Ο Alain Delon, η Dalida και το σπίτι της στην Μονμάρτρη

Ο Alain Delon, η Dalida και το σπίτι της στην Μονμάρτρη

Στο Παρίσι, ψηλά, στην καρδιά της παλιάς Μονμάρτρης βρίσκεται μια μονοκατοικία με, κατά καιρούς, διάσημους ενοίκους. Από το 1929 έως το 1944 ζούσε εκεί ένας εμβληματικός συγγραφέας και από το 1962 μια διάσημη τραγουδίστρια!

Ακόμη κι αν δεν έχετε ακουστά τον συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline που έζησε εκεί 15 χρόνια, γνωρίζετε την ιταλογαλλοαιγύπτια τραγουδίστρια Dalida και ασφαλώς τον Alain Delon!

Τον Μάιο του 1962 η Dalida, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, τόσο που την αποκαλούσαν «Η Κάλλας των Τζουκ μποξ»! Οι δίσκοι της πουλούσαν τρελλά έτσι, αν και πολλοί ενδιαφέρονταν για το συγκεκριμένο σπίτι ήταν η μόνη που προσέφερε το απαιτούμενο ποσό για να αποκτήσει αυτό το ειδυλλιακό ακίνητο που είναι κρυμμένο σε ένα αδιέξοδο, κοντά στον εναπομείναντα ανεμόμυλο της περιοχής. 

Σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη το 1975, η τραγουδίστρια εκμυστηρεύεται ότι ερωτεύτηκε το μέρος. «Ζω εδώ δεκατρία χρόνια. Πάντα αγαπούσα τη Μονμάρτρη, τη βρήκα τόσο γαλήνια και ήρεμη που αγόρασα αμέσως αυτό το σπίτι όταν το είδα», λέει, προτού διευκρινίσει ότι η συνοικία παραπέμπει σε εξοχή μέσα στην καρδιά του Παρισιού. 

 11 bis, rue d'Orchampt photo : Marianna Karavassili

Στο πέρασμα των χρόνων τροποποιεί τη διακόσμηση ανάλογα με τις αισθηματικές περιπέτειές της γιατί βρίσκει ότι "είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, όταν έχουμε τα μέσα, να φανταστούμε τη διακόσμηση και οι δυο μαζί, όπως μας αρέσει». Εδώ μοιράζεται μέρος της ζωής της με τον Αλαίν Ντελόν, τον οποίο γνωρίζει χρόνια – είχαν ξεκινήσει τις καριέρες τους ταυτόχρονα. «Βρεθήκαμε τη δεκαετία του 1960 στη Ρώμη. Αγαπηθήκαμε στη Ρώμη (...) Μετά, λίγα χρόνια αργότερα, ξαναβρεθήκαμε στο Παρίσι.

«Πήγαινα συχνά στο σπίτι της στη Μονμάρτρη», λέει ο Ντελόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Paris Match.

Στη διακόσμηση του σπιτιού, εκτός από τα διάφορα ενθύμια των ταξιδιών της από όλο τον κόσμο, δεσπόζουν οι βιβλιοθήκες στο σαλόνι και στην κρεβατοκάμαρά της. «Μόνο τα βιβλία δεν σε απατούν» έλεγε γελώντας!

Ερωτευμένη με τη γειτονιά της, η Dalida σύχναζε στο κοντινό  Moulin de la Galette όπου καθόταν πάντα κοντά στο παράθυρο στο τραπέζι νούμερο τρία.

Moulin de la Galette. photo : Marianna Karavassili

Στο αγαπημένο της σπίτι, το 1987, στις 3 Μαΐου την βρίσκουν νεκρή μετά από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ήταν 54 ετών. « Η ζωή μου είναι πια ανυπόφορη. Συγχωρέστε με» γράφει στο σημείωμα που άφησε.

Μετά τον θάνατό της, το ακίνητο χωρίστηκε σε πολλά διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός διώροφου στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο που πωλήθηκε για ένα αστρονομικό ποσό.

 photo : Marianna Karavassili

                                              DALIDA

« Έζησε σε αυτό το σπίτι από το 1962 έως το 1987.

Οι φίλοι- της-κάτοικοι της Μονμάρτρης δεν θα την ξεχάσουν»

γράφει η αναμνηστική πινακίδα έξω από το σπίτι της οδού d'Orchampt στο νούμερο 11bis. 

Κείμενο-Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη

(με πληροφορίες από εδώ )

 


Εκτύπωση   Email