Κάποιο αγόρι όπως εγώ λάτρευε τους Μπητλς και τους Ρόλλινγκ Στόουνς

Κάποιο αγόρι όπως εγώ λάτρευε τους Μπητλς και τους Ρόλλινγκ Στόουνς

C’era un ragazzo che come me amava i Beatles e i Rolling Stones – Gianni Morandi (Single 45” – 1966)

 

Στο εξώφυλλο του μικρού δίσκου 45” του 1966, ο νεαρός Gianni Morandi καθισμένος στο πάτωμα ακούει τον συνθέτη του τραγουδιού Mauro Lusini που παίζει κιθάρα. Το τραγούδι παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Festival Delle Rose σαν ντουέτο Morandi και Lusini. Στον δίσκο όμως τραγουδά ο Morandi. Είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Μιλά για έναν νεαρό αμερικανό με μακριά μαλλιά που αγαπούσε τους Beatles και τους Rolling Stones και γυρνούσε τον κόσμο. Δεν ήταν όμορφος, αλλά όταν τραγουδούσε Help και Lady Jane με την κιθάρα του, όλα τα κορίτσια τον ήθελαν. Αλλά μια μέρα έλαβε ένα γράμμα ότι έπρεπε να καταταγεί στον στρατό και τότε πάνε κι οι Beatles, πάνε κι οι Rolling Stones και τα μακριά μαλλιά και βρέθηκε στο Βιετνάμ να πολεμά τους ΒιετΚόνγκ, ώσπου μια μέρα σκοτώθηκε και δεν έμειναν απ’αυτόν πάρα μόνο δυο μετάλλια ανδρείας.

Αυτό το τραγούδι, η Ιταλική τηλεόραση RAI και το ραδιόφωνο, το απαγόρευσαν με το σκεπτικό ότι προσέβαλε μια φιλική προς την Ιταλία χώρα. Παρ’όλα αυτά το κομμάτι έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία την επόμενη χρονιά. Και τα επόμενα χρόνια γνώρισε κι άλλες εκτελέσεις από τον Lucio Dalla, τον Claudio Baglioni και τον Fiorello και επίσης και από την Joan Baez! Και όχι μόνον, αλλά μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τους We Five (συγκρότημα που έκανε κυρίως διασκευές, αλλά με σπουδαία μέλη,τους Ντέμη Ρούσσο, Αλέκο Καρακαντά, Σπύρο Μεταξά, Μάκη Σάλιαρη, Στέλιο Βλαβιανό & Γιώργο Πετρίδη) με τίτλο ”Κάποιο αγόρι όπως εγώ, λάτρευε Μπητλς και Ρόλινγκ Στώουνς".

Να σημειώσουμε ότι στην Β’πλευρά του ιταλικού τραγουδιού υπήρχε το “Se Perdo anche te” (=αν χάσω κι εσένα) που ήταν διασκευή του Solitary Man του Neil Diamond. Και στην Α’ πλευρά του ελληνικού single υπήρχε το "Σαν ήμουν στρατιώτης" διασκευή του "Quando ero soldato" του Lucio Dalla.

 

Κείμενο: Marlykon

 

 

 


Εκτύπωση   Email