Οι Μεν και οι Δεν παραμένουν μία σπαρταριστή κωμωδία!

Οι Μεν και οι Δεν παραμένουν μία σπαρταριστή κωμωδία!

Τα τιμημένα 90’s, η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα υψηλά κοινωνικά στρώματα και τη λαϊκή κουλτούρα, ο νεοπλουτισμός σε συνδυασμό με μαύρο και βιτριολικό χιούμορ στην εκπληκτική σειρά με μεγάλη θεαματικότητα στις τρεις χρονιές που προβλήθηκε!

Δηλώνω παντοτινή θαυμάστρια των Μεν και των Δεν. Πρέπει να διοργανωθεί μία μαζική διαμαρτυρία ώστε να προβληθεί ξανά σε μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες η συγκεκριμένη εκπληκτική σειρά, μία από τις καλύτερες του γνωστού και μη εξαιρετέου διδύμου Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά.

Ειλικρινά, κουραστήκαμε με τις συνεχείς επαναλήψεις σειρών που επί δεκαετίες προβάλλονται ασταμάτητα, λες και άλλη τηλεοπτική δημιουργία δεν υπήρξε ποτέ. Λες και δεν τις έχουμε μάθει απέξω δηλαδή, πρέπει να τις βλέπουμε και να τις ξαναβλέπουμε. Είναι καιρός να προβληθεί ξανά κάτι παλιό που θα είναι όμως και κάτι καινούργιο παράλληλα. Είναι μία ευκαιρία σε μία ταραγμένη περίοδο, να προβληθεί μία παλιά, κλασική και ποιοτική σειρά που θα κάνει τα χείλη μας να γελάσουν και λίγο, να ξεφύγουν από τα καθημερινά προβλήματα.

Οι Μεν και οι Δεν προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 τις χρονιές 1993-1994, 1994-1995 και 1995 – 1996. Δηλαδή, διήρκεσε τρεις χρονιές, με τον αριθμό των επεισοδίων να είναι συνολικά 108 με δύο ακόμα εορταστικά. Θεωρείται, μέχρι σήμερα, μία από τις καλύτερες σειρές του γνωστού συγγραφικού διδύμου –και δικαίως.

Γιατί αγαπώ αυτή τη σειρά; Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Τα τιμημένα 90’s, η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα υψηλά κοινωνικά στρώματα και τη λαϊκή κουλτούρα, ο νεοπλουτισμός σε συνδυασμό με μαύρο και βιτριολικό χιούμορ. Όλα αυτά είναι οι Μεν και οι Δεν, μία σειρά που δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μου.

Οι Μεν και οι Δεν!

Πώς να μην εκτιμήσεις μία από τις πρώτες σειρές που έβαλαν πρωταγωνίστρια μία σκυλίτσα, τη γνωστή και μη εξαιρετέα Τερέζ Δάγκα; Τον φιλοχρήματο και παραδόπιστο δικηγόρο Διονύση Δάγκα και την άεργη, σεξομανή και όχι ιδιαίτερα έξυπνη Βάνα Δάγκα (φοβερή και τρομερή η Άννα Κουρή). Οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν να απαλλαγούν από τους φτωχούς, ενοχλητικούς γείτονες Σταμάτηδες, τόσο περισσότερο τους συναντάνε μπροστά τους; Τον άεργο, τεμπέλη Τίμο (Στέλιος Μάινας) και την απελευθερωμένη, ολίγον «φεύγα» καλλιτέχνιδα Νανά (Τζόυς Ευείδη);

Αυτό που μου άρεσε στη συγκεκριμένη σειρά είναι πως έβλεπες πως οι πλούσιοι στο τέλος «την πατάνε» από τους κατώτερους κοινωνικά, ίσως σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί πως στη ρουλέτα της ζωής όλοι μπορούν εξίσου και να χάσουν και να κερδίσουν. Το θέμα είναι πως το ζεύγος Δάγκα προσπαθεί να απαλλαγεί από τους ίδιους, ενώ οι Σταμάτηδες προσπαθούν να εφευρίσκουν σχέδια για να τους απομυζούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται. Ο σκοπός της εξαπάτησης, δηλαδή, έχει διαφορετικά κίνητρα.

Ο Χάρης Ρώμας δημιούργησε πολλά επεισόδια εμπνευσμένος από πολλές διάσημες ταινίες, όπως το Ψυχώ, ο Σωματοφύλακας, το Cape Fear (Το Ακρωτήρι του Φόβου). Προσδίδοντας, φυσικά, μία πιο κωμική χροιά και μία πιο αστεία εξέλιξη.

Δε θα πω ψέματα, δε θεωρώ όλα τα επεισόδια των Μεν και των Δεν εξαιρετικά ή τρομερά αστεία, μερικά τα θεωρώ βαρετά. Όμως, στο σύνολό της, θεωρώ πως αποτελεί μία από τις καλύτερες κωμικές σειρές όλων των εποχών στην ιδιωτική τηλεόραση, ένα διαχρονικό καλτ παράδειγμα της πάλης ανάμεσα στο νεοπλουτισμό και τη φτώχεια με πινελιές ωμού ρεαλισμού αλλά και ανεξάντλητης φαντασίας.

Από τις σειρές που όταν έχω κακή διάθεση, επιλέγω να παρακολουθήσω. Και μαντέψτε, μου τη φτιάχνει πάντα!

Ολοκληρώνω το άρθρο προσθέτοντας το link με το αγαπημένο μου επεισόδιο από τη σειρά το οποίο είναι γυρισμένο στην όμορφη, με πλάνα από τη μοναδική γοητεία και μαγεία της ερήμου, Τυνησία.  Με τίτλο «Ούζα στη Σαχάρα». Enjoy!

 


Εκτύπωση   Email