Ποικιλτική φρεάτων

Ποικιλτική φρεάτων

Well dressing λέγεται ένα ενδιαφέρον έθιμο του αγγλικού νομού Derbyshire, στη βόρειο Αγγλία. Μας το επεσήμανε ο Dr Lionel Scott, ο οποίος προσπάθησε να βρει και την αντίστοιχη λέξη που θα μπορούσε να το περιγράψει στα ελληνικά.

Πειραματίστηκε με την σύνθετη «πηγαδιακόσμηση», τις κυριολεκτικές «ένδυση φρέατος» και κατέληξε ότι η συνήθεια αυτή αποδίδεται καλύτερα ως «ποικιλτική φρεάτων».

Στην περιοχή Peak District συνηθίζουν, λοιπόν, το καλοκαίρι να διακοσμούν τα πηγάδια και τις πηγές με εικόνες και σχέδια φτιαγμένα από πέταλα λουλουδιών ή φύλλα. Το έθιμο αυτό παραπέμπει μάλλον σε παγανιστικές παραδόσεις, αν και τα σχέδια συχνά έχουν θρησκευτικά θέματα. Το νόημα ήταν μάλλον να δοθούν ευχαριστίες προς το καθαρό νερό μετά την επιδημία της πανώλης που θέρισε κόσμο τον Μεσαίωνα.

Κάθε χωριό στολίζει τα πηγάδια του και ασχολείται πολύ καιρό με αυτό το εφήμερο καλλιτεχνικό δημιούργημα καθώς η προετοιμασία δεν είναι απλή. Αρχικά κατασκευάζεται ένα ξύλινο πλαίσιο που καλύπτεται από πηλό, ανάμικτο με νερό και αλάτι. Στη συνέχεια γίνεται το σχέδιο πάνω σε χαρτί και μετά μεταφέρεται στον πηλό. Τέλος η εικόνα συμπληρώνεται με τα πέταλα των ανθέων και άλλα ευρήματα από τη φύση, όπως σπόρους, κουκουνάρια και λοιπά. Ορισμένα χωριά επιμένουν στη χρήση μόνο φυσικών υλικών ενώ σε άλλες περιοχές έχουν προστεθεί και κάποια τεχνητά για μεγαλύτερη ευκολία.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φωτογραφίες, μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.derbyshireuk.net/derbyshire_welldressing2011.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Well_dressing

Στη φωτογραφία στολισμός αφιερωμένος στο μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ Ανεμοδαρμένα Ύψη και στην βασική ηρωίδα του, με ένα απόσπασμα από το βιβλίο. Η πινακίδα από το φεστιβάλ του 2018 δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την μεγάλη Αγγλίδα συγγραφέα, που τιμήθηκε τότε λόγω της επετείου 200 ετών από την γέννησή της. 

Well Dressing

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Εκτύπωση   Email