφη κοπέλλα της γειτονιάς που τον λαχταρά, η όμορφη κοπέλλα που τον αγαπά, αλλά μέχρις ενός σημείου, η κακιά και συμφεροντολόγα μάνα και ο πλούσιος κολοκυθονερόβραστος μεσήλικας επίδοξος γαμπρός. Το τέλος ΔΕΝ είναι αυτό που φαντάζεστε.

Κείμενο: Marlykon


Εκτύπωση   Email