Προφητικό

Προφητικό

Δυο συγγραφείς που προσπάθησαν να φανταστούν το μέλλον και έγιναν διάσημοι κυρίως χάρη στα βιβλία τους 1984 και Θαυμαστός καινούριος κόσμος, ο Τζωρτζ Όργουελ και ο Άλντους Χάξλεϋ, παρουσιάζονται σ’αυτά τα σκίτσα του Stuart McMillen και εκθέτουν τις ιδέες τους.

Πρόκειται για εικαστική αναπαράσταση του βιβλίου του Neil Postman γύρω από την τηλεόραση με τίτλο Amusing Ourselves to Death που γράφτηκε το 1985 και προειδοποιούσε για το πώς αυτό το μέσον θα έφερνε απότομη πτώση στο πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου. 

Ας δούμε, όμως, τι φοβόταν ο Όργουελ και τι ο Χάξλεϋ. Ο πρώτος φοβόταν εκείνους που θα απαγόρευαν την ανάγνωση βιβλίων, ο δεύτερος φοβόταν ότι ο κόσμος δεν θα διάβαζε καθόλου βιβλία. Ο Όργουελ φοβόταν εκείνους που θα μας στερούσαν την ενημέρωση, ο Χάξλεϋ εκείνους που θα μας έδιναν τόση πολλή ώστε να μας καταντήσουν ζώα παθητικά κι εγωκεντρικά. Ο Όργουελ φοβόταν πως θα μας έκρυβαν την αλήθεια, ο Χάξλεϋ ότι η αλήθεια θα πνιγόταν σε μια θάλασσα από άσχετα πράγματα. Ο Όργουελ φοβόταν πως ο πολιτισμός μας θα πιανόταν αιχμάλωτος, ο Χάξλεϋ ότι ο πολιτισμός μας θα χανόταν μέσα στην κοινοτοπία.

Συμπερασματικά, ο George Orwell φοβόταν πως ό,τι μισούμε θα μας καταστρέψει ενώ ο Aldous Huxley πως θα μας καταστρέψει ό,τι αγαπάμε. Και οι δύο υπήρξαν προφητικοί. 

Εδώ μπορείτε να δείτε αυτή την εικαστική αναπαράσταση Nineteen Eighty-Four (Orwell) vs. Brave New World (Huxley)

 


Εκτύπωση   Email