Τα δέκα πιο σπάνια ζώα στον κόσμο!

Τα δέκα πιο σπάνια ζώα στον κόσμο!

Από τα 8 εκατομμύρια ζωικά είδη στη Γη, πολλά βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στην ερώτηση ποιος ευθύνεται για αυτό,  η απάντηση είναι : ο Άνθρωπος και η απίστευτη ικανότητά του να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του! Ανακαλύψτε σε εικόνες τα 10 πιο σπάνια ζώα στον πλανήτη.

Ο Λευκός Ρινόκερος του Βορρά

1. Ο Λευκός Ρινόκερος του Βορρά (Ceratotherium simum cottoni).

Ο λευκός ρινόκερος είναι ο μεγαλύτερος από όλα τα είδη ρινόκερων. Έχει μήκος κάτι λιγότερο από 4 μέτρα, ύψος 1,90 και βάρος κοντά στους 3 τόνους!  Αλλά έχει επίσης το μακρύτερο κέρας από οποιοδήποτε άλλο είδος ρινόκερου, λόγος για τον οποίο το κυνηγούν ακατάπαυστα μέχρι εξαφανίσεως του είδους του. Με τον τελευταίο αρσενικό λευκό ρινόκερο νεκρό το 2018 ( στα 45 του χρόνια),το είδος είναι καταδικασμένο σε εξαφάνιση. Πράγματι, υπάρχουν μόνο δύο θηλυκά ακόμα ζωντανά και καταβάλλονται προσπάθειες για αναπαραγωγή τους με τεχνητή γονιμοποίηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλα είδη ρινόκερου, όπως ο ρινόκερος της Ιάβας ή ο ρινόκερος της Σουμάτρας, θεωρούνται και αυτά απειλούμενα.

Η Χελώνα του Cantor

2. Η Χελώνα του Cantor (Pelochelys cantorii).

Πολλά είδη χελωνών γίνονται όλο και πιο σπάνια στον πλανήτη μας. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση της χελώνας του Cantor, μιας τεράστιας χελώνας που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε μήκος και έχει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κεφάλι. Οι ιδιαιτερότητές της;  Το μαλακό καύκαλό της, τα γερά της σαγόνια και το ότι περνά τον περισσότερο χρόνο της θαμμένη στην άμμο και βγαίνει μόνο δύο φορές την ημέρα για να αναπνεύσει!

Η Πυγμαία Φώκια του Ειρηνικού

3. Η Πυγμαία Φώκια του Ειρηνικού (Phocoena sinus).

Με σχεδόν ελάχιστες ακόμα ζωντανές, η φώκια του Ειρηνικού είναι ένα από τα πιο σπάνια και πιο απειλούμενα ζώα στον πλανήτη. Αυτό το κήτος του μόλις 1,5 μέτρου είναι το μικρότερο στον κόσμο, ζει μόνο του σε ρηχά νερά στον βόρειο Κόλπο της Καλιφόρνια και βέβαια αποτελεί στόχο της παράνομης αλιείας.

Ο Γίββωνας του Χαϊνάν

4. Ο Γίββωνας του Χαϊνάν (Nomascus hainanus).

Χαρακτηρίζεται και ως «Το Πάντα του Χαϊνάν» είναι το σπανιότερο πρωτεύον στον κόσμο, ενδημικό είδος του νησιού Χαϊνάν, στην Κίνα.  Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθούν οι εναπομείναντες, περίπου 30,  γίββωνες, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είχε αποδεκατιστεί από λαθροκυνηγούς ή είχε εξαφανιστεί λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Ο Πάνθηρας της Φλόριντα

5. Ο Πάνθηρας της Φλόριντα (Puma concolor coryi).

Γνωστός και σαν Κούγκαρ ή Πούμα της Φλόριντα.  Παρά  τις προσπάθειες για τη διαιώνιση του είδους που ζούσε σε όλες τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύεται ότι έχουν απομείνει μόνο 50 ακόμη που ζουν στη νότια Φλόριντα. Ζυγίζει από 30 έως 70 κιλά, αναλόγως του φύλου του και το άλμα του ξεπερνά τα 10 μέτρα!

Το Βόρειο Τριχωτό Γουόμπατ

6. Το Βόρειο Τριχωτό Γουόμπατ (Lasiorhinus krefftii).

Το βόρειο τριχωτό γουόμπατ είναι λίγο μεγαλύτερο από το ξάδερφό του το κοινό γουόμπατ. Πράγματι, αυτό το φυτοφάγο νυκτόβιο έχει μήκος 1 μέτρο, ζυγίζει περίπου 40 κιλά και είναι ένα από τα σπανιότερα χερσαία θηλαστικά στον κόσμο. Μόνο καμμιά εκατοστή εξακολουθούσαν να ζουν στην Αυστραλία, στο καταφύγιο του Κουίνσλαντ.

Ο Νάνος Νωθρός

7. Ο Νάνος Νωθρός (Bradypodidae) 

Ο πυγμαίος τεμπέλης είναι πολύ μικρότερος από τον μεγαλύτερο ξάδερφό του και ζει μόνο στα μαγκρόβια δάση σε ένα νησί στον Παναμά, το νησί Escudo de Veraguas. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των νάνων βραδυκίνητων που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες.

Ο Βόρειος Φαλακρός Ίβις

8. Ο Βόρειος Φαλακρός Ίβις (Geronticus eremita)

Είναι ένα πτηνό που διακρίνεται για το μακρύ ράμφος, το γυμνό κεφάλι και το ιδιαίτερα πυκνό φτέρωμα γύρω από το λαιμό. Μάλλον μεγάλο, έχει μέσο άνοιγμα φτερών 1,30 μέτρα. Ειδικότερα, λόγω του κυνηγιού και της δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, έχουν απομείνει μόνο 200 στη φύση.

Ο Καρχαρίας Μεγαλόστομος

9. Ο Καρχαρίας Μεγαλόστομος (Megachasma pelagios)

Ανακαλύφθηκε το 1976, ο καρχαρίας αυτός διακρίνεται, όπως υποδηλώνει το όνομά του, από το τεράστιο στόμα του που μπορεί να έχει μήκος έως και 1 μέτρο. Για την ακρίβεια, το κεφάλι του έχει το μισό μήκος του σώματός του. Όταν γνωρίζουμε ότι αυτός ο καρχαρίας έχει μήκος λίγο πάνω από 5 μέτρα, φανταζόμαστε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για εσάς να τον συναντήσετε καθώς έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες στις θάλασσες.

Το Γιγάντιο Καλαμάρι

10. Το Γιγάντιο Καλαμάρι (Architeuthis)

Για χιλιάδες χρόνια, πολλοί θρύλοι αναφέρουν την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος με πλοκάμια. Το γιγάντιο καλαμάρι, που ζει στα μεγάλα βάθη των ωκεανών, είναι τόσο σπάνιο που σχεδόν ποτέ δεν έχει κινηματογραφηθεί ή φωτογραφηθεί. Επομένως, δεν είναι γνωστό πόσα δείγματα υπάρχουν στη φύση ή πόσο μεγάλα είναι, αν και υπολογίζεται ότι πρέπει να έχουν μήκος μεταξύ 10 και 20 μέτρων!

Διαβάσαμε το άρθρο : https://animalaxy.fr/top-10-des-animaux-les-plus-rares-du-monde/


Εκτύπωση   Email