Το αστέρι και η βεντάλια

Το αστέρι και η βεντάλια

Η Παλμανόβα (Palmanova), μια μικρή πόλη κοντά στο Ούντινε της Ιταλίας, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Ενετούς ακολουθώντας ουτοπιστικά ιδεώδη. Είναι μια πόλη σε σχήμα αστεριού με δρόμους-ομόκεντρους κύκλους που τέμνουν τις κεντρικές αρτηρίες-ακτίνες του αστεριού. 

Η Παλμανόβα ήταν  στην πραγματικότητα ένα οχυρό αφού ο στρατιωτικός αρχιτέκτων Giulio Savorgnan την σχεδίασε έτσι ώστε  να προστατευθούν τα ανατολικά σύνορα της χώρας από την οθωμανική απειλή.  Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο τέχνης, ένα υπόδειγμα αναγεννησιακής αισθητικής.

Palmanova-Photo credit @Zairon From Wikimedia Commons

Στο ίδιο πνεύμα σχεδιάστηκε και η πόλη της Καρλσρούης στην Γερμανία, με ένα παλάτι στο κέντρο της και 32 οδούς που ξεκινούσαν από αυτό σαν ακτίνες από ρόδα ποδηλάτου ή σαν ανοιγμένη βεντάλια. Μέχρι σήμερα στα γερμανικά η πόλη έχει το προσωνύμιο Fächerstadt, δηλ.πόλη-βεντάλια. Η Καρλσρούη, που το κέντρο της καταστράφηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μια από τις ομορφότερες πόλεις της Γερμανίας. Το όνομά της το χρωστάει στον Μαρκήσιο Κάρολο ΙΙΙ Γουλιέλμο που την έχτισε το 1715 και της έδωσε το όνομά του. Στην κυριολεξία Karlsruhe σημαίνει ξεκούραση ή ανάπαυση του Καρόλου. Πράγματι, ο Μαρκήσιος αναπαύεται μέχρι σήμερα σε μια πυραμίδα, ένα μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Schloss Karlsruhe und Fächerstadt-Photo Credit @By Carsten Naber - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51690395

Σε τέτοια πρότυπα του παρελθόντος θα πρέπει να βασίστηκαν οι σύγχρονοι δημιουργοί των Palm Islands του Ντουμπάϊ.

Palm Islands, Dubai - photo credit @Abid Bin Nazar From Pexels

 


Εκτύπωση   Email