Στόμα της αλήθειας και της υποκειμενικής αλήθειας

Στόμα της αλήθειας και της υποκειμενικής αλήθειας

Στην ρωμαντική ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» με την Ώντρεϊ Χέμπορν και τον Γκρέγκορυ Πεκ, μια χαρακτηριστική αστεία σκηνή λαμβάνει χώρα μπροστά στη “Bocca della verita”, το Στόμα της αλήθειας.

Πρόκειται για ένα στρογγυλό μαρμάρινο πρόσωπο με ανοιχτό στόμα που βρίσκεται στον πρόναο μιας εκκλησίας της Ρώμης. Το βαρύ αυτό γλυπτό κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και υπάρχουν διάφορες εικασίες γύρω από τη χρήση του. Μπορεί να ήταν συντριβάνι ή δεξαμενή ομβρίων υδάτων ή κάτι άλλο σχετικό με το νερό. Στα μεσαιωνικά χρόνια πίστευαν ότι το στόμα μπορούσε να διατυπώσει χρησμούς ή να υποδείξει ποιά γυναίκα υπήρξε άπιστη απέναντι στον σύζυγό της.

Bocca della verita', Roma

Ένα άλλο λιγότερο γνωστό ιταλικό στόμα είναι το Στόμα του λέοντος ("Bocca di leone”) της Βενετίας που, όμοιο με ταχυδρομικό κουτί, δεχόταν κρυφές καταγγελίες των πολιτών προς τις αρχές της Γαληνοτάτης. Υπήρχαν πολλά τέτοια στόματα στην πόλη και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μην θυμηθεί κανείς τις καταγγελίες που γίνονταν στην Κα-Γκε-Μπε όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση. Ή τους εξοστρακισμούς στην αρχαία Ελλάδα. Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.

Bocca di Leone, Venezia, Di Architas - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70117703

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email