Η τελευταία λέξη της μόδας στα βιβλιοπωλεία

Η τελευταία λέξη της μόδας στα βιβλιοπωλεία

Τα αγαπημένα μου καταστήματα είναι τα βιβλιοπωλεία.

Μου αρέσει να παρατηρώ πώς αλλάζουν οι μόδες στα είδη βιβλίων που παρουσιάζονται στα ράφια τους και πωλούνται στους πελάτες τους.

Εκτός από την λογοτεχνία που ευτυχώς παραμένει σταθερή αξία ανά τους αιώνες, έχουμε διάφορα άλλα είδη βιβλίων που προτιμά ο κόσμος ανάλογα με τις κοινωνικές, οικονομικές ή πολιτικές τάσεις της κάθε εποχής.

Η ροζ λογοτεχνία ζει και βασιλεύει, όχι μόνο για τις κυρίες κάποιας ηλικίας που θέλουν να ζήσουν ερωτικές ιστορίες μέσω των σελίδων ενός βιβλίου, αλλά και για νεότερες γυναίκες. Κατά τη γνώμη μου είναι μια μάστιγα, την οποία δεν ξέρω με τί ακριβώς να την συγκρίνω. Ίσως με τη μόδα των μανικιούρ πεντικιούρ, με τα τατουάζ, με τα ξανθά βαμμένα μαλλιά. Μαζί πάνε όλ’αυτά. Η αβάσταχτη επιφανειακή ψυχαγωγία.

Έχουμε την επιστημονική φαντασία αλλά και τα fantasy που είναι δυο διαφορετικές κατηγορίες, έχουμε τα λεγόμενα esoteric εκ της ελληνικής λέξεως εσωτερικός που σε αυτή την περίπτωση παραπέμπει σε μυστικισμό, βουδισμό, ινδουισμό, γιόγκα, new age και λοιπά.

Παλιότερα στην εποχή που οι αγελάδες ήταν παχύτερες, είχαμε τα γυαλιστερά coffee table books, που τα αραδιάζαμε δηλαδή στο κεντρικό τραπεζάκι του σαλονιού, εκεί που πίναμε καφέ, και ήταν βιβλία τέχνης, αρχιτεκτονικής σπιτιών ή κήπων και ούτω καθ’εξής. Μου άρεσε αυτή η μόδα και είχα αποκτήσει μερικά τέτοια βιβλία κι εγώ.

Υπάρχουν πολιτικά δοκίμια και βιβλία κοινωνιολογικά επίσης σαν το Homo deus που κάνει θραύση αυτή την εποχή, προσπαθώντας να διακρίνει προς τα πού πάει η ανθρωπότης. Υπάρχουν βιογραφίες διασήμων που σε δέκα χρόνια δεν θα τους θυμάται κανείς.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και γερνάνε, καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνει, τα βιβλία περί την ιατρική, έχουν ξαφνικά την τιμητική τους. Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου Darm mit Charme (θα το μεταφράζαμε «Έντερο και γοητεία» -Τα πάντα γύρω από ένα υποτιμημένο όργανο) της νεαρής γιατρού Julia Enders στην Γερμανία, πολλοί θέλησαν να την μιμηθούν. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή, η Yael Adler με το Haut nah (εδώ η μετάφραση θα μπορούσε να είναι «Κοντά στο δέρμα»-Τα πάντα γύρω απ’το μεγαλύτερο όργανό μας) κατάφερε κι αυτή να μπει στη λίστα των γερμανικών μπεστ-σέλλερ και μάλιστα έγραψε και δεύτερο βιβλίο στη συνέχεια με παρόμοιο θέμα.

Τα βιβλία μαγειρικής είναι εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτοκαθεδρία και δεν δείχνουν να θέλουν να φύγουν από την βιτρίνα των βιβλιοπωλείων. Ο άνθρωπος θα θέλει πάντα να τρέφεται. Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν αλλάξει στυλ, δεν είναι πια οι παραδοσιακές συνταγές από διάσημους σεφ. Τώρα είναι πιο οργανικά, πιο vegan, πιο εξειδικευμένα, πιο κοντά στη φύση. Βαδίζουν κι αυτά στον δρόμο της εσωτερικότητας και του ζεν.

Όποια κι αν είναι η τελευταία λέξη της μόδας στα βιβλιοπωλεία, εγώ πάντα θα ψηφίζω λογοτεχνία και μάλιστα κλασσικούς συγγραφείς. Που είναι πάντοτε μοντέρνοι.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email