Το χαμένο πράγμα

Το χαμένο πράγμα

Ο  εικονογράφος Shaun Tan από την Αυστραλία δημιούργησε το φιλμ Το χαμένο πράγμα βασισμένο στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο. Καφκικό αλλά και τρυφερό ταυτόχρονα, με απίστευτη φαντασία, το φιλμ μπορείτε να το δείτε ολόκληρο σε δύο μέρη. Επισκεφθείτε και το σάϊτ του καλλιτέχνη (www.shauntan.net) ώστε να μάθετε περισσότερα για το δημιουργικό του ταλέντο. 

«Ήμουν απασχολημένος στο σπίτι με το βραδινό πλύσιμο των πιάτων όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από ένα υπεραστικό αριθμό που δεν τον γνώριζα. Απάντησα απρόθυμα και με κάποια ενόχληση καθώς ήθελα να τελειώσω το ξέβγαλμα. Μια φωνή από τη Σουηδία στην άλλη άκρη της γραμμής με πληροφόρησε ότι είχα επιλεγεί για την παραλαβή του Βραβείου Άστριντ Λίντγκρεν και με ρώτησε «Πώς αισθάνεστε;» Τελείως έκπληκτος και έκθαμβος! Ενώ γνώριζα ότι ήμουν υποψήφιος, η λίστα δεν ήταν μικρή και περιλάμβανε 170 ονόματα από 60 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν φωστήρες σαν τους Quentin Blake, Roberto Innocenti, Peter Sis, για να αναφέρω μερικούς από εκείνους που με είχαν εμπνεύσει εμένα τον νεαρό εικονογράφο. Είχα σκεφτεί πως σίγουρα δεν γινόταν να κερδίσω! Η είδηση ήταν εντελώς απρόσμενη και πραγματικά εκπληκτική.» 

The Lost Thing Book - Walking home (detail), 1999, acrylic oil and collage on paper, 50 x 60cm

Αυτά γράφει ο δραστήριος εικονογράφος παιδικών βιβλίων και δημιουργός κινουμένων σχεδίων Shaun Tan από την Αυστραλία στο σάϊτ του όπου μπορείτε να θαυμάσετε τις δημιουργίες του.  Και συνεχίζει:

«Για όσους βρίσκονται εκτός των λογοτεχνικών παιδικών κύκλων, το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν είναι ετήσιο και ξεκίνησε να απονέμεται το 2002 προς τιμήν της πολύ αγαπητής στην Σουηδία συγγραφέως (που είναι παγκοσμίως γνωστή χάρη στην ηρωίδα της Πίπι Φακιδομύτη). Κατά καιρούς το διεθνές αυτό βραβείο έχει ονομαστεί «Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας» και απονέμεται από το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών μαζί με ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν (5 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες). Έχει σκοπό να αναδείξει βιβλία για νέους αναγνώστες αλλά και να δώσει έμπνευση σ’όσους εργάζονται σ’αυτόν τον τομέα: συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές παραμυθιών και όσα άτομα ή οργανώσεις εργάζονται ενεργά για την προώθηση της ανάγνωσης.

Shaun Tan

Το βραβείο δίνεται σ’έναν δημιουργό εις αναγνώριση ολόκληρου του έργου του και όχι για μεμονωμένες εργασίες. Οι νικητές επιλέγονται από μια δωδεκαμελή επιτροπή, αποτελούμενη από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και λογίους, εικονογράφους και υπεύθυνους βιβλιοθηκών, καθώς και από εκπρόσωπο της οικογενείας της Άστριντ Λίντγκρεν».

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε σε δυο μέρη το  φιλμ «The lost thing» που βασίστηκε σε βιβλίο του Shaun Tan (ο οποίος την σκηνοθέτησε κιόλας μαζί με τον Andrew Ruhemann) και κέρδισε το Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το 2011.  Η αφήγηση είναι του Τιμ Μίντσιν (Tim Minchin)

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.shauntan.net/the-lost-thing-book


Εκτύπωση   Email