Οι Juniors και ο Eric Clapton

Οι Juniors και ο Eric Clapton

Την δεκαετία του ’60, όταν στην παγκόσμια μουσική σκηνή σάρωναν οι Beatles, οι Rolling Stones ή οι Kinks, στην Ελλάδα, που δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από μια τέτοια «εισβολή», άρχισαν να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο συγκροτήματα και τραγουδιστές επηρεασμένα από αυτή την μουσική.

Κάποια από αυτά απλά μιμούνταν επιτυχώς αυτή τη μουσική,  άλλα δημιουργούσαν δικά τους πράγματα, κάποια τραγουδούσαν με ελληνικούς στίχους , άλλα με ξένους, κάποια διασκεύαζαν ή απλά μετέφραζαν στα ελληνικά ξένες επιτυχίες (ποπ, ροκ, ιταλικά, γαλλικά...), πολλοί έκαναν προχειρότητες, κ.τ.λ. Όλοι αυτοί πάντως, έμπαιναν κάτω από την κοινή κατηγορία της μοντέρνας μουσικής. ‘Ετσι τους αποκαλούσαν, ό,τι κι αν έπαιζαν. Τρελοκόριτσο, Τρόπος, End of the world, Francoise, Crazy girl, To κορίτσι του φίλου μου, όλα ήταν μοντέρνα τραγούδια.

Οι Juniors ήταν ένα από αυτά τα μοντέρνα συγκροτήματα. Από τα καλά συγκροτήματα, με πολύ καλούς μουσικούς , μερικές επιτυχίες, αλλά και μεγάλη ατυχία. Η πιο μεγάλη επιτυχία των Juniors ήταντο “Babies yanka”, βασισμένο στο παιδικό τραγουδάκι «Δεν περνάς κυρά-Μαρία» και επίσης το It's so easy, διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Buddy Holly. Τα βράδια έπαιζαν στο Igloo στη Φωκίωνος Νέγρη.  Κιθάρα  έπαιζε ο εκπληκτικός Αλέκος Καρακαντάς. Επίσης με κιθάρα και τραγούδι συμμετείχε ο Μάικ Ροζάκης (που αργότερα έκανε σόλο καριέρα, με ποπ τραγούδια). Τραγουδιστής ο Γιώργος Τσίκνης, πιανίστας ο Λάκης Βλαβιανός (αργότερα συνθέτης των μεγάλων διεθνών επιτυχιών του Ντέμη Ρούσου), ντράμερ ο Τζίμης Νταής, μπασίστας ο Εύρης Παρίτσης. Μέλος του γκρουπ ήταν και  ο Θάνος Σουγιούλ που έπαιζε όργανο και ο οποίος ήταν γιός του γνωστού συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ (Αστα τα μαλλάκια σου, Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Ο μήνας έχει εννιά ), είχε παίξει σε κάποιες ελληνικές ταινίες , και ήταν γνωστός «πλέη μπόυ».

Βάζω μια παρένθεση στην ιστορία των Juniors και πηγαίνω στην Μ.Βρεττανία, όπου ο αγαπητός (αλλά όχι ακόμα πρώτη φίρμα) Eric Clapton ήταν σε κακή κατάσταση. Μόλις είχε φύγει από τους Yardbirds,έπαιξε λίγο με τον J. Mayall,  δυσκολευόταν γενικώς και αποφάσισε να κάνει ένα ταξιδάκι στην  ηλιόλουστη πατρίδα μας όπου και έμεινε για λίγον καιρό. Για ένα φεγγάρι μάλιστα έπαιξε και σε ένα κλαμπάκι της Φωκίωνος, το Igloo.

10 Οκτωβρίου 1965 συμβαίνει ένα τραγικό τροχαίο στο οποίο σκοτώνoνται ο  Θάνος Σουγιούλ, η αρραβωνιαστικιά του, ο μάνατζερ των Juniors Γ. Κρασούδης και η γυναίκα του. Μαζί τους και ο Αλ. Καρακαντάς, ο οποίος τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά. 

17 Οκτωβρίου 1965 τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος διοργανώνουν μια συναυλία στην αίθουσα «Τερψιθέα» στον Πειραιά, στην μνήμη του πολυαγαπημένου από το νεαρόκοσμο Θάνου. Έχουν μάλιστα γράψει κι ένα καινούργιο τραγούδι αφιερωμένο στον αδικοχαμένο φίλο τους, το “Lost Friend”. Το συγκρότημα εμφανίζεται με λευκά πουκάμισα και μαύρα περιβραχιόνια.  Αντικαθιστώντας τον τραυματία κιθαρίστα Καρακαντά, ντυμένος στα μαύρα ο Eric Clapton!!!

Κείμενο: Marlykon

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas - 2011


Εκτύπωση   Email