Σύνδρομο Καπγκρά, μία σπάνια ψυχική διαταραχή

Σύνδρομο Καπγκρά, μία σπάνια ψυχική διαταραχή

Η ψυχική πάθηση αφορά ένα σύνολο συμπεριφορών, πεποιθήσεων και αντιλήψεων που συγκρούονται με την πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση, παραισθήσεις και δυσκολία στην καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή του ατόμου.

Στην κατηγορία των παθήσεων αυτών βλέπουμε πως κυριαρχεί η διαταραγμένη σχέση του ασθενούς με την πραγματικότητα, ο παράλογος φόβος και οι παραισθήσεις.

Οι ψυχικές παθήσεις θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχανάλυση και κοινωνικοποίηση. Δυστυχώς, το κοινωνικό στίγμα γύρω από τις ψυχικές παθήσεις που είναι ιδιαίτερα υπαρκτό στη χώρα μας ακόμα και σε αυτή την εποχή, δεν επιτρέπει στους ψυχικά πάσχοντες να αναζητούν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Όλα δείχνουν πως η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής δύναται να βοηθήσει τους ασθενείς να επιστρέψουν σε μία ομαλή κοινωνική ζωή και να ανακτήσουν την ψυχική τους υγεία στον μεγαλύτερο βαθμό. Η αγωγή ενδέχεται να είναι εφόρου ζωής και να συνίσταται από τον θεράποντα ιατρό.

  Οι γνωστότερες ψυχικές παθήσεις

Μερικές από τις γνωστότερες ψυχικές παθήσεις είναι η ψύχωση, η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη.

Στον παρόν άρθρο, θα κάνουμε νύξη σε μία από τις σπανιότερες ψυχικές παθήσεις που προσβάλλουν σπάνια ανθρώπους, αλλά παραμένει δύσκολη και σημαντική.

Αναφέρομαι στο σύνδρομο Καπγκρά (Capgras), το οποίο δανείστηκε το όνομά του από τον ψυχίατρο που το περιέγραψε για πρώτη φορά, τον Ζοζέφ Καπγκρά.

                                                 Joseph Capgras (1873–1950)

Ιστορικές πληροφορίες

Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1923 και δημοσιεύτηκε σε μία μελέτη «L'illusion des "sosies" dans un délire systématisé chronique» και υπήρξε συνεργασία του Capgras με τον Jean Reboul-Lachaux στην αναγνώριση και αποκωδικοποίηση της συγκεκριμένης πάθησης. Οι δύο ψυχίατροι ανέλυσαν τη συγκεκριμένη πάθηση μελετώντας την περίπτωση μίας Γαλλίδας που ισχυριζόταν ότι ο άνδρας της και άλλα οικεία της πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από σωσίες τους.

Τι ακριβώς είναι αυτή η πάθηση του σωσία, όπως λέγεται διαφορετικά;

Πρόκειται για μία σπάνια ψυχική διαταραχή στην οποία ο ασθενής πιστεύει πως οι οικείοι του και άνθρωποι του κοντινού του περιβάλλοντος έχουν απαχθεί και έχουν αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο σωσία. Πρόκειται για ένα σπάνιο ψυχικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από έντονες ψευδαισθήσεις και παραποίηση της πραγματικότητας.

Η αίσθηση του διαστρεβλωμένου χρόνου και ο φόβος πως οι οικείοι άνθρωποι συνεργάζονται για να βλάψουν τον ίδιο, είναι βασικά γνωρίσματα της πάθησης.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο θεωρείται πως συνδέεται με την ύπαρξη κάποιας επίσης ψυχιατρικής πάθησης όπως η σχιζοφρένεια, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως η εγκεφαλική βλάβη και η άνοια. Έχει παρατηρηθεί πως ασθενείς με αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν πρόβλημα στην αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Όσο αυξάνεται η βιολογική ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα να εμφανιστεί η συγκεκριμένη πάθηση, καθώς εμφανίζεται μεγαλύτερη η δυσχέρεια αντίληψης των προσώπων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δε σταματά να εκπλήσσει και να εντυπωσιάζει με τα βάθη του, τα οποία άλλοτε εξυψώνουν τον άνθρωπο στη σφαίρα της δημιουργικότητας και άλλοτε τον βυθίζουν σε σκοτεινές σκέψεις και διαταραχές.

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email