Ροζ Ανταρκτική, φύκια και κακάκια πινγκουΐνων

Ροζ Ανταρκτική, φύκια και κακάκια πιγκουΐνων

Μπορεί η Ανταρκτική να αποκαλείται και λευκή ήπειρος, είναι συνηθισμένο όμως το φαινόμενο να βλέπουμε τεράστιες εκτάσεις χιονιού να έχουν ροζ ή κοκκινωπό χρώμα λες και κάποιος έχει πετάξει ποσότητες βυσσινάδας ή σαν να έχει γίνει καμμιά αιματοχυσία. 

Ευτυχώς τίποτα από αυτά τα δυο δεν συμβαίνει και είναι κάτι απολύτως φυσικό που προέρχεται βασικά από τις μεγάλες συγκεντρώσεις φυκιών. Τα φύκια της περιοχής με επιστημονική ονομασία Chlamydomonas nivalis, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, προσδίδουν στο χιόνι πράσινο χρώμα την περίοδο της αναπαραγωγής τους και βαθύ κόκκινο ή ροζ όταν βρίσκονται σε περίοδο αδράνειας. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα ονομάζεται και “καρπουζί χιόνι” (watermelon snow). Τα κόκκινα φύκια είναι σημάδι των "χρωμάτων του φθινοπώρου στην Ανταρκτική”, ακριβώς όπως το φθινόπωρο τα “δικά μας” φυλλοβόλα δάση είναι γεμάτα πεσμένα φύλλα με χρώμα χρυσαφί-καφέ. Και στις δύο φάσεις - κόκκινη και πράσινη - τα φύκια απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό μειώνει την ανακλαστικότητα του χιονιού, που λιώνει λίγο, βοηθώντας έτσι τα φύκια να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο υγρό νερό, το οποίο και χρειάζονται για να επιβιώσουν. Κατά τη διάρκεια της κόκκινης φάσης τους, τα φύκια περιέχουν πολύ περισσότερο ένα χρωστικό που ονομάζεται ασταξανθίνη παρά χλωροφύλλη, που είναι η χρωστική ουσία που δίνει το πράσινο χρώμα. 


Η άλλη βασική αιτία του κόκκινο-ροζ χιονιού είναι τα σκατουλάκια (!!!). Το χιόνι από μόνο του δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, αλλά όταν οι πιγκουΐνοι ενεργούνται, ετοιμάζουν την βάση για μια καινούργια ζωή. “Τα απόβλητα ενός ζώου είναι το τσιμπούσι ενός άλλου” λέει ο καθηγητής Ted Scambos κι εξηγεί: “Η σκόνη από τα ξηρά περιττώματα μπορεί να λιπάνει ένα κομμάτι χιονιού, έτσι που τα φύκια μπορούν κάλλιστα να το αποικίσουν". 


Αυτό το ροζέ χρώμα του χιονιού υπάρχει όλο τον χρόνο, μόνο η απόχρωση ποικίλει. Όμως ο Scambos που την έχει επισκεφθεί ήδη 20 φορές, υποστηρίζει ότι φέτος το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη έκταση, σχεδόν σε όλη την δυτική ακτή της χερσονήσου της Ανταρκτικής όπου φέτος στις 6 Φεβρουαρίου η θερμοκρασία έφτασε αυτήν του Λος Άντζελες. 
Καθώς θερμαίνεται η Ανταρκτική, ο Scambos υποπτεύεται ότι το ροζ χιόνι θα γίνει πιο διαδεδομένο σε μεγαλύτερα υψόμετρα και μακρύτερα από την ακτή. 
Και τέλος συμβουλεύει: “Αν φτάσετε κοντά σ'αυτό το χιόνι που δείχνει λαχταριστό σαν σορμπέ, μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε και να καταναλώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα φύκια. Εκτός του ότι είναι τοξικό για τον άνθρωπο, είναι και μια ένδειξη ότι μέσα στο χιόνι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν θα θέλατε να καταναλώσετε”. 

Κείμενο: Marlykon

Πηγή: https://www.atlasobscura.com


 
 


Εκτύπωση   Email