Μεσόγειος

Μεσόγειος

Νιόβη Σανταμά - Μεσόγειος

Ποιήματα - Εκδόσεις Ιωλκός 2021

Ένα ταξίδι στη Μεσόγειο, από τον Λίβανο μέχρι την Βαρκελώνη (κι ακόμα λίγο προς δυσμάς ώς τον Ατλαντικό, στην Πορτογαλία), ένα ταξίδι της ποίησης, διαφορετικό, μοναδικό, πρόκειται να κάνει όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο.

Ένα ταξίδι στον ήλιο και στο φως, στ'αρχαία αγάλματα, στους μαρμάρινους κίονες, στα μνημεία, στην ιστορία, στους μύθους. Παντού θα συνοδεύεται από τον Όμηρο αλλά και από τον Σεφέρη. Παντού θα βλέπει την ομορφιά αλλά θα νοιώθει επίσης τις λαβωματιές από τα άγρια ιστορικά γεγονότα. Και παντού θ'ακούει την φωνή της ποιήτριας που έγραψε αυτούς τους στίχους. Φωνή ξεχωριστή, που έχει πολλά να πει, η Νιόβη Σανταμά από την Κύπρο στην πρώτη της ποιητική συλλογή, με όλη την αθωότητα και την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που γράφει για τον εαυτό του, αυθεντικά, χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να του περνάει απ'το μυαλό ότι αυτός "ο προσωρινός οίστρος ποιήσεως" κάποτε θα τυπωθεί σε χαρτί και θα διαβαστεί από άλλους. Όλες οι βαθειές σκέψεις είναι εδώ, όλα τα προαιώνια ερωτήματα, όλος ο θαυμασμός για τους μεγαλειώδεις τόπους που επισκέπτεται, τους βαρυφορτωμένους από τέχνη και φιλοσοφία.

Στήθηκες στο κέντρο του κοίλου,

άνοιξες τα χέρια, έκλεισες τα μάτια,

ευθυγραμμίστηκες με το σύμπαν

και ρώτησες πάλι με την ίδια αγωνία.

 

Το ίδιο ρώτησες

στους Δελφούς, στην Πέργαμο, στην Αθήνα,

στο Κούριο, στη Σαλαμίνα, στο Σούνιο,

στη Βύβλο, στη Γεράσα, στο Ταυρομήνιο και στον Ακράγαντα.

Το πανάρχαιο ερώτημα έχει την ίδια πάντα σαφή, μα δύσκολη απάντηση.

Γιατί επιμένεις συνέχεια να το ξαναρωτάς;

 

Εδώ είναι επίσης και όλη η πίκρα για τα δεινά των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από την Μεσόγειο.

 

Η Ελλάδα,

η προσφυγοπούλα απ'το Παλαίκυθρο των 14 χρόνων,

δεν είχε σπίτι,

δεν είχε γιαγιά και παππού,

πόρτες και παράθυρα,

ηλεκτρισμό, κρεβάτι.

 

Είχε ένα λουξ

και ένα όνομα που όλοι μισούσαν.

 

Την Νιόβη Σανταμά την γνώρισα τυχαία μέσα απ'το διαδίκτυο. Την ξεχώρισα για την λεπτότητά της, τις ευαίσθητες κεραίες της προς κάθε τι καλλιτεχνικό, τις γνώσεις, το χιούμορ της. Μου έκανε την τιμή να μου δείξει τα ποιήματά της και την προέτρεψα να τα εκδώσει. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου που η Νιόβη και η Λητώ γίνονται φίλες.

Για όλ'αυτά αλλά και για την πολύ καλαίσθητη έκδοση, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

 

 


Εκτύπωση   Email