Ενας φωτογράφος ανάμεσα σε  τοίχους κι ένα βιβλίο

Από το παράθυρο του ατελιέ μου

Ο φημισμένος τσέχος φωτογράφος Joseph Sudek, ο αποκαλούμενος και ποιητής της Πράγας.

Ο Joseph Sudek (Kolin, Bohemia 1896 - Πράγα 1976) είναι ιδιαίτερα γνωστός από τις φωτογραφίες του κατά διάρκεια του οικειοθελούς εγκλεισμού του στο εργαστήριό του. Έμεινε στην ιστορία της φωτογραφίας για την έρευνά του πάνω στο φως, επομένως και στις σκιές, με μία εμμονή εντελώς αντίθετη από την τάση της εποχής του, που ήταν να διορθώνονται οι εικόνες εκ των υστέρων με πινέλο. Προτιμούσε και έψαχνε επίμονα να αποδώσει ένα μυστηριώδες φλου, την ομίχλη και την όποια αιθέρια ατμόσφαιρα.

Πολύ νέος, υπήρξε θύμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όπου έχασε το δεξί του χέρι σε μία μάχη στο ιταλικό μέτωπο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα στην Πράγα, αρνήθηκε την κρατική πρόταση για δουλειά σε γραφείο και από τότε ασχολήθηκε αποκλειστικά με το πάθος του για την φωτογραφία.

Με μια βαριά φωτογραφική μηχανή grand format διέσχιζε όλη την Πράγα και την αποτύπωσε σε πάρα πολλές φωτογραφίες αλλά από το 1939, στα χρόνια της κατοχής, παραμένει έγκλειστος στο ατελιέ του, μακριά από τη φρίκη του πολέμου, ειρηνικά και ήσυχα. Εκεί, φωτογραφίζει την μικρή αυλή που βλέπει από το παράθυρό του, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μαγεμένος από το πόσο διαφορετικά ένα τζάμι μπορεί να αντανακλά το φως και πώς παραμορφώνεται ένα δέντρο ή ένα λουλούδι.

Μέρος των εικόνων από αυτά τα  πειράματα, συγκεντρώνεται στο βιβλίο με τίτλο "Από το παράθυρο του ατελιέ μου" με φωτογραφίες τραβηγμένες στη διάρκεια της δεκαετίας 1944 με 1954. Θα μείνει στην ιστορία σαν το μεγαλύτερο αριστούργημά του.

Κλεισμένος ανάμεσα στους 4 τοίχους του ατελιέ του.

Κείμενο: Ήρα Ζαννιδάκη


Εκτύπωση   Email