Αχ Βαλεντίνο...Κι αν με τα γλυκά παχύνω;

Αχ Βαλεντίνο...Κι αν με τα γλυκά παχύνω;

Ως γνωστόν ο έρωτας περνάει ΚΑΙ από το στομάχι. Οπότε σκεφτήκαμε να σας δώσουμε μερικές σπέσιαλ συνταγές για ένα πλήρες μενού για την ημέρα (και τη νύχτα) του Αγίου Βαλεντίνου. Γιατί φέτος λίγο η ακρίβεια, λίγο το ψοφόκρυο, σας προτείνουμε να αγνοήσετε τα κυριλέ εστιατόρια και τα ερωτιάρικα κλαμπάκια και να βαλεντινο-γιορτάσετε στο σπιτάκι σας. Όπου μπορείτε να κάνετε ό,τι γουστάρετε, βρε αδελφέ... 

Στολίστε λοιπόν με καρδούλες και κατακόκκινα λουλούδια το σπίτι, διαλέξτε μια ωραία playlist αρμόζουσα στην ημέρα, σκεφτείτε και μερικά εργάκια να προτείνετε στην αγάπη σας για να δείτε αγκαλιά στον καναπέ, στρώστε το τραπέζι με κεράκια και kinky σουπλά, ντυθείτε κι εσείς αναλόγως της ημέρας κι ας ξεκινήσετε με ένα ωραίο κοκτέιλ στον καναπέ και μετά στο τραπέζι. Εμείς σας έχουμε συνταγές για ένα πλήρες γεύμα, από αυτά που χρυσοπληρώνουμε στα καλά εστιατόρια. Εσείς θα κάνετε τον κόπο να τα μαγειρέψετε (μια καλή ιδέα είναι να αγκαρέψετε την μαμά ή τον ξάδερφο που μαγειρεύει σούπερ και να πείτε ότι δήθεν τα φτιάξατε με τα χεράκια σας για χάρη του έρωτός σας). Και να διαλέξετε και το κρασί βέβαια (δεν θέλω μπύρες, τσίπουρα και άλλα μπανάλ, άγιος είναι αυτός). Σεμνά όμως μην σκάσετε στο φαϊ και μετά δεν μπορείτε να κουνηθείτε.

1. Το κοκτέιλ: Dreamy red orange Κόκκινο κι ονειρικό όπως λέει το όνομά του, θα σας χαλαρώσει και θα σας βάλει στο mood της ημέρας.  

Υλικά Συνταγής: 
60 ml Βοτκα
8 ml Λικερ Πορτοκάλι
30 ml χυμό Σαγκουίνι

Εκτέλεση Συνταγής: 
Γεμίζουμε το σέικερ με πάγο. Προσθέτουμε τη βότκα, το χυμό σανγκουίνι και το λικέρ πορτοκάλι. Χτυπάμε καλά.Σουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι για μαρτίνι.Γαρνίρουμε με μια φέτα σανγκουίνι.Το κοκτέιλ είναι έτοιμο.

Dreamy Red Orange

 2. Το ορεκτικό: Αγγουρέτο σολομού. Φίνο, ελαφρύ και αφροδισιακό. Μην το παραλείψετε αν θέλετε να πάνε όλα καλά  

Υλικά
4 λεπτές φέτες Σολομός καπνιστός
1 μεγάλο Αγγούρι
2-3 κ.σ. Τυρί κρέμα
Ξύσμα 1 Λεμονιού
Αλάτι, Πιπέρι
2 κ.σ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 φέτες Ψωμί για τοστ χωρίς κόρα λευκό ή πολύσπορο

Εκτέλεση 

-Φρυγανίζουμε τα ψωμάκια. Δεν θέλουμε να ξεραθούν πολύ.  
-Αλείφουμε με το τυρί κρέμα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.  
-Με το εργαλείο που καθαρίζουμε το αγγούρι, αφού το καθαρίσουμε από την φλούδα, βγάζουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω στα ψωμάκια μας. Όχι σποράκια όμως. Τις λωρίδες τις αφήνουμε όπως πέσουν, δεν τις ισιώνουμε.  
-Βάζουμε σε κάθε ψωμί από μια φετούλα σολομού, λίγο κυματιστά, για να ταιριάζει με τον τρόπο που έχουμε βάλει το αγγούρι.  
-Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
-Κόβουμε την κάθε φέτα ψωμί στα 4, κι έτσι έχουμε μικρά και χαριτωμένα καναπεδάκια. 

Καναπεδάκια σολομού

  
 3. Το πρώτο πιάτο: Bucatini με χειμωνιάτικο πέστο και γλυκοπατάτα. Διαφορετικό, εύκολο και απίστευτα νόστιμο. Αν δεν έχετε bucatini βάλτε χονδρά μακαρόνια. 
 
Yλικά: 

1 μεγάλη γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και σε κύβους
1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες
1/3 φλ. συν 2 κουταλιές ελαιόλαδο, χωριστά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 φλ.κατσαρό λάχανο κάλε, σέσκουλα ή/και σπανάκι
1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό
1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα συν όση θέλετε για σερβίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. ξύσμα λεμονιού, συν 1,5 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
350 γρ. μπουκατίνι
φρυγανισμένο κουκουνάρι, για σερβίρισμα

Μπουκατίνι με γλυκοπατάτα

Εκτέλεση:

-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Βάλτε μαζί την πατάτα, το κρεμμύδι και 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια λαμαρίνα. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήνετε, έως ότου η πατάτα και το κρεμμύδι μαλακώσουν, περίπου 25 λεπτά. -Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα λαχανικά και το μαϊντανό στο μούλτι και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε παρμεζάνα, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και χυμό. Χτυπήστε πάλι καλά μέχρι να γίνει ένας σφιχτός πολτός. Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο 1/3 φλ. λάδι. Βάλτε αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κρατώντας 1/4 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών πριν το στραγγίξετε. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τα ψητά λαχανικά, το πέστο και το νερό ζυμαρικών.
Σερβίρετε με παρμεζάνα και κουκουνάρι.  

4. Η σαλάτα : Αβοκάντο+Φράουλες με σάλτσα μελιού. Μην κοροϊδευόμαστε...ο Άγιος θέλει φράουλες, έστω και μες στο καταχείμωνο (γι'αυτό και θα τις βρείτε παντού). Και σ'αυτόν εδώ τον συνδυασμό θα εντυπωσιάσετε το Βαλεντινάκι σας. Μην την φοβηθείτε, τολμήστε την και θα δικαιωθείτε.  
 
Υλικά
2 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού

3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι
1 κ. γ.μαύρο πιπέρι
2 αβοκάντο
250 γρ. φράουλες

Εκτέλεση 

Χτυπάμε μαζί, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε τα αβοκάντο και τις φράουλες σε πιάτο σαλάτας.
Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ πάνω από τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα αβοκάντο-φράουλα

 

5. Το κυρίως πιάτο: Τραγανά μπουτάκια κοτόπουλου ολίγον σκορδάτα (να δώσουμε και λίγη ένταση στην ημέρα...)
 
Υλικά

1/4 φλ. ζωμό κότας

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

1/4 κουτ. μπούκοβο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

4 μπουτάκια κοτόπουλου

2 σκελίδες σκόρδο

λίγο δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Χτυπήστε ζωμό, χυμό λεμονιού, μουστάρδα, δεντρολίβανο και μπούκοβο σε ένα μπολ. Αλατίστε.
Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο. Βάλτε την πέτσα προς τα κάτω, στο τηγάνι. Σκεπάστε το σκεύος. Μαγειρέψτε έως ότου το κρέας να έχει ένα χρυσαφί χρώμα (7-10") και ξεσκεπάστε. Γυρίστε το κοτόπουλο και μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, 2 έως 3 λεπτά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Ρίξτε το μίγμα λεμονιού+ζωμού στο τηγάνι και μαγειρέψτε, ξύνοντας λίγο το σκεύος, μέχρι να πήξει σε σάλτσα (1-2"). Περιχύστε πάνω από το κοτόπουλο. 

Μπουτάκια κοτόπουλου σκορδάτα
 
 
6. Το επιδόρπιο: Μους σοκολάτας. Εκτός από φράουλες ο καλός μας Άγιος απαιτεί και πολλή σοκολάτα. 
 
Υλικά
2 αυγά

1/4 φλ. ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια κρύα κρέμα γάλακτος, χωρισμένη σε 1 + 1 1/2
180 γραμμάρια κουβερτούρα σε σταγόνες ή τριμμένη
 
Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 3 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί και να μην βράσει. Με το μίξερ στο χαμηλό, ρίχνουμε την ζεστή κρέμα στο μείγμα αυγών αργά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, βάλτε το μείγμα αυγού / κρέμας πίσω στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς για πέντε λεπτά μέχρι να πήξει αλλά να μην βράσει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε την σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Όταν το μείγμα έχει κρυώσει εντελώς, χτυπήστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ. Αφαιρέστε τη σοκολάτα από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ανακατέψτε την κτυπημένη κρέμα με τη σοκολάτα μέχρι να ενσωματωθεί. 
Σερβίρετε αμέσως όπως είναι, ή κρατήστε το στο ψυγείο.
Μους σοκολάτας
 

Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι επειδή εμείς σας προτείναμε αυτές τις ωραίες συνταγές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε όλα αυτά και να σας βγει η ψυχή από την κούραση. Και κυρίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φάτε όλα μαζί, γιατί μετά δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο. Μια ωραία ιδέα είναι να κάνετε "Εβδομάδα Αγιο-Βαλεντινικού φαγητού" και να τα φάτε στη διάρκεια επτά ημερών γατί μάλλον τόσο θα χρειαστεί να τα καταναλώσετε όλα αυτά. Αν όμως είστε τύποι ορεξάτοι και καλοφαγάδες, χτυπήστε τα όλα μαζί σε μια βραδιά! Οι συνταγές είναι σούπερ και τσεκαρισμένες έτσι κι αλλιώς. 

ΚΑΛΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΙΚΗ ΟΡΕΞΗ!

Κείμενο: Marlykon

 

Εκτύπωση   Email