Διαφορετικά Χριστούγεννα..

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Αναζητώντας το νόημα των Χριστουγέννων πέρα από την ανταλλαγή των δώρων και τα πολύχρωμα λαμπάκια!

Αλήθεια, εσύ πώς θα περάσεις φέτος τα Χριστούγεννα; Θα τα περάσεις με τον γνωστό, κανονικό τρόπο, ψώνια, οικογενειακό τραπέζι και ρεβεγιόν; Ή θα αλλάξεις και θα προσπαθήσεις να κάνεις κάτι καινούργιο, να βγεις από το ψυγείο του «εγώ» και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος;

Αυτά τα Χριστούγεννα, κάνε κάτι διαφορετικό, εκτός από τις κοινότυπες Χριστουγεννιάτικες ενέργειες. Προσπάθησε να διαφοροποιηθείς και να λυγίσεις τον ατσαλένιο σου εγωισμό, προσπάθησε να δεις αυτή την αλλαγή ως τον ερχομό όχι μόνο μίας καινούργιας χρονιάς, αλλά ενός πιο αληθινού εαυτού.

Ο τρόπος αντίληψης των Χριστουγέννων έχει κυριαρχήσει να θεωρείται ως αμιγώς υλιστικός. Οι άνθρωποι μένουν στο στόλισμα του δέντρου, στον Άγιο Βασίλη που θα ανέβει από την καμινάδα και θα αφήσει τα δώρα κάτω στο δέντρο, στα ψώνια, στο φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αμελήσουν για το θρησκευτικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης εορτής και να αγνοήσουν το τόσο σημαντικό πνευματικό της νόημα.

Καταρχάς, να πούμε πως η ημερομηνία γέννησης του Ιησού Χριστού δεν είναι η 25η Δεκεμβρίου. Απλώς ορίστηκε αυτή η ημέρα ως εορτή του Χριστιανισμού, καθώς η Ελληνική μυθολογία γιόρταζε την ίδια ημέρα τη γέννηση του θεού Ήλιου, ως συμβολισμός της Χριστιανικής πίστης που διαφοροποιείται από την Αρχαία θρησκεία.

 Το πνευματικό νόημα των εορταστικών ημερών, μπαίνει στο περιθώριο, στα πλαίσια μίας καταναλωτικής μανίας και του περιορισμού του νοήματός της σε οτιδήποτε αφορά την υλική υπόσταση των εορτών.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι ημέρες των Χριστουγέννων, είναι οι καλύτερες για να πραγματοποιήσεις μία βαθιά, ουσιαστική προσωπική αλλαγή. Για να βελτιώσεις τα λάθη σου, να αναλογιστείς τις αδικίες που έχεις δώσει, για να σκεφτείς πώς μπορείς βελτιωμένο τον εαυτό σου.

Αυτά τα Χριστούγεννα, μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο και να παραδεχτείς «μου έλειψες», «θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη», «σε αγαπώ». Οι πραγματικές γιορτές αρχίζουν όταν η ψυχή μας καθαρίζει από τα σκοτάδια του παρελθόντος και όχι όταν απλά ξεφεύγει σε ένα τραπέζι με χαμόγελα της στιγμής, για να βυθιστεί στην ίδια ρουτίνα μετά από λίγα λεπτά, λίγο μετά το τσούγκρισμα των ποτηριών και μετά το τελείωμα του δείπνου.

Τα πραγματικά Χριστούγεννα είναι τα πνευματικά, εκείνα στα οποία καθαρίζει η ψυχή μας και προετοιμάζεται να υποδεχθεί το καινούργιο έτος, δίχως τοξικά συναισθήματα και ρυπαρές σκέψεις.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ναι, μπορούν να είναι διαφορετικά. Όχι γιατί θα αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης, αλλά γιατί θα αλλάξουμε ουσιαστικά εμείς, με τον τρόπο σκέψης μας και τη νίκη απέναντι στον εγωισμό μας.

Κείμενο : Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email