Έξι σε ένα

Έξι σε ένα

Αυτό το μικρό βιβλίο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σουηδίας μπορεί χάρη στο δέσιμό του να διπλωθεί στα έξι. Ουσιαστικά πρόκειται για έξι βιβλία ενωμένα έτσι ώστε να αποτελέσουν έναν τόμο.

Καθένα από τα έξι βιβλία, όμως, μπορεί να διαβαστεί μόνο του με την βοήθεια έξι μεταλλικών συνδετήρων, τοποθετημένων σε κατάλληλα σημεία. Το βιβλίο τυπώθηκε στην Γερμανία τον 16ο αιώνα και περιέχει θρησκευτικά κείμενα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας έχει μια καταπληκτική συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν σπάνια ιστορικά βιβλία.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας

Αν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στο θέμα, επισκεφτείτε και το σάϊτ του Μουσείου του Γουτεμβέργιου που βρίσκεται στην γενέτειρά του, την πόλη Μάϊντς της Γερμανίας.

Μουσείο Γουτεμβέργιου, Mainz

Τώρα που έχουμε όλη τη γνώση του κόσμου στον δείκτη του ενός χεριού μας, και μ’ένα αριστερό «κλικ» μπορούμε να διαβάσουμε ό,τι θέλουμε, είναι κάπως παράξενο ν’ασχολούμαστε με τυπωμένα βιβλία.

Όμως ακόμα η γοητεία τους εξακολουθεί να μας επηρεάζει  και το παραδοσιακό αυτό φετίχ το έχουμε ανάγκη. Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο με τις εκδόσεις της βιβλιοθήκης Bodleian της Οξφόρδης, βρίσκει κανείς πολλές αξιοπερίεργες ανατυπώσεις από τις συλλογές της.

Ανάμεσα σ’αυτές είναι ένας κατάλογος με ελληνικά χειρόγραφα της συλλογής Meerman, ένα εγχειρίδιο με οδηγίες προς τους βρετανούς στρατιώτες στην Γαλλία το 1944, ένα λεύκωμα με καρτ-ποστάλ από τα χαρακώματα του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, δυο βιβλία της δεκαετίας του 1930 με τίτλους «Πώς να γίνετε καλός σύζυγος» και «Πώς να γίνετε καλή σύζυγος» και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.  

                                      

Το site της βιβλιοθήκης:

http://www.bodleian.ox.ac.uk/bodley

 

Το site των εκδόσεων:

https://www.bodleian.ox.ac.uk/about/work-with-us/bodleian-library-publishing


Εκτύπωση   Email