Μερκάδα, το σούπερ χωριό του Τυμφρηστού

Μερκάδα, το σούπερ χωριό του Τυμφρηστού

Μην σας φανεί περίεργο, χρόνια ήθελα να επισκεφτώ την Μερκάδα, αλλά όλο κάτι στραβό τύχαινε και δεν τα κατάφερνα. Φέτος λοιπόν, αρχές Απριλίου επιτέλους πήγαμε και ζήσαμε ένα αξέχαστο τριήμερο στην Μερκάδα Φθιώτιδας.

Κατ’ αρχάς να εξηγήσω ότι η επιθυμία μου να επισκεφθώ την Μερκάδα οφείλεται στο ότι ένας πολύ καλός μας φίλος είναι από εκεί και τόσα χρόνια τον ακούγαμε να μας μιλάει για το ωραίο του χωριό κι όλο λέγαμε να πάμε παρέα και ποτέ δεν τα καταφέρναμε. Ώσπου επιτέλους έκατσαν καλά τα άστρα και τα ζώδια, και ο καιρός βεβαίως και το προηγούμενο σαββατοκυριακοδεύτερο, πήγαμε στην ωραία Μερκάδα, φιλοξενούμενοι του φίλου μας και της -επίσης πολύ καλής και παλιάς φίλης -συζύγου του.

Πλατεία Μερκάδας χιονισμένη- photo @ideostrovilos

Η αναμονή λοιπόν μας δικαίωσε! Για μένα, το (σιτεμένο πλέον) παιδί της πόλης, ήταν μια ωραιότατη έκπληξη. Ένα μικρό, γραφικό χωριό με Άνω και Κάτω Μαχαλά, με στενά δρομάκια, μια εντυπωσιακή πλατεία, ένα καφενείο-παντοπωλείο (ολίγον εκμοντερνισμένο) και μια ταβέρνα-ψητοπωλείο που λειτουργεί μόνο Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.

Η Μερκάδα λοιπόν, βρίσκεται 61 χλμ. βορειοδυτικά της Λαμίας αλλά είναι και πολύ κοντά στο Καρπενήσι. Είναι ένα ορεινό χωριουδάκι του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 850 μέτρων και ανήκει στον δήμο Μακρακώμης. Επισήμως έχει 356 κατοίκους, αλλά στην πραγματικότητα μόνιμοι είναι καμιά 35αριά. Το καλοκαίρι βέβαια, μαζεύονται στο χωριό για τις διακοπές τους γύρω στους 150 Μερκαδιώτες. Αν μας τα λέει σωστά μάλιστα ο φίλος μας, το καλοκαίρι γίνονται κάτι φοβερά πανηγύρια με κλαρίνα, χορούς, μπύρες και ψητά!

Χάρτης Μερκάδας

Το χωριό αλλά και όλη η περιοχή, είναι γεμάτα πανέμορφα έλατα και καστανιές. Μάλιστα, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που κόσμησε την πλατεία Συντάγματος το 2020 είχε έρθει από την Μερκάδα. Υπάρχουν όμως και πολλά οπωροφόρα δέντρα, όπως κερασιές, καρυδιές, δαμασκηνιές και αγριοαχλαδιές, διότι το έδαφος είναι πολύ εύφορο αφού αρδεύεται από το Βελούχι (Τυμφρηστός). Βγάζει και εκπληκτικά φασόλια το χωριό και ωραίες ντοματούλες το καλοκαίρι.

Στο κέντρο του χωριού, που στην ουσία χωρίζει τον Άνω από τον Κάτω Μαχαλά βρίσκεται η ωραία πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με έναν γέρο πλάτανο στο κέντρο της και μερικά παγκάκια ιδιαίτερα χρήσιμα σε μαμάδες και γιαγιάδες το καλοκαίρι που γίνεται χαμός από πιτσιρίκια που παίζουν. Στην πάνω μεριά της είναι τα δυο μαγαζιά που ανέφερα πριν και στο κάτω μέρος η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Φτάνοντας στην έξοδο του χωριού, εκεί που είναι το γήπεδο της τοπικής ομάδας, αν γυρίσεις τα μάτια σου προς τα πάνω θα δεις να ορθώνεται μπροστά σου επιβλητικός μέσα απ’τα σύννεφα, ο Τυμφρηστός.

Τυμφρηστός- Photo @ideostrovilos

Αν σας φέρει ο δρόμος σας στην Μερκάδα, μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο από την πλατεία μέχρι την βρύση του Γιαννακού. Θα δείτε όλα τα σπίτια του χωριού κατάφατσα, θα περπατήσετε ανάμεσα στα έλατα και θα δροσιστείτε φτάνοντας στην βρύση, η οποία μάλλον χρησιμοποιείται για το πότισμα των ζώων. Κατσικούλες και πρόβατα βέβαια, θα δείτε πολλά στην Μερκάδα, όπως επίσης και τσοπανόσκυλα. Και χαριτωμένες κοτούλες στα κοτέτσια των σπιτιών, οι οποίες κάνουν πεντανόστιμα αυγά (σας το υπογράφω αυτό καθότι μας χάρισε μπόλικα κι εμάς, των επισκεπτών, ο κύριος Σπύρος, ο  συμπαθέστατος φίλος των φίλων μας).

Κι αν τυχόν σας φαίνεται κάπως παράξενο και όχι και πολύ παραδοσιακό ελληνικό το όνομα "Μερκάδα", πρέπει να σας πληροφορήσω ότι η λέξη προέρχεται από το ισπανικό (δηλ. λατινικό) mercado που σημαίνει αγορά, εμπόριο. Καθότι αγαπητοί μου, η Μερκάδα αποτέλεσε κέντρο εμπορίου κατά την ισπανική κυριαρχία ( Στα τέλη του Μεσαίωνα, τμήματα της Ελλάδας ήταν υπό την Αραγωνική κυριαρχία (το Δουκάτο των Αθηνών και το Δουκάτο Νέων Πατρών). Υπήρξε δηλαδή κέντρο εμπορίου της εποχής και της περιοχής.

Εννοείται ότι από την Μερκάδα κάναμε ωραιότατες εκδρομές στο Μεγάλο Χωριό, στο Μικρό Χωριό, στο Καρπενήσι (που είναι και η πιο κοντινή πόλη) και στην εντυπωσιακή Μονή Προυσού, όλα τουριστικά μέρη. Φάγαμε φοβερά ψητά, βραστά, πίτες και σούπερ ουάου λουκάνικα και τώρα κάνουμε 10 χλμ. τη μέρα για να ισιώσουμε…

Πλατεία Μερκάδας - photo @ideostrovilos 

Εμείς είχαμε τους καλούς μας φίλους Θεόδωρο και Έλενα που μας υπερ-φιλοξένησαν στο σπίτι τους στον Κάτω Μαχαλά Μερκάδας. Εσείς που -ατυχώς- δεν έχετε φίλους Μερκαδιώτες, μπορείτε να πάτε σε κάποιο από τα πολλά τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής (π.χ. Καρπενήσι, Μεγάλο Χωριό) και από εκεί να επισκεφτείτε και την ωραία Μερκάδα. Θα δείτε κάτι μη-τουριστικό, θα αναπνεύσετε καθαρόν αέρα και αν πάτε καλοκαίρι μπορεί να χορέψετε κι έναν τσάμικο!


Εκτύπωση   Email