Η Nico, ο Νίκος και ο φωτογράφος

Η Nico, ο Νίκος και ο φωτογράφος

'Ενα πλατωνικό (;) δημιουργικό τρίγωνο που μπλέκονται οι ζωές ενός επιτυχημένου σκηνοθέτη, μιας διάσημης, avant garde τραγουδίστριας -πρώην μοντέλου και ενός φωτογράφου μόδας.

Λεγόταν Christa. Ήταν γερμανίδα και δεν της άρεσε ποτέ το όνομά της. "Είναι πολύ γερμανικό", έλεγε. Δούλευε σαν μοντέλο και μία μέρα συνάντησε τον νεαρό, ανερχόμενο φωτογράφο Herbert Tobias. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στο Βερολίνο, ο αγώνας επιβίωσης για την πανύψηλη, μελαχροινή και εννοείται όμορφη γερμανίδα Christa Päffgen είναι δύσκολος. Ξεκινά την καριέρα της σαν μοντέλο στην πατρίδα της, με την βοήθεια του μετέπειτα γνωστού και εκθαμβωτικά ωραίου φωτογράφου μόδας Herbert Tobias. Μια δουλειά που την κάνει για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, δεν την αγαπάει όπως δεν αγαπά όπως είπαμε και το όνομά της.

 Από το Βερολίνο, με ξανθά μαλλιά πλέον. μετακομίζει στο Παρίσι, στη Mecca της μόδας και ο δρόμος της την φέρνει στο καμπαρέ La Rose Rouge, μια «φωλιά» ποιοτικού τραγουδιού πολύ αγαπημένη στους διανοούμενους της εποχής. Ιδιοκτήτης του καμπαρέ, ο Νίκος Παπατάκης,  μετέπειτα γνωστός σκηνοθέτης, γεννημένος στην Αιθιοπία από έλληνα πατέρα. Ο Tobias, που βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, χωρίς να κρύβει την αγάπη του για τα άτομα του ιδίου φύλου, ερωτεύεται τον Παπατάκη. Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Παπατάκης υπήρξε σύντροφός του ή όχι, η έντονη ανάμνησή του που κράτησε ο φωτογράφος τον ώθησε όταν η Christa θέλησε να αλλάξει το όνομά της να της προτείνει το Nico σε ανάμνηση του ωραίου Νίκου.  

Nico Papatakis

Η Κρίστα όμως, δεν άλλαξε μόνο όνομα, άλλαξε και καριέρα! Πιθανολογείται ότι έγιναν ζευγάρι με τον Παπατάκη, για ένα πολύ σύντομο διάστημα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στα χρόνια που έμεινε στο Παρίσι, πριν πάει στην Αμερική, είχε σχέση με τον Alain Delon από την οποία και απέκτησε ένα γιό το 1962.

Μετά από προτροπή του Νίκου Παπατάκη, που τον είχε εντυπωσιάσει η βαθιά φωνή της, ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στην Αμερική. Η συνάντησή της με τον Andy Warhol και μέσω αυτού με τον Lou Reed ήταν καθοριστική όπως και η συμμετοχή της το 1967 στο πρώτο άλμπουμ των Velvet Underground. Ναι, είναι η Nico στο  «The Velvet Underground & Nico»,  που θεωρείται ο πλέον επιδραστικός δίσκος στον χώρο της ροκ και underground μουσικής. Αυτός ο δίσκος υπήρξε η απαρχή μιας νέας καριέρας για τη Nico, σαν τραγουδίστρια των Velvet στην αρχή και μετέπειτα, γράφοντας και την δικιά της μουσική, με σόλο καριέρα.

Να σημειώσουμε ότι κάποια στιγμή την ξαναενόχλησε το όνομά της, όπως και το μαλλί της, και ξαναέγινε η παλιά, μελαχρινή Christa!

 Στο βίντεο ο Νίκος Παπατάκης, μετά από χρόνια, μιλά για τις αναμνήσεις του από την Nico.

Niko on Nico: Papatakis recalls Velvet Underground singer

 

Κείμενο : Ήρα Ζαννιδάκη

 


Εκτύπωση   Email