Στο Σάλτσμπουργκ ο Μότσαρτ είναι παντού!

Στο Σάλτσμπουργκ ο Μότσαρτ είναι παντού!

Και πώς θα ήταν αλλιώς; To Salzburg είναι η γενέθλια πόλη του όπου έζησε τα πρώτα 26 από τα μόλις 35 χρόνια της σύντομης ζωής του. Το αποτύπωμά του όμως στην Ιστορία της Μουσικής είναι τεράστιο. Όπως και η διαρκής παρουσία του σε όλη την πόλη!

Salzburg-Mozarts-Birthplace-ticket-photo credit@Marianna_Karavassili

Ο Wolfgang Amadeus Mozart(Johann Chrysostomos Wolfgang Gottlieb Mozart,το πλήρες όνομα γερμανιστί) γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Βαυαρίας. Έζησε εκεί μέχρι το 1781 οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οικογενειακώς το Σάλτσμπουργκ για την Βιέννη, μετά από την διαφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Coloredo που ήταν ο άρχων της πόλης και ο κύριος εργοδότης του.  

 Σ' αυτήν τη πόλη που σφύζει από εμπορική κίνηση και έναν συνεχώς αυξανόμενο τουρισμό ο κύριος πόλος έλξης των επισκεπτών περιστρέφεται γύρω από τον Μότσαρτ, τα μέρη που έζησε και περπάτησε και, φυσικά τη μουσική του. Αναμενόμενο λοιπόν όλα γύρω να τον θυμίζουν :

Το αεροδρόμιο έχει ονομασθεί W.-A.-Mozart,  το πανεπιστήμιο Mozarteum, η πλατεία στο ιστορικό κέντρο Mozartplatz, το Mozarts Geburtshaus το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε μέχρι 26 ετών το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. 

Must-See-Sights-in-Salzburg-Mozarts-Birthplace

Salzburg-Mozarts-Birthplace-photo credit@Marianna_Karavassili

Δεν είναι και λίγο να μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους της τριώροφης κατοικίας από όπου μόνο την κοινόχρηστη κουζίνα στο πρώτο επίπεδο κατόρθωσα να φωτογραφίσω. Στους υπόλοιπους χώρους και στο μουσείο οι φύλακες ήταν αυστηροί! Τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού ήταν τα εξής 4 : ένα άνετο σαλόνι, ένα γραφείο και δυο υπνοδωμάτια- το ένα χωρίς παράθυρο, όλα εφοδιασμένα με τεράστιες πορσελάνινες σόμπες. Το χωρίς παράθυρο υπνοδωμάτιο, που ήταν και το πιο προστατευμένο από το κρύο, ήταν για τα βρέφη. Επτά παιδιά γεννήθηκαν εκεί αλλά μόνο ο Βόλφραγκ και η αδελφή του Μαρία Άννα (η τρίτη) επέζησαν!

Σ’αυτό το σπίτι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ο Μότσαρτ έμαθε να παίζει πιάνο και βιολί και συνέθεσε τα πρώτα ιδιοφυή έργα του. Ακόμη και όταν η οικογένεια του απέκτησε μεγαλύτερη οικονομική άνεση συνέχισαν να ζουν για κάποιο διάστημα σε αυτό το σχετικά μικρό διαμέρισμα.

Salzburg-cafe-Tomaselli-photo credit@Dimitris_Loukopoulos

Πολύ κοντά στο σπίτι τους βρίσκεται το  Café Tomaselli, με έτος ίδρυσης το 1703, όπου ο Μότσαρτ γευμάτιζε όταν ήταν μεγάλος και πήγαινε μαζί με τον πατέρα του-που του έκανε και εκεί μάθημα!-όταν ήταν μικρός. Ο πατέρας του Leopold Mozart ήταν συνθέτης, βιολιστής, μαέστρος και φυσικά δάσκαλος του γιού του.

Περπατώντας στην παλιά πόλη εντυπωσιάζουν τα πολλά μαγαζιά που ευκαίρως-ακαίρως είναι διακοσμημένα με τον Μότσαρτ, ανεξάρτητα από το είδος του εμπορεύματος τους! Διακοσμητικά είδη, αξεσουάρ, σοκολατάκια - τα περίφημα  ORIGINAL SALZBURGER MOZARTKUGEL FÜRST από το 1884, με τη ιδιαίτερη ιστορία τους και τον Μότσαρτ στο περιτύλιγμα βεβαίως- αλλά και άλλες μάρκες από σοκολατάκια, λικέρ, μαγνητάκια ψυγείου, σελιδοδείκτες, κούπες, μπλουζάκια όλα, όλα μα ΟΛΑ έχουν άλλο το όνομα, άλλο μια παρτιτούρα, άλλο την μορφή του Μότσαρτ στην βιτρίνα, στο λογότυπο, στη σακκούλα, στο περιτύλιγμα, στα τζάμια παντού!

Salzburg-cafe-Fürst-photo credit@Dimitris_Loukopoulos

Salzburg-Fürst-photo credit@Marianna_KaravassiliSalzburg-chocolate-photo credit@Marianna_Karavassili

Salzburg-heart-of-mozart-photo credit@Dimitris_Loukopoulos

Γιατί φυσικά ο Μότσαρτ αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης των χιλιάδων επισκεπτών της πανέμορφης αυτής πόλης. Είτε για να γνωρίσουν τον γενέθλιο τόπο του είτε για να απολαύσουν την μουσική του που ακούγεται από ερασιτέχνες στο δρόμο, στα κοντσέρτα, στην εβδομάδα Μότσαρτ που γίνεται κάθε Γενάρη, στις συναυλίες, στον Θέατρο Μαριονέττας που παίζει τις όπερές του-έστω και χωρίς ζωντανή μουσική πια- και που βρίσκεται πού αλλού; Απέναντι από το άγαλμα του συνθέτη που κοσμεί την Πλατεία Μότσαρτ!

Salzburg-marionetten-photo credit@Marianna_Karavassili

Salzburg-photo credit@Dimitris_Loukopoulos

  Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 Φωτογραφίες : Δημήτρης Λουκόπουλος, Μαριάννα Καραβασίλη

 

 


Εκτύπωση   Email