Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Σύντομα μετά τις σπουδές του, ο Στίβεν Σασόν (Steven Sasson) αρχίζει να εργάζεται στην Eastman Kodak σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αποστολή του ήταν να εφεύρει μία καινούργια μορφή καταγραφής εικόνας.

Όντως πολύ γρήγορα, φτιάχνει κάτι σαν κουτί που ζύγιζε 3,6 κιλά!!
Η εικόνα καταγραφόταν σε κασσέτα ήχου, ιστορικό αντικείμενο που λίγοι θα αναγνωρίζουν ακόμα, είχε ανάλυση 0,01 megapixel... και η διαδικασία διαρκούσε 23 δευτερόλεπτα!!


Ξέχασα να σας πω κι άλλη μία λεπτομέρεια...η εικόνα ήταν ασπρόμαυρη.
Αυτά συνέβαιναν όχι το 1985, ούτε το 1980, αλλά ναι, το 1975!
Τώρα δεχόμαστε καλύτερα τα νούμερα, σωστά;
Ναι, από τότε παιδευόταν η Kodak να φτιάξει φορητή ψηφιακή μηχανή. Και φυσικά, από το 1975 και μετά, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες να την εξελίξει. 

Είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι η Kodak που ιδρύθηκε το 1888, έκλεισε τα παραρτήματα που σχετίζονταν με την ψηφιακή φωτογραφία το 2012 γιατί είχε επενδύσει σε λάθος κατεύθυνση. Οι οικονομικοί διαχειιριστές της εταιρείας "ζύγισαν" λάθος τα πράγματα και φοβήθηκαν ότι η ψηφιακή κάμερα θα απειλούσε και θα αφάνιζε από την αγορά τα άλλα προϊόντα της. Έτσι οι ανταγωνιστές της Kodak εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, και δεν άφησαν την κυρίαρχη εταιρεία να επιδιώξει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πατέντα της ψηφιακής κάμερας Kodak του Steven Sasson έληξε το 2007. Η Kodak κατέθεσε πτώχευση το 2012.

Νοέμβριος του 2009, ο Steven Sasson δέχεται από τα χέρια του Προέδρου Ομπάμα το National Medal of Technology and Innovation, το πιο σημαντικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιστήμονες και εφευρέτες. Ύστερα ακολούθησαν κι άλλα βραβεία, κάθε ένα σημαντικότερο από το προηγούμενα.
Είναι ανάμεσα στους λίγους που ανήκουν στο National Inventors Hall of Fame (2011) και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να εργάζεται στην ίδια εταιρεία, ως υπεύθυνος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κείμενο: Ήρα Ζαννιδάκη


Εκτύπωση   Email