Η Παναγιώτα Βλαντή μιλάει στον Ιδεοστρόβιλο

Η Παναγιώτα Βλαντή μιλάει στον Ιδεοστρόβιλο

Αγαπημένη ηθοποιός η Παναγιώτα Βλαντή, την έχουμε απολαύσει τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο θέατρο. Και στον κινηματογράφο παλαιότερα. Ποιος δεν θυμάται την φοβερή Σιλβή στα "Μαύρα μεσάνυχτα" , ή τον "Αστέρα Ραχούλας" και "Το κενό αυτοπροσώπως" ή "Εκπαιδεύοντας την Ρίτα" στο θέατρο ; Όπου συμμετείχε, έλαμπε και γι'αυτό το κοινό την αγαπάει.

Συναντήσαμε την Παναγιώτα Βλαντή και είχαμε μαζί της μια πολύ ωραία κουβέντα για τα σχέδιά της, την καριέρα της, την ζωή της. Όμορφη, γλυκιά, ήρεμη και ευγενέστατη, η Παναγιώτα μας μίλησε σαν να είμαστε φίλες, με άνεση και ειλικρίνεια.

Και τί μας είπε; Πρώτα – πρώτα και με μεγάλο ενθουσιασμό μίλησε για τη δουλειά της ως αφηγήτρια σε μια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων. «Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία αυτή για μένα. Και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό, γιατί έχω διαβάσει πάρα πολύ καλά βιβλία. Έχω διαβάσει κλασική λογοτεχνία, έχω διαβάσει σύγχρονη λογοτεχνία και πραγματικά είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και για μένα είναι ένας καινούριος δρόμος . Είναι ένας καινούργιος ορίζοντας για τη δουλειά μου και για μένα την ίδια. Δεν είναι εύκολο να διαβάζεις βιβλίο και να μεταφέρεις ακουστικά  όλο αυτό το συναίσθημα όσο μπορείς, αν μπορείς. Να μεταφέρεις το πνεύμα του συγγραφέα και να κάνεις το βιβλίο να ακούγεται ωραίο.»

Και το ευτύχημα είναι ότι η δουλειά αυτή, η πλατφόρμα πάει πάρα πολύ καλά. «Και ευτυχώς και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό. Πραγματικά είναι μια πολύ καινούργια εμπειρία για μένα.» Την ακούω να μιλάει γι’αυτό και πραγματικά είναι γεμάτη ενθουσιασμό!

Η Παναγιώτα φέτος δεν θα εμφανιστεί στην τηλεόραση (εντάξει, πόσα να κάνει κανείς ταυτόχρονα;;;) . Φέτος, μου είπε, μόνον θα απολαμβάνει τους συναδέλφους. Αν και είναι ακόμα νωρίς, ξεκίνησε την Παραλία και της άρεσε, καθώς και τις Ψυχοκόρες. «Έχει πολλές σειρές φέτος στην τηλεόραση και μακάρι να τις δει ο κόσμος».     

Αν δείτε τις δημοσιεύσεις της Παναγιώτας Βλαντή στο instagram θα την δείτε να περπατά στο δάσος, δίπλα σε ποτάμια, να κολυμπά, να χαίρεται το περιβάλλον. Την ρώτησα λοιπόν για την σχέση της με την φύση. «Μου αρέσει, την αγαπώ την φύση. Δεν είμαι πολύ εξοικειωμένη μαζί της. Προσπαθώ όμως. Δεν έκανα παλιότερα πεζοπορία. Δεν είναι εύκολο, το παλεύω όμως, μου αρέσει. Για μένα ήταν άθλος αυτό που έκανα και πήγα στη Δρακόλιμνη μέσα από το Πάπιγκο και καταφύγιο - καταφύγιο στην Δρακόλιμνη. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Το κατόρθωσα με πολύ κόπο βέβαια, αλλά πραγματικά τα κατάφερα. Έκανα το Βοϊδομάτη, το φαράγγι… Μου αρέσουν πολύ οι ήχοι, οι θόρυβοι της φύσης, οι μυρωδιές και φυσικά η παρέα. Ο Γιάννης, ο άντρας μου, έκανε από παλιά πεζοπορίες και ξέρει ότι του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και έτσι με έχει μυήσει θα έλεγα. Είναι πολύ έμπειρος»

Η θάλασσα επίσης της αρέσει πάρα πολύ. Πέρσι έκανε μπάνιο και το χειμώνα, το βρήκε πολύ αναζωογονητικό κι ελπίζει να το συνεχίσει και φέτος. Μπράβο, σκέφτομαι εγώ, στον καλό της σύζυγο που την «παρασύρει» σε τόσο καλές συνήθειες.

Η Παναγιώτα Βλαντή έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, στα Σεπόλια. Κι αγαπάει πολύ το κέντρο της πόλης, ακόμα και τώρα που δεν μένει πια εκεί. Τώρα, μετά τον γάμο της, ζει στον Γέρακα. Είναι “ερωτική μετανάστις” όπως λέει. Αλλά προσπαθούν να επισκέπτονται το κέντρο όσο πιο συχνά μπορούν.  

panagiota_vlanti (photo credit@ideostrovilos)

Θυμάμαι πως παλιότερα είχε κάνει και σινεμά. Κι έτσι η επόμενη ερώτησή μου είναι: Θέατρο, τηλεόραση ή κνηματογράφος;                                                                   

 «‘Oλα μου αρέσουν. Aγαπώ πάρα πολύ την τηλεόραση και το σινεμά, αλλά και το θέατρο, εννοείται. Έχουν γοητεία και τα τρία. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι τώρα δεν μπορώ να τα κάνω ταυτόχρονα. Το έκανα πρόπερσι και ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ. Θα ήθελα να δίνω χρόνο στο καθένα μόνο του πια. Εκτός βέβαια αν σου τύχει κάτι καλό, δεν μπορείς να το αρνηθείς. Αγαπώ πάρα πολύ και το θέατρο γιατί έχω γνωρίσει σημαντικούς συγγραφείς μέσα στο θέατρο και σημαντικούς ανθρώπους. ‘Οπως και στις ταινίες, αγαπώ πάρα πολύ το φακό. Μου αρέσουν τα πλάνα, μου αρέσει η αφήγηση, μου αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζεις την δουλειά, η προετοιμασία, το πλάνο, όλη η διαδικασία. Ακόμα και το συνεργείο οι σχέσεις που αποκτώ. Νιώθω πάρα πολύ ωραία όταν κάνω τηλεόραση. Και σινεμά λιγότερο βέβαια, αλλά νιώθω κι εκεί πάρα πολύ ωραία.

Δεν είμαι από τους ηθοποιούς που θα πουν ότι μου αρέσει μόνο το θέατρο -αν και μου αρέσει πάρα πολύ το θέατρο, μα πάρα πολύ. Αλλά βρίσκω πολλή γοητεία και στην τηλεόραση. Βρίσκω τους τρόπους και τους δρόμους μάλλον, να ζω τη γοητεία. Γιατί υπάρχουν πολλοί που είναι λίγο αφοριστικοί με το θέμα της τηλεόρασης.»

Μου μίλησε και για τις παρέες, τις φιλίες της. Κάποιοι, λίγοι φίλοι από τον καλλιτεχνικό χώρο, μάλλον περισσότεροι εκτός. Έχει πάρα πολλούς γνωστούς και πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της δουλειάς της, αλλά φίλους στενούς έχει λίγους. Μάλλον είναι θέμα χρόνου. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζει, εκτιμά αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος για να αναπτυχθεί μια φιλία. Κι έτσι οι πραγματικοί φίλοι είναι λίγοι.  

Κι η καθημερινότητά της; Πώς είναι η καθημερινότητα του ηθοποιού; «Εξαρτάται. Έχει πολλές “καθημερινότητες”, ανάλογα με τις δουλειές που κάνει ο ηθοποιός. Δηλαδή αν έχει τηλεόραση μόνο,  αν έχει και τηλεόραση, αν έχει θέατρο μόνο ή αν έχει οικογένεια, παιδιά, συζύγους κ,λπ. Μπορεί να είναι μια ζωή ασκητική, με πολλή μελέτη, μέχρι μια κανονική ζωή, να πας το πρωί το παιδί στο σχολείο, μετά να κάνεις τη γυμναστική σου, τη φωνητική σου το βράδυ στο θέατρο ή αντίστοιχα στην τηλεόραση εξαρτάται από το τι κάνεις στη συγκεκριμένη περίοδο.»

«Η δική μου ρουτίνα αυτές τις ημέρες, είναι ξύπνημα πάρα πολύ πρωί, θα πάω να κάνω τα βιβλία μου για 4 ώρες μέχρι τη μία το μεσημέρι, μετά θα πάω να γυμναστώ. Θα ξεκουραστώ, μετά θα πάω να κάνω φωνητική. Και το βράδυ θα διαβάσω για να προετοιμαστώ για την άλλη μέρα. Ή θα βγω έξω με φίλους να πιώ ένα ποτήρι κρασί ή θα δω μια ωραία ταινία.Πιο πολύ μελετάω αυτή τη στιγμή και προσπαθώ να κάνω πράγματα δικά μου, όπως να γυμνάζομαι. Μεθαύριο θα αλλάξει αυτό, θα έχω πάρα πολλές  πρόβες. Δεν θα προλαβαίνω να τα κάνω όλα αυτά.»

- Κι  από την άλλη μεριά πώς είναι; Εν προκειμένω, ο σύζυγός σου, πώς αντιμετωπίζει τη δουλειά σου;

«Με ψυχραιμία και σεβασμό, αλλιώς δεν θα προχωρούσα στο βήμα του γάμου. Όπως και εγώ σέβομαι τη δική του δουλειά. Και τα δικά του ωράρια.  δεν είναι εύκολο, καθόλου, εύκολο. Αλλά υπάρχει όμως, μπορεί να γίνει. Να σε σεβαστούν και να υπολογίσουν αυτό που είσαι. Γίνεται αυτό. Όχι πάντα, είναι δύσκολο. δυσκολεύτηκα πάρα πολύ στη ζωή μου, με το θέμα της δουλειάς, αλλά όμως γίνεται, ναι.»

- Τη δουλειά σου την ονειρευόσουν από μικρή;

«Ναι, ναι , ήταν κάτι το οποίο ονειρευόμουν από μικρή. Λίγο μπερδεμένα τα πράγματα μέσα μου, ήθελα  να κάνω χορό, για να γίνω χορεύτρια και ηθοποιός ταυτόχρονα και τελικά επικράτησε το θέατρο και τον χορό τον κράτησα λίγο ερασιτεχνικά».

Δεν ονειρεύεται να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στο θέατρο, αλλά θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με κλασικούς συγγραφείς. Αν και στο παρελθόν έχει παίξει Τσέχωφ, Τένεσση Γουίλιαμς, Άρθουρ Μίλλερ, επιθυμία της είναι να επικεντρωθεί περισσότερο σε κλασικό ρεπερτόριο. Μας είπε κιόλας ότι για μετά τα Χριστούγεννα, είναι στα σκαριά μια παράσταση με έργο του Τσέχωφ, στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.  

Με αρχαία τραγωδία δεν έχει προς το παρόν ασχοληθεί. «Μετά από πάρα πολλή σπουδή και μελέτη, θα ήθελα. Χωρίς αυτό να είναι διακαής πόθος.  Θα μπορούσα ενδεχομένως, αλλά θα θέλω να το ξέρω από νωρίς για να μπορέσω να προετοιμαστώ, γιατί το θεωρώ δύσκολο.»  

- Η εμφάνιση τί ρόλο θεωρείς ότι παίζει στη δουλειά σου;

«Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Και σημασία έχει πώς θα το διαχειριστείς εσύ αυτό μετά. Πώς θα κάνεις τους άλλους να σε δούνε μετά και να μη μείνουν στην ομορφιά σου αλλά να μείνουν και σε κάτι άλλο. Παίζει ρόλο και σε όλες τις δουλειές. Έτσι και αλλιώς σε τραβάει ένας ωραίος άνθρωπος, φωτεινός. Άρα λοιπόν έχει σημασία εσύ τί κάνεις και πώς το περνάς στους άλλους.»  

Αυτά είπαμε με την αγαπημένη Παναγιώτα Βλαντή και πρέπει να ομολογήσω ότι μέσα από αυτή την φιλική μας κουβέντα, γνώρισα έναν άνθρωπο πολύ ζεστό και με ιδιαίτερη ευγένεια. Tην ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό και της ευχόμαστε να είναι πάντα χαρούμενη και λαμπερή τόσο στη δουλειά της όσο και στην προσωπική της ζωή.

Κείμενο: Marlykon

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email