Ο Μαρσέλ Προυστ εμπνέει τον Υβ Σεν Λωράν

Ο Μαρσέλ Προυστ εμπνέει τον Υβ Σεν Λωράν

Στις απαρχές της λαμπρής καριέρας του στον χώρο της μόδας ο νεαρός τότε Yves Saint Laurent δημιούργησε μια σειρά σχεδίων και κοστουμιών εμπνευσμένος από το έργο του διάσημου συγγραφέα Marcel Proust.

Αρκετά χρόνια πριν παρουσιάσει την πρώτη του κολεξιόν ο YSL εργαζόταν σαν βοηθός στον οίκο του Christian Dior. Προφανώς το ταλέντο του ξεχώριζε έτσι το 1956 η Λίλια Ράλλη, μια φυσιογνωμία με επιρροή στον κόσμο της μόδας (μια influencer περιωπής θα λέγαμε σήμερα) προτείνει τον νεαρό και ανερχόμενο σχεδιαστή στον βαρόνο Alexis de Redé. Ο βαρόνος έψαχνε έναν σχεδιαστή με φαντασία για να αναλάβει τον σχεδιασμό της διακόσμησης και των κοστουμιών για το « Bal des Têtes », μια κοσμική χοροεσπερίδα που θα γινόταν στο Hôtel Lambert πάνω ’île Saint-Louis, στην καρδιά του Παρισιού δηλαδή.  Η ονομασία του χορού αποτελεί ευθεία αναφορά στον τελευταίο τόμο του Μαρσέλ Προυστ «Ο ξανακερδισμένος χρόνος» από το μεγαλειώδες έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο Χρόνο».  Αποτελούσε τον υπότιτλο του βιβλίου ο οποίος όμως δεν διατηρήθηκε στην τελική έκδοση.

YSL Σχέδιο. Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

YSL Σχέδιο. Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

YSL Σχέδιο. Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

Γι' αυτό το Bal des Têtes του 1956, το Oriental Ball του 1969 και το Bal Proust του 1971, ο Yves Saint Laurent ξεδίπλωσε ελεύθερα την φαντασία του, άλλωστε υπήρξε δηλωμένος θαυμαστής του Προυστ. Τα σχέδια από τον πρώτο χορό όπως και τα κοστούμια από τον χορό του Προυστ εκτέθηκαν στο Musée d’Orsay το 2022, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης προσωπικής κολεξιόν του Yves Saint Laurent. Έναν εορτασμό στον οποίο συμμετείχαν έξι από τα μεγαλύτερα μουσεία του Παρισιού.

YSL. Musée d'Orsay Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

Κείμενο-Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη

 

 


Εκτύπωση   Email