Οι γυναίκες- Ένα βιβλίο του T.C. Boyle

Οι γυναίκες- Ένα βιβλίο του T.C. Boyle

O T.C.Boyle είναι ένας σύγχρονος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στην Ευρώπη.

Αν και είμαι πάντα συγκρατημένη και επιφυλακτική απέναντι στους πέραν του Ατλαντικού συγγραφείς, είπα να ξεπεράσω τις προκαταλήψεις μου και να διαβάσω ένα βιβλίο του με τίτλο The women, Οι γυναίκες.

Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία του μεγάλου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright που υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του χάρη στα ιδιόρρυθμα κτίσματα που σχεδίασε. Πιο γνωστό, αν και ίσως όχι τόσο χαρακτηριστικό του, το περίφημο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Frank Lloyd Wright Guggenheim Museum, New York

Την βιογραφία υποτίθεται ότι αφηγείται ένας Ιάπωνας μαθητευόμενος του F.Lloyd Wright –δεν ξέρω αν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια που έχουν καθένα τους για τίτλο το όνομα κάποιας συντρόφου του αρχιτέκτονα και περιγράφουν την αντίστοιχη περίοδο της ζωής του στο πλευρό αυτής της συντρόφου (εξ ού και ο τίτλος του βιβλίου). Ο F.Lloyd Wright παντρεύτηκε τρεις φορές, απέκτησε πολλά παιδιά και η ζωή του ήταν μια ατέλειωτη σειρά σκανδάλων λόγω των αισθηματικών του περιπετειών που στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξαν κοινωνικά κατακριτέες. Μια από αυτές τις περιπέτειες οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία που περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο.

Παρ’ότι το βιβλίο αυτό του T.C. Boyle ρέπει ελαφρώς προς το κουτσομπολιό, το μυθιστόρημα είναι τελικά αξιόλογο και φωτίζει την μεγαλοφυία του Lloyd Wright, την αστείρευτη δημιουργικότητά του, τον αισθητισμό του, την ανάγκη του ν’αποκτά ωραία πράγματα, να μην μπορεί να ζήσει χωρίς μια γυναίκα δίπλα του, να οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα, να αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του και να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email