Η πεταλούδα Μονάρχης και η μετανάστευσή της

Η πεταλούδα Μονάρχης και η μετανάστευσή της

Η πεταλούδα Μονάρχης (Danaus Plexippus) ανήκει στην οικογένεια των Νυμφαλίδων και ονομάζεται έτσι γιατί θεωρείται ο βασιλιάς των πεταλούδων.

Είναι από τις μεγαλύτερες πεταλούδες και το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 8-10 εκατοστά. Ζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Έχει χαρακτηριστικά πορτοκαλί – μαύρα φτερά και είναι δηλητηριώδης.

Το εντυπωσιακό μ’αυτό το έντομο, είναι ότι κάθε χρόνο μεταναστεύουν διανύοντας πάνω από 3.000 χλμ. Ξεκινούν το ομαδικό ταξίδι τους στις αρχές του φθινοπώρου, από τα δάση του Καναδά και των Βόρειων Η.Π.Α. για να καταλήξουν στο Μεξικό, την Καλιφόρνια και την Φλόριντα. Σκεφτείτε ότι μια πεταλούδα ζυγίζει κάπου ένα γραμμάριο και μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 80 χιλιόμετρα τη μέρα! Όμως το πραγματικά απίστευτο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αλλάζουν τέσσερις γενιές! Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν αυγά στα μεταναστευτικά αυτά ταξίδια τους και οι τρεις πρώτες γενιές πεθαίνουν εντός των πρώτων έξι εβδομάδων! Έτσι λοιπόν, η τέταρτη γενιά είναι αυτή που θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό τους! Και όχι μόνον αυτό, αλλά καταφέρνουν να φτάσουν στα ίδια μέρη διαχείμασης κάθε χρόνο! Οι πεταλούδες έλκονται από τα δέντρα που χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά οι πρόγονοί τους και κάθονται όλες μαζί στον ίδιο κορμό για να ζεσταθούν.

Πώς άραγε οι διαφορετικές γενιές επιστρέφουν στα ίδια μέρη για να ξεχειμωνιάσουν; Φαίνεται ότι τα σχέδια πτήσης κληρονομούνται και ότι στο DNA τους είναι γραμμένος ο προορισμός τους και το ταξίδι για την επιβίωσή τους.

 

 

Κείμενο: Marlykon


Εκτύπωση   Email