Σπίτα χωρίς γωνίες

Σπίτια χωρίς γωνίες

Σε μια επαρχία της Κίνας που λέγεται Φουτζιάν υπάρχουν τα παράξενα σπίτια της φυλής των Χάκκα ( 围龙屋). Οι κατασκευές αυτές που ξεκίνησαν τον 17ο αιώνα, είναι στρογγυλές και πολύ μεγάλες σε μέγεθος –θα μπορούσαν να είναι και γήπεδα ποδοσφαίρου!

Τα σπίτια των Χάκκα έχουν μόνο μία είσοδο, καθόλου παράθυρα στο ισόγειο, και χοντρούς τοίχους. Κατασκευάστηκαν για να προσφέρουν προστασία από εισβολείς και ορισμένα χρησιμοποιούνται ακόμα. Ήταν κατοικία και φρούριο μαζί. Καθένα από τα λεγόμενα «του λου» (σημαίνει χωμάτινη κατασκευή) έχει τρεις ορόφους και μπορεί να στεγάσει γύρω στα οκτακόσια άτομα. Λέγεται ότι ο λόγος που φτιάχτηκαν στρογγυλά είναι γιατί οι προλήψεις θέλουν τα κακά πνεύματα να κατοικούν σε γωνίες.

A Hakka complex of houses-By Gisling - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3084884

 Στρογγυλά είναι και τα σπίτια με το όνομα «trulli» στο Alberobello της Ιταλίας. Τα παλιότερα χρονολογούνται στον 16ο αιώνα. Η ονομασία τους προέρχεται από την ελληνική λέξη «τρούλλος» και χαρακτηρίζει το κωνικό σχήμα της στέγης τους. Κι εδώ οι τοίχοι είναι χοντροί ενώ μπορεί να κατοικηθεί μόνο το ισόγειο. Υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικές με τους λόγους που δημιουργήθηκαν οι «τρούλλοι». Λέγεται ότι αυτό έγινε για να μην θεωρούνται σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους να μην πληρώνουν τους αντίστοιχους φόρους. Σε περίπτωση που γινόταν έλεγχος, οι κάτοικοί τους πληροφορούνταν με σήματα καπνού την έλευση του ελεγκτή ή ιδιοκτήτη του οικοπέδου και τα κατέστρεφαν προσωρινά για να τα ξαναφτιάξουν αργότερα. Λέγεται ότι αρκούσε το τράβηγμα μιάς και μόνο πέτρας για να μετατραπεί το οίκημα σε σωρό ερειπίων.

Alberobello, trulli - Photo by Martino Grua on Unsplash

 

 


Εκτύπωση   Email