Aνάμεσα στα 30 πιο υγιεινά τρόφιμα, σύμφωνα με ένα ξένο περιοδικό, βρήκαμε τα αμύγδαλα, τις φακές, το πληγούρι, τα αυγά, τις σαρδέλλες, το σπανάκι, τα ακτινίδια, τον σολωμό (όχι ιχθυοτροφείου, όμως), το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα και πέτσα, τα αβοκάντο, τα φασόλια, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και το ελληνικό άπαχο γιαούρτι.
Ας πάρουμε λοιπόν δυο από αυτά τα υλικά, το πληγούρι και το ελαιόλαδο για να δημιουργήσουμε ένα «ταμπούλι», τη γνωστή, δηλαδή, δροσερή σαλάτα από τη Μέση Ανατολή. Όλα τα υλικά της συνταγής έχουν ως εξής:
2 ματσάκια φρέσκος μαϊντανός (1,5 φλυτζάνι ψιλοκομμένος, χωρίς τα κοτσάνια)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
½ φλυτζάνι ψιλό πληγούρι
6 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φύλλα μαρουλιού ή αμπελόφυλλα για διακόσμηση της σαλατιέρας (προαιρετικά)
Ετοιμασία:
Μουλιάστε το πληγούρι σε κρύο νερό για 1 ½ με 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρέστε το νερό από το πληγούρι με τα χέρια σας ή με χαρτί κουζίνας.
Αναμίξτε όλα τα συστατικά, εκτός από το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε στη σαλατιέρα τα φύλλα του μαρουλιού ή τα αμπελόφυλλα και προσθέστε τη σαλάτα.
Προσθέστε από πάνω το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρετε αμέσως ή αφήστε να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες προτού το σερβίρετε.