Η μεγάλη πρόκληση- 90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα

Η μεγάλη πρόκληση- 90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα

Μια πολύ ωραία, προσεγμένη και ενδιαφέρουσα έκθεση για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, είδαμε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” και σας την προτείνουμε. 

Έναρξη εργασιών για την κατασκευή της σήραγγας Μπογιατίου, 1926


Ο παππούς μου, τον οποίο δεν γνώρισα ποτέ, είχε εργασθεί στην κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου (επίσης προ πολλού συγχωρεμένοι) μου έλεγαν όταν ήμουν μικρή ένα σωρό ιστορίες για την περίοδο εκείνη, που κατά δήλωση της γιαγιάς, ήταν η ωραιότερη της ζωής τους. Η επιχείρηση είχε χτίσει κοντά στο εργοτάξιο στον Μαραθώνα μια ολόκληρη πολιτεία, με σπίτια για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μαγειρεία και χώρους φαγητού και αναψυχής, μικρά μαγαζιά, εκκλησία κ.τ.λ.  Και προφανώς αυτό δημιουργούσε καλύτερες, συνθήκες εργασίας, άρα ευχαριστημένο και αποδοτικό εργατικό δυναμικό και ικανοποιημένους εργοδότες. 

Έτσι λοιπόν όταν άκουσα στο ραδιόφωνο να διαφημίζουν την έκθεση “90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα 1929-2019” αποφάσισα να πάω. Και πολύ καλά έπραξα, διότι ήταν εξαιρετική! Η ΕΥΔΑΠ που διοργάνωσε αυτή την έκθεση με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929 – 2019) από την κατασκευή αυτού του σπουδαίου τεχνικά έργου για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, εξέθεσε για πρώτη φορά τεκμήρια του Ιστορικού της Αρχείου. «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» επιχειρεί να μελετήσει  τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, αναφέρεται στην μπροσούρα της έκθεσης και ως ένα βαθμό το κατάφερε. Τα εκθέματα περιελάμβαναν πολλές φωτογραφίες από την πορεία των έργων, τους μηχανικούς, τους εργάτες και την καθημερινή ζωή του ολοζώντανου αυτού οικισμού. Είδαμε επίσης εργαλεία μεγάλα και μικρά, γραφική ύλη, γραφομηχανές, λογιστικά βιβλία και τετράδια όπου καταγράφονταν εργαζόμενοι, πρόοδος των εργασιών, υλικά κ.λπ. Χάρτες της περιοχής, λεπτομερή τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, στατικά και σχέδια και μελέτες των μηχανικών και των μηχανολόγων, όλα για να υποστηρίξουν το πρωτόγνωρο για την εποχή τεχνολογικό εγχείρημα. Μεγάλα κρεμαστά καλόγουστα πανώ, μας αφηγούντο το ιστορικό της κατασκευής του φράγματος και επεξηγούσαν τα εκθέματα. Παράλληλα προβάλλονταν και δύο πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά βίντεο-ντοκυμαντέρ που μας βοήθησαν να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων αυτών που είχαμε δει προηγουμένως.  

 

Τον παππού μου δεν τον είδα πουθενά (βέβαια...), αλλά εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι σχεδόν 100 χρόνια πίσω, σε μια φτωχή Ελλάδα έγινε ένα τέτοιο κατασκευαστικό έργο που συμβόλιζε τον τεχνολογικό, πολιτιστικό και -κυρίως- κοινωνικό εκσυγχρονισμό της και σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς άλλων έργων που σιγά-σιγά άλλαξαν την χώρα μας. Κι επειδή ήταν πολύ κοντά στην πόλη του Μαραθώνα, προβλήθηκε έντονα η αρχαιολογική αξία της περιοχής.  Ένα αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στη βάση του φράγματος, συμβολίζει τη σύνδεση  του παρελθόντος με το παρόν, συνοδευόμενο από αναθηματική επιγραφή. Η πρόσοψη του φράγματος καθώς και άλλες εμφανείς κατασκευές επενδύθηκαν με πεντελικό μάρμαρο, το κατ' εξοχήν υλικό κατασκευής του Παρθενώνα. Το δε κονίαμα της κατασκευής εμπλουτίστηκε με Θηραϊκή γη για αύξηση της ανθεκτικότητας και στεγανότητάς του, κατόπιν μελέτης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.  


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου (αν και ο φύλακας μας είπε ότι μάλλον θα πάρει παράταση), η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. 
Επιμέλεια Έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη 

Να πάτε και θα με θυμηθείτε...Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους

Λεπτομέρειες για την έκθεση, ώρες επισκέψεων, τηλέφωνα για πληροφορίες κ.λπ. θα βρείτε στο σάιτ της ΕΥΔΑΠ https://www.eydap.gr/SocialResponsibility/Society/90YearsMarathonDam

Μηχανικός και εργάτης φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της σήραγας, 1928
Κείμενο - Φωτογραφίες: Marlykon

Εκτύπωση   Email