Το άγαλμα του Ολυμπιονίκη πυγμάχου

Το άγαλμα του Ολυμπιονίκη πυγμάχου

Το άγαλμα του Ολυμπιονίκη Πυγμάχου κοσμεί την πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι. Ένας φόρος τιμής στον Ολυμπιονίκη αθλητή. 

Στην Αρχαία Αθήνα, γκρέμιζαν τα τείχη της πόλης, καθώς θεωρούσαν πως ο Ολυμπιονίκης είναι εκείνος που προσφέρει προστασία στην πόλη έναντι των εχθρών της.

Ο Ολυμπιονίκης, ο αθλητής που καταφέρνει να φτάσει στο υψηλότερο βάθρο της νίκης, συγκεντρώνει το θαυμασμό για τη σωματική του ρώμη και την σκέψη με την οποία καταφέρνει να βγάλει εκτός συναγωνισμού τους αντιπάλους του.

Φόρος τιμής στον Ολυμπιονίκη αθλητή και το άγαλμα του Ολυμπιονίκη Πυγμάχου που βρίσκεται στην πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι, μία πλατεία που δε θυμίζει την παλαιότερη αίγλη της.

Ο Ολυμπιονίκης Πυγμάχος, έργο του καλλιτέχνη Ευάγγελου Μουστάκα, αναδεικνύει τη ρώμη, τη σκέψη, την προσήλωση στο αθλητικό ιδεώδες.

Ο Ολυμπιονίκης Πυγμάχος, τοποθετημένος στο κέντρο της πλατείας, είναι πελώριος και τοποθετημένος σε ύψωμα. Σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με αφορμή τους αγώνες πυγμαχίας που πραγματοποιήθηκαν στο στάδιο πυγμαχίας του Περιστερίου.

Το άγαλμα του Ολυμπιονίκη πυγμάχου

Το άγαλμα είναι δημιουργημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει αγώνα στο ρινγκ, ο Ολυμπιονίκης παρουσιάζεται με τα γάντια του αθλήματος και σε στάση ετοιμότητας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στα εγκαίνια του αγάλματος το έτος 2004, είχαν δώσει το παρών μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Φέλιξ Σαβόν Φάμπρε (Felix Savon Fabre) και ο Τεόφιλο Στίβενσον Λόρενς (Teofilo Stevenson Lawrence).

Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι στο Περιστέρι έχουν τοποθετηθεί και άλλα αγάλματα του ίδιου καλλιτέχνη, όπως ο Κούρος Ισορροπιστής και η εντυπωσιακή «Συνάντηση» στο Μετρό Περιστερίου.

Ο Ευάγγελος Μουστάκας είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη πορεία και διεθνείς διακρίσεις. Το έργο του έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο, στιγμές της καθημερινότητας, ζύμωση της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης και μίας πιο σύγχρονης οπτικής της γλυπτικής.

Ο Ολυμπιονίκης πυγμάχος είναι ένα γλυπτό δύναμης το οποίο αποτυπώνει την ομορφιά του γυμνασμένου σώματος και την αξία του αθλητικού ιδεώδους.

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

 


Εκτύπωση   Email