Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο. Ο τίτλος μιας πολύ ωραίας και ενδιαφέρουσας έκθεσης που είδαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και σας την προτείνουμε .
Για την μάχη της Χαιρώνειας είχαμε (όλοι μας) διδαχθεί τα βασικά στο σχολείο, ίσως και είχα μάθει κάποια πράγματα από βιβλία, ντοκυμαντέρ κ.λπ. Έτσι λοιπόν ο τίτλος «Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» ήταν το -πολύ πετυχημένο- δόλωμα, που μου εξήψε την περιέργεια, ψαχούλεψα αρκετά στο διαδίκτυο και κυρίως στο εξαιρετικό app του μουσείου για να μάθω μερικά παρά πάνω πράγματα για την μεγάλη αυτή μάχη του 338π. Χ. μεταξύ των Μακεδόνων και του συνασπισμού των πόλεων της νότιας Ελλάδας υπό την ηγεσία της Θήβας και της Αθήνας. Για την μάχη εκείνη που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Έτσι λοιπόν, ξεσήκωσα τρεις καλές μου φιλενάδες και μία ηλιόλουστη πρωία πήγαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης .
Και πρέπει να πω ότι ήταν μία άκρως πετυχημένη «εξόρμηση», αφού η έκθεση Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο, ήταν πλούσια σε εκθέματα που είχαν συγκεντρώσει από διάφορα ελληνικά και μη μουσεία, χωρίς όμως να γίνεται κουραστική. Χρησιμοποιώντας το φυλλάδιο που μας έδωσαν μαζί με το εισιτήριο και διαβάζοντας τις σχετικές πινακίδες, περιηγηθήκαμε στις αίθουσες του μουσείου, αποκτώντας μια πολύ καλή εικόνα των πραγμάτων. Βέβαια, η τελευταία αίθουσα ήταν και η καλύτερη ή ίσως η πιο διασκεδαστική, αφού εκεί είδαμε μια αναπαράσταση της μάχης φτιαγμένη με playmobil καθώς και δύο συναρπαστικά βίντεο με γραφικά βασισμένα σε δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους τον στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.
Εκτός από τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, η έκθεση παρουσιάζει τις ταφικές πρακτικές των δύο στρατευμάτων, στο Πολυάνδριο των 254 Θηβαίων Ιερολοχιτών με το μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας και στον Τύμβο των Μακεδόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης, προβάλλοντας το έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη. [Απόσπασμα από τις πληροφορίες του ιστότοπου του Μουσείου]
Σας διαβεβαιώ ότι είναι μια έκθεση που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Είναι τόσο καλά «στημένη» που καταφέρνει να διδάσκει και να ψυχαγωγεί ταυτόχρονα.
Πάρτε τις φίλες σας, τους φίλους σας, το άλλο σας μισό, τα παιδάκια σας, ή και όλους μαζί και μην την χάσετε.
Σημ. Στην πολύ κατατοπιστική ιστοσελίδα ή και στην εφαρμογή (app) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης www.cycladic.gr θα διαβάσετε πολλά ενδιαφέροντα για την περιοδική αυτή έκθεση για να πάτε προετοιμασμένοι.
Κείμενο: Marlykon