Τρεις κυρίες του ιμπρεσσιονισμού

Τρεις κυρίες του ιμπρεσσιονισμού

Εκτός από τον Μονέ, τον Μανέ, τον Ρενουάρ και τα άλλα πολλά ανδρικά ονόματα του Ιμπρεσσιονισμού, το ρεύμα αυτό ακολούθησαν και μερικές γυναίκες, οι οποίες δεν κατάφεραν να γίνουν τόσο διάσημες, αν και τα έργα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Πιο γνωστή ανάμεσά τους η Berthe Morisot, η οποία παντρεύτηκε τον αδελφό του Μανέ. Ζωγράφισε πορτραίτα, σκηνές της καθημερινής ζωής, και τοπία με ωραία απαλά χρώματα. Οι πίνακές της αποπνέουν μια γαλήνη και δημιουργούν μια αισιοδοξία στον θεατή. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι παρά τον κύκλο που την περιέβαλε, σαν ζωγράφος υπήρξε αυτόφωτη, το ύφος της είναι καθαρά δικό της.

Γυναίκα στην τουαλέτα της - Berthe Morisot, Art Institute of Chicago

Η Αμερικανίδα Mary Cassatt έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία και έκανε παρέα με τον Ντεγκά, τον οποίο θαύμαζε. Εκείνος την μύησε και στην τέχνη των χαρακτικών. Η Cassatt δημιούργησε πολλά πορτραίτα, κυρίως γυναικών με παιδιά. Στα έργα της μπορεί κανείς να διακρίνει την επιρροή πολλών διαφορετικών ιμπρεσσιονιστών ζωγράφων.

Στο μπαλκόνι- Mary Cassat, Art Institute

Η Marie Bracquemond είναι η λιγότερο γνωστή από τις τρεις, ίσως λόγω του πολέμου που υπέστη από τον επίσης ζωγράφο σύζυγό της, ο οποίος δεν ενέκρινε το ρεύμα του Ιμπρεσσιονισμού. Η Braquemond φιλοτέχνησε κυρίως πορτραίτα και γυμνά και επηρεάστηκε πολύ από τον Γκωγκέν, τον οποίο γνώρισε προσωπικά. Στους πίνακές της αντικατοπτρίζεται η θλίψη που γέμιζε την καθημερινότητά της.

Marie Bracquemond -  Jardin vu de la fenêtre

 

 

 Φωτογραφίες πήραμε από:

 https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2015/03/Marie-Bracquemond.html

& https://www.britannica.com/

 

 


Εκτύπωση   Email