Μη Ανταλλάξιμα Διακριτικά

NFTs για εντελώς αρχαρίους

Τα NFTs είναι μια καινούργια τεχνολογική/ψηφιακή μανία. Απ’όπου βγαίνουν και πολλά – πολλά λεφτά. Και σήμερα όλοι μιλάνε γι’αυτά.

Όλοι; Χμ…όχι ακριβώς. Εγώ π.χ. δεν μιλάω για τα NFTs γιατί απλούστατα μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Όπως βέβαια και οι περισσότεροι συνομήλικοί μου ή οι άνθρωποι που ζουν «εκτός ψηφιακής πραγματικότητας».

Για να κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να δούμε τί είναι αυτά τα NFTs. Το NFT σημαίνει : Non Fungible Tokens = Μη ανταλλάξιμα διακριτικά. Μπορεί στην ουσία να περιέχει οτιδήποτε ψηφιακό, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων,GIF, τραγουδιών ή στοιχείων από βιντεοπαιχνίδια.

Μη ανταλλάξιμο σημαίνει ότι είναι ατομικό. Αντιθέτως, ανταλλάξιμο, μπορεί για παράδειγμα να είναι το bitcoin. Ένα bitcoin μπορεί να ανταλλάσσεται με ένα άλλο, είναι πανομοιότυπα. Ωστόσο, κανένα NFT δεν είναι ίδιο.

Δηλαδή τα NFTs δηλώνουν αποκλειστική ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αγαθού (π.χ. ένα ψηφιακό έργο τέχνης, το σήμα ενός παιχνιδιού, ένα βίντεο κ.λπ.).

ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΙΡΝΩ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΩ NFTs ;

Όπως όταν αγοράζεις έναν Πικάσσο ή ένα σπάνιο δίσκο βινυλίου ή ένα οικόπεδο, έτσι και αγοράζοντας ένα NFT είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το δουν ή να το κάνουν share άλλοι άνθρωποι. Σκεφτείτε αν παίρνατε ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα. Όλοι μπορούν να το διαβάσουν αλλά μόνο εσείς έχετε αυτό με την υπογραφή.

ΚΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ;

Όπως είπαμε πριν μπορεί να είναι GIFs, tweets, δοκίμια, domain names, τραγούδια, βίντεο, ψηφιακές εικόνες, ψηφιακά έργα τέχνης.

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ NFT;

Εσύ κι εγώ που δεν το ξέρουμε το μάθημα (NFT, blockchains, bitcoins κ.λπ) καλυτέρα να καθήσουμε στ’αυγά μας και να μην αγοράσουμε. Όμως όσοι είναι «μπασμένοι» σ’αυτόν τον ψηφιακό κόσμο και την αντίστοιχη οικονομία του, μαθαίνουν να αισθάνονται την σπανιότητα ενός στοιχείου. Ο υποψήφιος αγοραστής «στοχεύει» ένα κομμάτι και προσπαθεί να το αποκτήσει. Όσο πιο δυσεύρετο γίνεται ένα NFT τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η αξία του στην αγορά.

Θυμάστε που μαζεύαμε κάρτες ηθοποιών και ποδοσφαιριστών από τσίκλες όταν ήμασταν παιδιά; Αντικείμενα που στην ουσία δεν είχαν κάποια πραγματική αξία. Αλλά τρελαινόμαστε να τα έχουμε και να τα ανταλλάζουμε. Όσο πιο λίγες “Τζένη Καρέζη” και “Μίμης Δομάζος” κυκλοφορούσαν, τόσο μεγαλύτερη αξία είχαν για μας και δίναμε καμιά φορά και δέκα κάρτες για να αποκτήσουμε την σπάνια κάρτα. Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν με τους πίνακες ζωγραφικής, τις τηλεκάρτες, τους δίσκους.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕΙ NFT ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙ;

Όχι βέβαια. Ούτε να το φτιάξεις εύκολα μπορείς ούτε και να το βαφτίσεις NFT και να το πουλήσεις. Υπάρχει μια διαδικασία. Πρέπει να αποκτήσεις πρόσβαση σε μια crypto blockcain και σε ένα πωλητήριο NFTs. Δημιουργείς ένα ψηφιακό πορτοφόλι, αγοράζεις ικανό ποσό κρυπτονομισμάτων που να καλύπτουν το κόστος και τέλος συνδέεις το πορτοφόλι με ένα online πωλητήριο.

ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLOCKCHAIN;

Είναι βάση δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή. Τα blockchains είναι περισσότερο γνωστά για τον κρίσιμο ρόλο τους σε συστήματα κρυπτονομισμάτων, για να υπάρχει ένα ασφαλές και αποκεντρωμένο αρχείο συναλλαγών. Το Blockchain διασφαλίζει ότι τα αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και  είναι αμετάβλητο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα που εισάγονται είναι μη αναστρέψιμα.

Καταλάβατε; Όχι και πολλά ε; Γι’αυτό καλύτερα να μην επενδύσετε σε NFTs. Διαβάστε αυτά που γράψαμε εδώ, διαβάστε και τα σχετικά λινκ, κάντε κι ένα γκουγκλάρισμα στις εικόνες NFT, για να δείτε και φωτογραφίες (γιατί εμείς απαγορεύεται να τις αναδημοσιεύσουμε) κι έτσι θα έχετε μια ιδέα γι’αυτή την σύγχρονη κρυπτο-μανία και (κυρίως) οικονομία. Και θα κάνετε και τους έξυπνους στην παρέα που δεν τα έχει ακούσει ποτέ…

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

o   2 ΔΙΣ $ πωλήσεις NFTs στο πρώτο τρίμηνο του 2021

o   69,3 εκατομμύρια $ Πωλήθηκε το NFT του καλλιτέχνη Beeple με τίτλο “Everydays: The first 5000 days”. Το αγόρασε ο ινδός κρυπτονομισματο-μεγιστάνας MetaKovan!

o   3.000.000 $ για το πρώτο tweet του συν-ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey. Το οποίο έλεγε “just setting up my twittr”

o   693.000$ για ένα βίντεο με τίτλο “Charlie bit my finger” που απεσύρθη από το YouTube για να πουληθεί ως NFT.

Κείμενο: Marlykon

 


Εκτύπωση   Email