4 φοβερές παραλίες που ίσως δεν ξέρατε

4 φοβερές παραλίες που ίσως δεν ξέρατε

Η Βοιωτία είναι ένας νομός αδικημένος. Κανένας δεν σκέφτεται να κάνει διακοπές στην Βοιωτία, ούτε και έχει πολλά γνωστά μέρη. Και κυρίως δεν είναι γνωστή για τις παραλίες της. Σίγουρα όλοι ξέρουμε τον Όσιο Λουκά και την -κοσμική πλέον- Αράχωβα, όλοι έχουμε φάει κάποιο σουβλάκι στην Λιβαδειά, αλλά παραλίες και ακρογιαλιές δεν έχει φημισμένες.

Κι όμως, η Βοιωτία έχει πολλά κρυμμένα διαμαντάκια. Μην ξεχνάμε ότι βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο εξ άλλου…Εμείς όμως έχουμε συγγενείς και φίλους στα χωριά της Βοιωτίας και τα ξέρουμε τα κατατόπια. Κι έχουμε κάνει μπάνια, βουτιές και ψαρέματα αξέχαστα σε τέσσερις παραλίες:

Άη Γιάννης Βοιωτίας - Photo credit @Marlykon

1. Σαράντι (το κλασικό) Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι των γύρω χωριών παραθέριζαν στο Σαράντι ή Σαράντη στήνοντας καλύβες πάνω στην ωραία αμμουδιά του που είναι γεμάτη ψηλά αρμυρίκια που προσφέρουν ωραιότατη σκιά. Σήμερα έχουν κτιστεί πολλά εξοχικά σπίτια και στον παραλιακό πεζόδρομο θα βρείτε πολύ καλά ταβερνεία με (πραγματικά) φρέσκα ψάρια και άλλους μεζέδες και καφετέριες. Τα αρμυρίκια είναι πάντα εκεί κι ο δήμος έχει βάλει παγκάκια για να πηγαίνουν οι ηλικιωμένες κυρίες του χωριού αξημέρωτες και να κάνουν κατάληψη με τα πράγματά τους και τα παιχνίδια των εγγονιών. Αλλά δεν βαριέσαι, είναι μεγάλη η παραλία κι όλοι οι καλοί χωράμε. Μην φανταστείτε ότι είναι και Βουλιαγμένη… Η θάλασσα είναι μάλλον ρηχή και αμμουδερή, ιδανική δηλαδή για πιτσιρίκια, ρακέτες και μπλα-μπλα.

Παραλία Σαράντι Βοιωτίας - photo credit @marlykon

2. Άη Γιάννης (ο γραφικός) Στον Αη Γιάννη σπίτια δεν έχει, εκτός από ένα καφενείο-ταβέρνα κι ένα ακόμα που κάθε φορά που το βλέπω το λιγουρεύομαι. Ήταν παλιά τελωνείο, μετά για πολλά χρόνια ήταν ερείπιο εγκαταλελειμμένο ώσπου κάποιος κάπως το αγόρασε και το ανακάινισε. Ο Άη Γιάννης είναι ένα μικρό λιμανάκι, με ψαρόβαρκες. Έχει δυο παγκάκια, πολύ ωραία για να ρεμβάζει κανείς όταν δεν έχει ήλιο, έχει μια γλύστρα για σκάφη και μια ελάχιστη παραλιούλα. Μην σας αποθαρρύνει όμως αυτό. Η θάλασσα είναι πολύ καθαρή και θα την ευχαριστηθείτε. Νομίζω το καλύτερο στον Αη Γιάννη είναι το ωραίο γραφικό λιμανάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησάκι, μερικές δεκαετίες πριν.  

Άη Γιάννης Βοιωτίας - Photo credit @Marlykon

3. Άγιος Νικόλας (ο τρέντυ) Πολύ λίγα και περιποιημένα σπίτια, μεγάλη παραλία με άμμο, πεζοδρόμιο-σουλάτσο κατά μήκος της και στις δύο άκρες της έχουν φτιαχτεί δύο all day bar resturants (το λέω έτσι για να καταλάβετε το στυλ) που έχουν βάλει και ομπρέλες-ξαπλώστρες στην παραλία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου απαιτείται προ-κράτηση (sic) για να βρείτε θέση. Η νεολαία της ευρύτερης περιοχής τα προτιμά για προφανείς λόγους. Και γιατί όχι αφού παρέχουν τα πάντα: ξαπλώστρες, καφεδάρες, μπύρες, φαγητάκι, ντουσιέρες να ξεκολλήσει η άμμος από τις κορμάρες μας, μουσικούλα και πολύ λογικές τιμές.  

Άγιος Νικόλας Βοιωτίας

4. Αλυκή (η παραδοσιακή) Ονομάστηκε έτσι επειδή ακριβώς υπάρχει μια μικρή αλυκή, όπου μπορεί να δείτε ανθρώπους να μαζεύουν αλάτι (εγγυημένα χίλιες φορές καλύτερο από το αλάτι Ιμαλαïων). Εδώ, για να καταλάβετε πόσο παραδοσιακή είναι, έρχονται και δημοτικά πούλμαν από τα γύρω χωριά. Η θάλασσα είναι σούπερ, τύφλα νά’χουν οι Κυκλάδες, ειδικά αν έρθετε καθημερινή. Μεγάλη παραλία, με ξαπλώστρες σε κάποια σημεία, με δεντράκια και παγκάκια αλλού. Επίσης υπάρχουν και δυο σημεία με ράμπες για πρόσβαση σε αναπηρικά καροτσάκια. Εκτός από την κεντρική μεγάλη παραλία υπάρχουν κι άλλες δυο πιο απόμερες δεξιά κι αριστερά της. Στο τέλος της μεγάλης παραλίας υπάρχει κι ένα μικρό λιμανάκι όπου αράζουν ψαρόβαρκες και σκάφη (μαρίνα δηλαδή, όχι αστεία). Ταβέρνες, καφετέριες, σουβλάκια και το σούπερ μάρκετ του Μπάμπη όπου θα βρείς από παγωτά, αντηλιακά και πατάτες μέχρι βίδες και φλοτέρ για καζανάκια. Υπάρχει κι ένα μικρό ιατρείο, προσφορά του συλλόγου αλιέων Αλυκής.

Αλυκή Βοιωτίας - photo credit @Marlykon

 Σημειώσεις:

  • Στην Βοιωτία υπάρχουν και άλλες παραλίες (Ζάλτσα, Λιβαδώστρα, Άγιος Βασίλειος κ.ά.) αλλά εμείς σας αναφέρουμε αυτές που έχουμε επισκεφθεί, έχουμε κολυμπήσει, έχουμε φάει, αυτές που ξέρουμε στ’αλήθεια δηλαδή κι όχι όπως κάνουν μερικοί-μερικοί.
  • Όλες είναι σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, ιδανικές και για μονοήμερη δηλαδή. Μιάμιση με δύο ώρες το πολύ.
  • Αν ανησυχείτε για την πανάκριβη βενζίνη (και με το δίκιο σας), θα σας αποζημιώσουν οι καλές τιμές στα μαγαζιά.
  • Αν είστε «προνομιούχοι» ή μερακλήδες και έχετε σκάφος ή βαρκούλα ή αυτοκίνητο 4χ4 ή παλιατζούρα που δεν σας νοιάζουν τα «ντάπα-ντούπα» κι οι λακκούβες, θα ανακαλύψετε κι άλλες μικρές πολύ ωραίες παραλίες ερημικές και πεντακάθαρες στην περιοχή.

Αλυκή Βοιωτίας - photo credit @Marlykon

Καλά να περάσετε!

Βοιωτία, παραλίες - χάρτης

Κείμενο: Marlykon

 


Εκτύπωση   Email