Είμαι αητός χωρίς φτερά

Είμαι αητός χωρίς φτερά

Αν τα τραγούδια είχαν ψυχή, αυτό εδώ θα ήταν από τα πιο ευτυχισμένα. Μουσική Μάνου Χατζιδάκι, στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση, μπουζούκι από τον Γιώργο Ζαμπέτα και αγάπη του κόσμου αιώνια. Ξέρετε πολλά άλλα με τέτοια τύχη;

Ένα σπουδαίο ζεϊμπέκικο από τον Μάνο Χατζιδάκι, που θαύμαζε αυτόν τον λαϊκό χορό, καθώς ένας δεινός χορευτής μπορούσε ή έπρεπε , σε κάθε νότα, να κάνει και μια κίνηση. Οι στίχοι της Παπαγιαννοπούλου βαθιά ανθρώπινοι και πονεμένοι, τους είχε γράψει μετά τον ξαφνικό χαμό της κόρης της. Λέγεται μάλιστα ότι είχε γράψει τους στίχους σ'ένα χαρτάκι που πήγε και πέταξε η ίδια κάτω από την πόρτα του Μάνου Χατζηδάκι. Ο Μπιθικώτσης ερμηνεύει με συναίσθημα και με το απίστευτο εύρος της φωνής του. Όσο για τον Ζαμπέτα, η εκπληκτική και αξεπέραστη εισαγωγή είναι (σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Χατζιδάκι) δική του, όπως και το μπουζούκι που απολαμβάνουμε…

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ακουγόταν στην κινηματογραφική ταινία του Σωκράτη Καψάσκη «Αγάπη και θύελλα» το 1961 από τη φωνή του δεκαεξάχρονου Διαμαντή Πανάρετου που ήταν προσωπική επιλογή του Χατζηδάκι. Υπάρχει ηχογραφημένο σε δισκάκι 45" στη σειρά ΔΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ και στο άλμπουμ-συλλογή "Μάνος Χατζιδάκις ‎– 30 Σπάνιες ερμηνείες 1955-1965 : Νο 1'' (1983)". Η ενορχήστρωση είναι του ίδιου του συνθέτη και μπουζούκι παίζει ο Γ. Ζαμπέτας.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το τραγούδησε το 1963 στην θεατρική παράσταση «Μαγική πόλις», της οποίας τα τραγούδια μοιράζονταν ο Μ. Χατζιδάκις και ο Μ. Θεοδωράκης. (Και η οποία μάλιστα, δεν ήταν τόσο θεατρική παράσταση, όσο μια «best of» παράθεση τραγουδιών των δύο συνθετών).  Τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησαν σε δίσκο και ο κόσμος έμαθε και αγάπησε την εκτέλεση Μπιθικώτση.

Μέχρι σήμερα το τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές εκτελέσεις, από την Σ. Μπέλλου, τη Β. Μοσχολιού (1982, στον δίσκο "Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου), τον Ηλία Λιούγκο (στη «Ρωμαϊκή αγορά") και πολλές-πολλές άλλες, ανάμεσά τους και κάποιες πραγματικά απαίσιες. (Σε κάποιο site με στίχους μάλιστα διάβασα ότι το έχει ερμηνεύσει και ο Λάκης Παππάς, αλλά ούτε θυμάμαι, ούτε και μπόρεσα να βρω τέτοια ερμηνεία).

Κείμενο: Marlykon

 


Εκτύπωση   Email