Μια πολύ ροζ ανάμνηση

Μια πολύ ροζ ανάμνηση

Το γλυκό που ήταν σήμα κατατεθέν στα οικογενειακά μας τραπέζια και που το έφτιαχναν μαμά και θείες ήταν μια τούρτα φράουλα, ελαφριά και δροσερή, με μεταξένια υφή και λαχταριστό ροζ χρώμα.

Και δεν την τρώγαμε μόνο την άνοιξη, όπως είναι αναμενόμενο με ένα φρούτο που δεν το βρίσκεις εύκολα όλο τον χρόνο, γιατί οι κυρίες της οικογενείας φρόντιζαν να έχουν πάντα στην κατάψυξή τους πολτοποιημένες φράουλες. Έτσι το αγαπημένο μας γλυκό εμφανιζόταν ακόμα και τα Χριστούγεννα ή σε γενέθλια που έπεφταν φθινόπωρο ή μες στο καταχείμωνο -- ίσως λίγο παράταιρο, αλλά πάντα σαν μια νότα αισιοδοξίας. Τηρώντας την οικογενειακή παράδοση, φτιάχνω αυτό το γλυκό τουλάχιστον δυο τρεις φορές τον χρόνο, όμως πάντα την εποχή της φράουλας καθώς δεν είμαι τόσο προνοητική όσο οι παλιές νοικοκυρές.

Υλικά

1 πακέτο σαβουαγιάρ

1 ποτήρι γάλα

3 ποτήρια πολτοποιημένη φράουλα

3 κουταλιές λεμόνι

1,5 ποτήρι ζάχαρη

500 γρ. γιαούρτι στραγγισμένο

4 φακελάκια ζελέ φράουλα

Εκτέλεση 

Στρώνω τα σαβουαγιάρ που ποτίζω με το γάλα σε μια φόρμα για κέικ. Τα αφήνω κατά μέρος. Λιώνω τα τρία φακελάκια ζελέ με τρία ποτήρια βραστό νερό. Αφήνω το ζελέ να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ, ανακατεύω την πολτοποιημένη φράουλα με τη ζάχαρη, το λεμόνι και το στραγγισμένο γιαούρτι μέχρι να έχω ένα ενιαίο μίγμα. Αναμιγνύω το μίγμα πολτοποιημένης φράουλας με το ζελέ και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι να πήξει λίγο. Ενώ το μίγμα είναι ρευστό ακόμα, το μεταφέρω πάνω από τα σαβουαγιάρ. Το βάζω πάλι στο ψυγείο μέχρι να πήξει τελείως. Τέλος λιώνω το τέταρτο φακελάκι ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και το ρίχνω από πάνω. Περιμένω μέχρι να πήξει και αυτή η στρώση.

Σημ.  Η τελευταία στρώση με το ζελέ μπορεί να παραλειφθεί και, εναλλακτικά, να γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγύ και φράουλες με ζάχαρη.

Όλγα Λαζοπούλου

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas.gr


Εκτύπωση   Email