Ταινίες κι αληθινές ιστορίες για την ελευθερία και τις δικτατορίες

Ταινίες κι αληθινές ιστορίες για την ελευθερία και τις δικτατορίες

Η ιστορία του κόσμου είναι γεμάτη από δικτατορίες διαφόρων ειδών, κρυφές, φανερές, δεξιές, αριστερές, μακροχρόνιες, βραχυχρόνιες, που έχουν κοινό παρονομαστή τη βία και την παράνοια. Και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν και προσπαθούν ν’αντισταθούν, αυτοί που υποφέρουν, που πληρώνουν με τη ζωή τους για ένα μέλλον, το οποίο οραματίζονται πιο δημοκρατικό και ελεύθερο.

Μια συγκινητική ταινία του Λυκ Μπεσσόν με τίτλο The Lady αναφέρεται στην Βιρμανία, την χώρα της Ασίας που σήμερα ονομάζεται Μυανμάρ, και στην πρόσφατη ταραγμένη ιστορία της. Κεντρικό πρόσωπο η πολιτικός Aung San Suu Kyi που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της δικτατορίας. (Σήμερα αντιμετωπίζει κριτική για το ζήτημα των Ροχίνγκια). Το φιλμ παρακολουθεί την σχέση της με την οικογένειά της και τα διλήμματα που της δημιουργεί η αφοσίωσή της στην πατρίδα της. Η χώρα με τις παράξενες φυλές της και την άγρια φύση της μοιάζει γοητευτική αλλά η βία είναι δυστυχώς πανταχού παρούσα. Σε κάποιες σκηνές κάνει την εμφάνισή του και ο κωμικός Zarganar που συμμετείχε κι αυτός με την τέχνη του στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος αλλά φυλακίστηκε για τα πιστεύω του.

Στην ίδια γεωγραφική περιοχή μια άλλη παλιότερη ταινία, οι «Κραυγές στη σιωπή», είχε αναδείξει με ανατριχιαστικό τρόπο τα εγκλήματα των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη.

Αν και στη χώρα μας ο Έριχ Χόνεκερ γινόταν κάποτε δεκτός με δόξα και τιμή, υπήρξε εν τούτοις κι αυτός ένας στυγνός δικτάτορας. Στις 3 Οκτωβρίου η Γερμανία γιορτάζει την Ένωση των Ανατολικών με τους Δυτικούς και θυμάται τις ιστορίες του Τείχους και τις προσπάθειες που είχαν κάνει πολλοί άνθρωποι να δραπετεύσουν προς τη Δύση –άλλοι με επιτυχία και άλλοι όχι. Η ταινία «Οι ζωές των άλλων», φώτισε αυτή την σκοτεινή σελίδα της Ιστορίας αλλά η πραγματικότητα προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κατάπληξη.

Τρία αδέλφια από την Ανατολική Γερμανία, οι αδελφοί Bethke, κατάφεραν να δραπετεύσουν στη Δύση ως εξής: ο πρώτος, o Ingo, αψήφησε ηλεκτροφόρα σύρματα, ναρκοπέδια και τον παγωμένο ποταμό Έλβα και κέρδισε την ελευθερία του. Κατόπιν ήρθε σε συνεννόηση με τον αδελφό του, Holger, ο οποίος πέρασε πάνω από το Τείχος σαν ακροβάτης κρεμασμένος από ένα συρματόσχοινο. Τέλος, τα δυο αδέλφια δεν θέλησαν ν’αφήσουν πίσω τον άλλο αδελφό τους, τον Egbert, και μια νύχτα πέταξαν με δυο μικρά ανοιχτά, ελαφρά αεροσκάφη από τη μια μεριά του Βερολίνου στην άλλη προκειμένου να τον πάρουν μαζί τους. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα σε έντεκα λεπτά και δύο δευτερόλεπτα. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο που τράβηξε ο ένας αδελφός από το αεροπλάνο του.

Άλλες προσπάθειες απόδρασης έγιναν με τούνελ που οι απελπισμένοι έσκαβαν μόνοι τους κάτω από τα σπίτια τους στην ανατολική πλευρά της πόλης του Βερολίνου, ενώ δυο φίλοι κόντεψαν να πνιγούν καθώς το έσκασαν με σερφ από την Βαλτική. Τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την Δανία. Από τους πολλούς που σκαρφάλωσαν πάνω απ’το Τείχος και δέχτηκαν τα πυρά των φρουρών, κάποιος μπόρεσε να φτάσει στην άλλη πλευρά καταματωμένος. Οι Δυτικοί με αυτοθυσία τον βοήθησαν να κατεβεί από την πλευρά τους και να κερδίσει την ελευθερία του.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas.gr (14/09/2012)

 

 


Εκτύπωση   Email