Πολυτέλεια παλιάς εποχής

Πολυτέλεια παλιάς εποχής

Υπέροχες στοές, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Από τις πιο γνωστές η Galleria Vittorio Emanuele στο Μιλάνο, οι Les Galeries Royales Saint-Hubert στις Βρυξέλλες, το Μädler Passage στην Λειψία με το περίφημο εστιατόριο Auerbachs Keller που ενέπνευσε τον Γκαίτε όταν έγραφε τον «Φάουστ», και άλλες πολλές, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές.

Galleria Vittorio Emanuele II - Milano

Οι στοές με τους επιβλητικούς θόλους τους, με τα  καταστήματά τους –πανάκριβα συνήθως-, με τα καφέ τους, με τις διακοσμητικές τους λεπτομέρειες, προσφέρουν μια αίσθηση πολυτέλειας, μια όαση ηρεμίας μακριά από τα αυτοκίνητα και τους άλλους θορύβους της πόλης και χρησιμεύουν σαν καταφύγιο όταν κάνει κρύο, όταν βρέχει ή όταν έχει υπερβολική ζέστη.

Mädler-Passage Leipzig - Photo Credits @ Lito Seizani

Στην μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας υπάρχουν δυο πανέμορφες στοές που θυμίζουν τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές. Eίναι η Royal Arcade που φτιάχτηκε το 1870 από έναν Άγγλο αρχιτέκτονα στα πρότυπα των αντίστοιχων ιταλικών και γαλλικών στοών, και η Block Arcade λίγο μεταγενέστερη της Royal. Άγρυπνοι φρουροί της Royal Arcade, οι Gog και Magog, δυο ξυλόγλυπτες φιγούρες που περιστοιχίζουν ένα μεγάλο ρολόϊ και ζωντανεύουν κάθε μια ώρα. Μέχρι και το τέλος του 2020, σε μια βόλτα  στην Block Arcade δεν μπορούσε να προσπεράσει κανείς την βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, ή για την ακρίβεια του τεϊοποτείου, Hopetoun ούτε την ουρά που σχηματιζόταν απ’έξω για ένα τραπέζι. Τα τραπέζια ήταν λίγα, η διακόσμηση εντυπωσιακή και τα γλυκά αρκετά νόστιμα. (Μόνο αρνητικό το δυνατό αιρ-κοντίσιον αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να το γλυτώσει στην Αυστραλία.) Δυστυχώς , για την Block Arcade, το ιστορικό αυτό κατάστημα, μετακόμισε πρόσφατα σε άλλο σημείο της πόλης μετά από 128 χρόνια συνεχούς παρουσίας μέσα στη στοά.

Hopetoun Tea Rooms, Block Arcade - Photo Credits @Lito_Seizani

Gog & Magog, Royal Arcade, Melbourne - Photo Credits @Lito_Seizani


Εκτύπωση   Email