Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ και οι φακές της Βαβυλώνας!

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ και οι φακές της Βαβυλώνας!

Θα μπορούσε, άραγε, η αξία μίας ολόκληρης περιουσίας να ισοσταθμιστεί με ένα πιάτο φακές; Οι "φακές της Βαβυλώνας" είναι μία από τις πιο έξυπνες και συνάμα διδακτικές ιστορίες σε κόμικς της Disney!

Γνωρίζουμε ότι ο Ησαύ, το πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, πούλησε την περιουσία του "αντί πινακίου φακής".

Ποιος όμως θα μπορούσε να φανταστεί ότι ακόμα και το πλουσιότερο παπί στον κόσμο των κόμικς, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, θα είχε πράξει και εκείνος το ίδιο;

Οι "φακές της Βαβυλώνας" είναι μία από τις πιο έξυπνες, διδακτικές, αισιόδοξες ιστορίες που δημιουργήθηκαν ποτέ στον αχανή και γεμάτο χρώματα και ανατροπές κόσμο της Disney.

Ρομάνο Σκάρπα-Οι φακές της Βαβυλώνας

Aναδεικνύοντας το μεγαλείο της φαντασίας και την αστείρευτη δημιουργικότητα πολλών μεταγενέστερων δημιουργών του κορυφαίου Καρλ Μπαρκς, ο Ρομάνο Σκάρπα δημιούργησε αυτή την σημαντικότατη ιστορία για τον κόσμο της Ιταλικής σειράς κόμικς.

Ένα κόμικ που φέρνει στη μνήμη την περίφημη Βιβλική ιστορία, αναδεικνύοντας το πάθος της πλεονεξίας που οδηγεί το πιο πλούσιο παπί στα νεανικά του χρόνια να πουλάει την περιουσία του προκειμένου να επιβιώσει. Με αντίτιμο ένα πιάτο φακές για το πεινασμένο του στομάχι!

Οι φακές της Βαβυλώνας αναδεικνύουν ως πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο όσπριο το οποίο μέσα στην ιστορία αναμετρήθηκε με τον πλούτο και η αξία του αποδείχθηκε πολλά επίπεδα ανώτερη.

Η ιστορία δημιουργήθηκε το 1960, σε μία χρονικό περίοδο που το Ιταλικό κόμικ βρισκόταν  σε μία περίοδο δημιουργικότητας και ευρύτερης απήχησης. Αποδεικνύοντας ότι πολλοί ομότεχνοι στέκονται επάξια δίπλα στους μυθικούς δημιουργούς και συνεχίζουν μία παράδοση που ξεκίνησε ευοίωνα και με καλές προϋποθέσεις.

Η ιστορία της Γένεσης επανέρχεται στη μνήμη μας μέσα από ένα διαρκές φλας μπακ της ζωής του Σκρουτζ, από τα πρώτα του χρόνια και την αρχή της πορείας του προς την απόκτηση πλούτου και δύναμης.

Ο Σκρουτζ θα συνεργαστεί με τους Μουργόλυκους, τους αιώνιους εχθρούς, οι οποίοι διαχρονικά εποφθαλμιούν την περιουσία του. Αναδεικνύοντας πως μπροστά στην λαχτάρα του πλούτου ακόμη και οι αιώνιοι εχθροί συμφιλιώνονται. Αλλά και σατιρίζοντας την ανθρώπινη απληστία και τον κόσμο της διαφήμισης όπως κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

Ο Σκρουτζ θα πληρώσει ακριβά την απληστία του, αλλά ο Σκάρπα στην πιο όμορφη αφηγηματική του στιγμή, σε μία εμπνευσμένη αισιοδοξία, θα διατηρήσει την ελπίδα. Θυμίζοντας τη Σκάρλετ Ο' Χάρα η οποία όταν όλα έχουν γκρεμιστεί βρίσκει τη δύναμη να φωνάξει "Αύριο είναι μία άλλη μέρα".

Η αυλαία της ιστορίας θα κλείσει αισιόδοξα και θα εμπνεύσει με την πίστη απέναντι στις ανατροπές της ζωής.

Ο Σκάρπα υπήρξε ένας εξίσου τεράστιος δημιουργός, τιμώντας με σημαντικές ιστορίες τη βαριά κληρονομιά του Μπαρκς.

Η συγκεκριμένη, δικαιωματικά, ανήκει στις κορυφαίες. Ίσως είναι και η κορυφαία. Ένα κράμα αναμνήσεων, απληστίας, εξαπάτησης.. αλλά και ελπίδας...

  Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

 Σ.Σ Την φωτογραφία του Romano Scarpa είδαμε εδώ


Εκτύπωση   Email