Bessie Stringfield, η γυναικάρα με την Harley

Bessie Stringfield, η γυναικάρα με την Harley

Στην δεκαετία του ’50, ο προορισμός κάθε γυναίκας ήταν ο γάμος, η οικογένεια και οι οικιακές εργασίες. Η φοβερή και τρομερή Bessie Stringfield βεβαίως και παντρεύτηκε – και πολλές φορές μάλιστα-, βεβαίως και έγινε νοικοκυρά, αλλά και ατρόμητη μηχανόβια που περήφανα καβάλησε την Harley-Davidson, γκάζωσε, βρυχήθηκε και αλώνισε τους δρόμους με τα φοινικόδεντρα στην Φλόριντα και όχι μόνον, κερδίζοντας έτσι επάξια τον -ανεπίσημο- τίτλο της Βασίλισσας της μοτοσυκλέτας του Μαϊάμι.

Αν διαβάζατε τη λίστα με τα μέρη στα οποία πήγε καβαλώντας την μηχανή της η Bessie Stringfield και τον αριθμό των χιλιομέτρων που έκανε, θα μένατε με το στόμα ανοιχτό, ακόμα κι αν αυτά είχαν συμβεί στη δεκαετία του '80. Όμως όχι, η Bessie τα έκανε αυτά πολύ πριν και σε μια εποχή που κάποιοι πίστευαν ότι μια γυναίκα σαν αυτήν δεν έπρεπε καν να είναι στο δρόμο. Μια κοντούλα μαύρη γυναίκα 19 ετών, η Bessie άρχισε να οδηγεί στην προπολεμική περίοδο, με προπολεμικά δικαιώματα, με προ-διακρατική εποχή αυτοκινητοδρόμων - γεγονότα που κάνουν τα επιτεύγματά της ακόμα πιο θαυμαστά και σπουδαία.

 

Γεννήθηκε στην Τζαμάικα το 1911, ο πατέρας της ήταν Τζαμαϊκανός και η μητέρα της μια λευκή ολλανδέζα. Η οικογένεια μετακόμισε στη Βοστώνη νωρίς, αλλά και οι δύο γονείς της πέθαναν από ευλογιά όταν ήταν μόλις 5 ετών και έτσι υιοθετήθηκε. Η ίδια είχε πει ότι αν και η οικογένεια που την υιοθέτησε  την αγάπησε και τη φρόντιζε, δεν της επέτρεπε να χρησιμοποιήσει το όνομά τους. Όμως όταν η Bessie (που δεν ήξερε καν να οδηγεί) ζήτησε μια μοτοσικλέτα σαν δώρο για τα 16α γενέθλιά της, η οικογένεια της πήρε ένα Indian Scout 101 του 1928. Η επόμενη μηχανή που πια μόνη της αγόρασε ήταν μια Harley Davidson, φίρμα στην οποία είχε αδυναμία μεγάλη, όπως εν τέλει αποδείχτηκε αφού αγόρασε συνολικά 27 διαφορετικές Harley στην ζωή της.

Κι έτσι μόλις η Bessie τέλειωσε το σχολείο, άρχισε να διασχίζει τη χώρα με την μηχανή της. Για να κερδίσει χρήματα έβρισκε ευκαιριακές δουλειές σε πανηγύρια κάνοντας ακροβατικά με τη μηχανή, έπαιρνε μέρος σε αγώνες σε επίπεδη πίστα και αναρρίχηση σε λόφους.

Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες προορίζονταν για πολύ συγκεκριμένους ρόλους στην κοινωνία, η Μπέσσυ συχνά "κατηγορήθηκε" ότι ήταν λεσβία. Κι όμως της άρεσαν πολύ οι άντρες και μάλιστα οι νεαροί άντρες. Παντρεύτηκε συνολικά 6 φορές ! Το επώνυμο Stringfield, ήταν αυτό του τρίτου της συζύγου, το οποίο και κράτησε επειδή εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να αποκτά σχετική φήμη. Το 1981, σε ηλικία 72 ετών, ήταν έτοιμη να παντρευτεί ξανά, έτσι είχε δηλώσει σε έναν δημοσιογράφο. Αλλά, προσοχή...ο άντρας έπρεπε να είναι το πολύ 36 χρόνων!    

Ταξίδεψε πολύ στις ΗΠΑ, ξεπέρασε την Μεγάλη Ύφεση και κατάφερε επίσης να πάει στην Βραζιλία, την Αϊτή και την Ευρώπη. Όταν η Αμερική μπήκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μπέσσι πήγε (μαζί με την τότε μηχανή της, μια Harley 61 knucklehead) εθελόντρια στον στρατό ως ταχυδρόμος. Πηγαίνοντας μπρος-πίσω ανάμεσα στις εσωτερικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τελικά πέρασε τη χώρα άλλες οκτώ φορές για το στρατό. Και μην ξεχνάτε ότι μεγάλο μέρος της χώρας εκείνη την εποχή δεν διέθετε καλούς δρόμους, πολλοί ήταν απλώς πλακοστρωμένοι κι όσο για φωτισμό και σηματοδότηση…αστείο πράγμα.

Μετά τον πόλεμο και παρόλο που είχε μεγαλώσει πια, η Μπέσι δεν πτοήθηκε καθόλου. Εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα όπου τελικά έγινε γνωστή ως "Motorcycle Queen of Miami". Υπάρχουν τόσες ιστορίες της δεκαετίας του ‘50 που μλούν για την Bessie κα τις νίκες της αγώνες σε πίστα. Μεταμφιέστηκε ως άντρας για να πάρει μέρος σε κάποιον αγώνα, αλλά όταν αποκαλύφθηκε της αρνήθηκαν το έπαθλο. Άλλη φορά απαίτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας μια δοκιμασία δεξιοτήτων μοτοσικλέτας έτσι ώστε οι αστυνομικοί του να σταματήσουν την κυνηγούν επειδή οδηγούσε την μηχανή στην πόλη του.

Η φοβερή Bessie δούλεψε σαν μαγείρισσα σε πολλές οικογένεις λευκών και μετά παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει νοσοκόμα και να πάρει κρατική άδεια νοσηλεύτριας το 1959. Ακόμα κι όταν εργαζόταν ως νοσοκόμα δεν εγκατέλειψε τις μηχανές και δεν παρέλειπε να κάνει τις μοτο-βόλτες της. Εννοείται ότι έπαιρνε μέρος σε επιδείξεις μοτοσικλετών. Τελικά, ίδρυσε τη λέσχη μοτοσικλετών Iron Horse, για την οποία συνέχισε να οδηγεί μέχρι τα 80 της. Πέθανε σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι της στην Opa-Locka στην Florida.

Η Bessie Stringfield τιμήθηκε από το AMA Hall of Fame και το Μουσείο Harley-Davidson, ενώ έχει θεσπιστεί βραβείο AMA Bessie Stringfield για να τιμήσει τις γυναίκες που είναι ηγέτιδες στη  μοτοσικλέτα. Φαίνεται πως ήταν μια εκπληκτική γυναίκα και εκρηκτική προσωπκότητα και σκέφτομαι πως θα της άξιζε μια κινηματογραφική παραγωγή ή έστω ένα ντοκιμαντέρ. 

Κείμενο: Marlykon

Πληροφορίες για όσα διαβάσατε, αλλά και φωτογραφίες πήραμε από τα εξής websites: ⇒ https://www.miamiherald.com/news/local/article228507024.html  ⇒  https://www.rideapart.com/articles/246019/bessie-stringfield-bikers-you-should-know/    ⇒  bessiestringfieldbook


Εκτύπωση   Email