Μα γιατί τόση βία;

Μα γιατί τόση βία;

Αν είχαμε τις λέξεις, αν είχαμε τη γλώσσα, δεν θα χρειαζόμασταν τα όπλα. Ingeborg Bachmann

 

Συζυγοκτονίες, πάσης φύσεως δολοφονίες ακόμα και δι'ασήμαντον αφορμήν όπως είναι το ποδόσφαιρο λόγου χάριν, και γενικά βία παντού γύρω μας. Τι φταίει πια και κοντεύουμε να γίνουμε στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη...όπως Αμερική;

Μερικές σκέψεις, όχι μόνο δικές μου, τις οποίες μπορείτε να δεχτείτε ή να απορρίψετε διότι φυσικά δεν είμαι ούτε ψυχίατρος ούτε εγκληματολόγος.

Ας αφήσουμε απ'έξω τους διάφορους τρομοκράτες και εξτρεμιστές, με θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα. Ας αφήσουμε και τους εντελώς παρανοϊκούς που συχνά κρύβονται πίσω από ακροδεξιές ή ακροαριστερές θέσεις και τις χρησιμοποιούν απλώς για να δώσουν ιδεολογική απόχρωση στην τρέλα τους.

Ας δούμε τι μπορεί να επηρέασε όλους τους υπόλοιπους που έδειχναν ήρεμοι και φυσιολογικοί άνθρωποι στο να φτάσουν να διαπράξουν εγκλήματα.

Κατ'αρχήν η σκέψη μου πηγαίνει στο λοκντάουν. Όταν δεν μπορείς να βγεις έξω, να συναντηθείς με φίλους, να μιλήσεις, να εκτονωθείς ή ακόμα και να απατήσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο (ακούγεται ανήθικο αλλά ίσως σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί ν'αποβεί σωτήριο) που σ'έχουν ταράξει με την γκρίνια, με την φλυαρία ή με τις νευρώσεις τους, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες, τότε μπορεί να τρελαθείς, ειδικά αν έχεις μια ροπή προς την επιθετικότητα. Ο φυσιολογικός άνθρωπος θα συζητήσει λογικά και θα προχωρήσει σε διαζύγιο αλλά εδώ μιλάμε για κάποιους που είναι ήδη λίγο ασταθείς ψυχολογικά. Αυτοί τα χάνουν, θολώνουν, και στρέφονται κατά των συντρόφων τους ή των γονιών τους ή των παιδιών τους ή τέλος πάντων όσων μένουν μαζί τους. Δυστυχώς.

Δεύτερη αιτία τα βίντεο παιχνίδια και τα κακά παραδείγματα από τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ που προβάλλονται από την τηλεόραση. Στα βίντεο παιχνίδια τα νέα παιδιά και τα όχι τόσο νέα, έχουν πολλές "ζωές". Παίρνουν ένα όπλο και αρχίζουν να γαζώνουν τον εχθρό. Αδυνατώντας πια να ξεχωρίσουν μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής τώρα κάνουν τα ίδια και σε άτομα που βρίσκονται στον περίγυρό τους. Αν βρουν ή αν κατασκευάσουν ένα όπλο, τότε προβαίνουν ελαφρά τη καρδία και στο έγκλημα χωρίς κάν να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για κάτι κακό. Γι'αυτούς είναι ένα ακόμα βιντεοπαιχνίδι.

Τρίτον η γλώσσα. Ισχύει για την Ελλάδα αλλά μπορεί να συμβαίνει και αλλού. Καθώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει στερήσει από τους νέους την δυνατότητα να μπορούν να εκφράζονται πιο σύνθετα και να σκέφτονται με πιο πλούσιες έννοιες οπότε συνεπώς και να επιχειρηματολογούν αντιστοίχως, εκφράζονται πλέον σαν πρωτόγονοι και αντιδρούν σαν πρωτόγονοι. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, η σκέψη και η λογική αντικαθίστανται από τη βία.

Τέταρτον. Η υπερβολική ελευθερία ή η υπερβολική καταπίεση από το σπίτι. Είτε είσαι ασύδοτος είτε είσαι στερημένος, τα πολλά όρια ή η πλήρης έλλειψή τους θα σε κάνουν να αντιδράσεις με αφύσικο τρόπο προς τους γύρω σου.

Πέμπτον και τελευταίο. Το άφησα τελευταίο γιατί είναι το προφανές. Έγινε λόγος για γυναικοκτονίες και πρέπει να δεχτούμε ότι στην πλειονότητά τους οι δολοφονίες μπορεί να έχουν να κάνουν με το φύλο. Ο μάτσο άντρας ή "τοξικός αρσενικός" όπως λέγεται σήμερα (τώρα που ο ρατσισμός αρχίζει να στρέφεται σταδιακά κατά των ανδρών) απέναντι στη γυναίκα που ο μάτσο θεωρεί κατώτερη και πιο αδύναμη. Αυτό έχει να κάνει επίσης με την ανατροφή και με το οικογενειακό περιβάλλον, ίσως καταγωγή από κλειστό επαρχιακό περιβάλλον αν και όχι απαραίτητα.

Με την ελπίδα να προσθέτω στο θέμα μια διαφορετική άποψη.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη   Φεβρουάριος 2022

https://www.litoseizani.com


Εκτύπωση   Email