Βόλτα στην καινούρια παλιά πόλη της Φρανκφούρτης

Βόλτα στην καινούρια παλιά πόλη της Φρανκφούρτης

Από την παλιά πόλη της Φρανκφούρτης, της γενέτειρας του Γκαίτε, είχαν μείνει ελάχιστα κτίσματα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο κέντρο μόνο η πλατεία Römer είχε να επιδείξει κάποια από τα αρχικά κτίσματα, αλλά και αυτά ήταν μόνο εν μέρει αυθεντικά, το μεγαλύτερο μέρος τους είχε γκρεμιστεί.

Έτσι, αν εξαιρέσει κανείς την φυσική ομορφιά του ποταμού Μάϊν με την λεγόμενη Όχθη των Μουσείων, η πόλη είχε μια πολύ μοντέρνα μορφή χάρη στους ουρανοξύστες της, τα γραφεία των τραπεζών δηλαδή, που της είχαν δώσει το ψευδώνυμο Μαϊνχάτταν. Κυκλοφορούσε κι ένα σχετικό ανέκδοτο με πολιτική χροιά που έλεγε ότι η Φρανκφούρτη είναι η πιο ευρωπαϊκή απ'όλες τις αμερικάνικες πόλεις...Είχε να κάνει με την διαίρεση της Γερμανίας σε τομείς ελέγχου από τους συμμάχους μετά τον πόλεμο αλλά φυσικά και με την όψη της πόλης ύστερα από την ανοικοδόμησή της.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Μετά από πολλές δεκαετίες συζητήσεων και συσκέψεων, αποφασίστηκε τελικά το 2012 να ξεκινήσει ένας εξωραϊσμός του κέντρου με επέκταση της παλιάς πόλης. Ουσιαστικά δημιουργήθηκαν κτίσματα βάσει των παλιών σχεδίων ή φωτογραφιών που υπήρχαν. Μια έκταση 7 χιλιάδων τ.μ. ανάμεσα στην πλατεία Römer και στον Καθεδρικό ξαναπήρε, όσο γινόταν, την παλιά της μορφή. Φυσικά τα κτίσματα φαίνεται ότι είναι ολοκαίνουρια. Μπορεί να έχουν τις κεκλιμένες στέγες και τα εξωτερικά δοκάρια που απηχούν τον παλιό καιρό αλλά είναι πασιφανές ότι δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Παρ' όλ' αυτά δεν παύουν να είναι καλαίσθητα. Με την βοήθεια πινακίδων, μαθαίνει ο επισκέπτης την ιστορία τους και τα βλέπει με άλλο μάτι.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Το κτίσμα που ξεχωρίζει είναι το Σπίτι με τη χρυσή ζυγαριά που καταστράφηκε τον Μάρτιο του 1944. Το πρωτότυπο ήταν του 1619, με αναγεννησιακή πρόσοψη. Η σημερινή εντυπωσιακή κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2019. Στο ισόγειο στεγάζει ένα ωραίο καφέ.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Ένα άλλο κτίσμα, το τριώροφο Haus zur Flechte είναι βαμμένο σ'ένα ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και βλέπει την πίσω όψη της προτομής του λογοτέχνη και εκδότη Friedrich Stoltze (1816-1891), ο οποίος έζησε σε κάποιο απ'αυτά τα σπίτια. Στη γωνία της ίδιας μικρής πλατείας ξαναφτιάχτηκε κάτι που για τους Γερμανούς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για το Μουσείο Struwwelpeter. Ο Struwwelpeter είναι ένα αγαπημένο βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους που το διάβασαν όταν ήταν παιδιά. Σήμερα πιθανόν να μη θεωρείται πολιτικώς ορθόν και ίσως να τρομάζει τα παιδιά αλλά γράφτηκε το 1844 από έναν ψυχίατρο της Φρανκφούρτης, τον Heinrich Hoffmann σαν δώρο για τον γιό του όταν ο μικρός ήταν τριών ετών. Ο Hoffmann αναζητούσε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που δεν θα ήταν διδακτικό και ηθικοπλαστικό αλλά δεν το έβρισκε κι έτσι αποφάσισε να το φτιάξει μόνος του. Τόση ήταν η επιτυχία του βιβλίου που σύντομα έφυγε από το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του Hoffmann, εκδόθηκε κανονικά και απέκτησε πάμπολλους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια σειρά ιστοριών με κεντρικό ήρωα τον Αναμαλλιασμένο Πέτερ, ένα αγόρι που δεν θέλει να χτενίζεται ούτε να κόβει τα νύχια του. Άλλος πολύ γνωστός ήρωας του βιβλίου είναι ο Zappel-Philipp. Το όνομά του χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να χαρακτηρίσει κάθε υπερκινητικό παιδί.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Η βόλτα στην καινούρια παλιά πόλη καταλήγει, μέσα από μαγαζιά με σουβενίρ για τους πολυπληθείς τουρίστες, μέσα από εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, στον Καθεδρικό ναό της Φραγκφούρτης που μπορεί να μην ανήκει στους πιο σημαντικούς της Ευρώπης, αλλά εντυπωσιάζει πάντως με το μέγεθός του και τα έργα τέχνης του.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Το ανάκτορο Thurn und Taxis που κοσμούσε κάποτε το κέντρο είχε ισοπεδωθεί εντελώς και ξαναφτιάχτηκε μεταξύ 2004 και 2009 από κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο σαν συνεπτυγμένο αντίγραφο του αρχικού του, με λίγα λόγια είναι ένα όχι και τόσο πιστό αντίγραφο.

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Μετά απ'όλ'αυτά το ερώτημα παραμένει: πέτυχε το πείραμα αποκατάστασης της παλιάς πόλης ή όχι; Εξαρτάται από το πώς θα το δει κανείς. Σίγουρα δεν έχουμε μπροστά μας κάτι αυθεντικό, αλλά πάντως και αυτό το καινούριο-παλιό δεν είναι άσχημο...

Frankfurt (Photo credit @Lito_Seizani)

Κείμενο & Φωτογραφίες: Λητώ Σεϊζάνη

www.litoseizani.com

 


Εκτύπωση   Email