Το Μαγδεβούργο, πρωτεύουσα κρατιδίου της ανατολικής Γερμανίας, πρέπει να υπήρξε μια από τις ομορφότερες πόλεις το πάλαι ποτέ. Χτισμένο πάνω στον Έλβα, με μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και με πολύ πράσινο, θα ήταν σίγουρα ένα αλλοτινό καμάρι της περιοχής. Στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, το ωραίο ιστορικό κέντρο ισοπεδώθηκε από τις βόμβες των συμμάχων και ο κεντρικός δρόμος Breiter Weg, που είχε τα περισσότερα μπαρόκ και ροκοκό κτίσματα σ’όλη την Γερμανία, καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η δεύτερη ατυχία του ήταν ότι περιήλθε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία προφανώς δεν είχε ούτε ενδιαφέρον ούτε χρήματα για να αναστηλώσει τα αριστοκρατικά κτήρια εποχής. Σήμερα το Μαγδεβούργο είναι ένα θλιβερό απομεινάρι περασμένων μεγαλείων με άσχημα δείγματα της σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής στη θέση των παλιών κομψοτεχνημάτων.
Για να ελαφρύνει λίγο την κατάθλιψη των κατοίκων, ο αρχιτέκτονας Hundertwasser με εμφανείς επιρροές από τον Γκαουντί, δημιούργησε ένα παράξενο, ιδιόρρυθμο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Το δημιούργημά του αυτό το χαρακτήρισε «μια όαση στην έρημο της πόλης» και ομολογουμένως προσφέρει κάποια ψυχαγωγία με τις παράξενες καμπύλες του, το ροζ χρώμα του και τις χαριτωμένες διακοσμητικές του λεπτομέρειες.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.gruene-zitadelle.de/
Σύμφωνα με τον Hundertwasser ο άνθρωπος έχει πέντε στρώσεις δέρματος. Η πρώτη είναι το φυσικό του δέρμα, η δεύτερη τα ρούχα που φοράει, η τρίτη το σπίτι του, η τέταρτη η ταυτότητά του και το κοινωνικό περιβάλλον του και η πέμπτη το παγκόσμιο περιβάλλον του, το οικολογικό, η ανθρωπότητα.
Για τους λιγοστούς τουρίστες της πόλης του Μαγδεβούργου, το κτίσμα του Hundertwasser αποτελεί σίγουρα αξιοθέατο μαζί με τον Καθεδρικό και την πλατεία της Αγοράς καθώς και με το μνημείο, το αφιερωμένο στον Otto von Guericke, τον μεγάλο επιστήμονα από το Μαγδεβούργο.
Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas 2011