Χρυσοθήρας με ευαισθησία

Χρυσοθήρας με ευαισθησία

Από εργάτης στα ορυχεία ο Σκωτσέζος μετανάστης Thomas Stoddart κατάφερε τον 19ο αιώνα να γίνει πάμπλουτος χρηματιστής στην Αυστραλία.

Οι λεπτομέρειες της ανόδου του ίσως ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με τα οικονομικά, εδώ το μόνο που θα μας απασχολήσει είναι μια σειρά αγαλμάτων που εγκατέστησε στους δημόσιους κήπους του Ballarat, μιας πόλης χρυσοθήρων στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Το 1884 ο Stoddart χάρισε στην κοινότητα 12 κάτασπρα μαρμάρινα αγάλματα που ακόμα σήμερα λάμπουν κάτω από τον καυτό ήλιο της Αυστραλίας. Τα έργα τέχνης από μάρμαρο της Καρράρας πάνω σε βάθρα από μάρμαρο της Σικελίας στηρίζονται σε γρανιτένιους πλίνθους και απεικονίζουν τις 4 εποχές και κάποιους θεούς της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας. Τα αγάλματα τα παρήγγειλε ο Stoddart κατά την επίσκεψή του σε ένα εργαστήριο γλυπτικής στην Ιταλία, έχοντας δει κάποια αντίστοιχα που προορίζονταν για τους κήπους της Γένοβας. Με την άνεση του χρήματος αλλά και με την επιθυμία να εμπνεύσει στους νέους της μακρινής του χώρας την αγάπη για την ομορφιά και την πνευματική καλλιέργεια, ο επιχειρηματίας ανέθεσε την δημιουργία των 4 εποχών καθώς και ενός αγάλματος του Ηρακλή και ενός του Ερμή στον Angelo Bertozzi ενώ τα υπόλοιπα αγάλματα φιλοτέχνησαν οι B.Raggi, G.Marchetti και Giovanni Udny.

Η «Άνοιξη» του Angelo Bertozzi - Photo credit @Lito_Seizani
Περίπου χίλιοι θεατές παρακολούθησαν την αποκάλυψη των αγαλμάτων στον Βοτανικό κήπο του Ballarat και το γεγονός γιορτάστηκε στη συνέχεια με δείπνο στο Craig’s Royal Hotel όπου όλοι έπλεξαν το εγκώμιο του κυρίου Stoddart. Η δωρεά του ώθησε και άλλους εύπορους να ακολουθήσουν τα ίχνη του και να καταστήσουν το Ballarat «πόλη των αγαλμάτων».

Sovereign Hill. μια προσπάθεια αναβίωσης της εποχής των χρυσοθήρων στο Ballarat - Photo credit @Lito_Seizani

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη
www.litoseizani.com


Εκτύπωση   Email