Πέντε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μαύρες γάτες!

Πέντε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μαύρες γάτες!

Είτε τις αγαπάμε είτε όχι, οι μαύρες γάτες ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία, έως και σεβασμό για τις ιδιαιτερότητές τους!

1. Υπάρχουν πολλές ράτσες μαύρης γάτας

Κάποιος θα είχε την τάση να πιστεύει ότι οι μαύρες γάτες αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, αλλά όχι! Μπορούμε να ξεχωρίσουμε καμμιά εικοσαριά διαφορετικές ράτσες – 22 για την ακρίβεια. Ωστόσο, αυτή της Βομβάης κρατάει τα σκήπτρα. Είναι η μόνη που περιλαμβάνει αποκλειστικά μαύρες γάτες! Κατά τα λοιπά, μπορούμε να παρατηρήσουμε  γάτες με μαύρο τρίχωμα στις περσικές, της Σιβηρίας, στις βρετανίδες Ντέβον Ρεξ, στις αμερικάνες νέας γενιάς (από το 1960 και μετά) Ράγκντολ ή στις επίσης εξ Αμερικής κλασικές Μέιν Κουν.

Φωτό : Μαριάννα Καραβασίλη

2. Το χρώμα του τριχώματος τους μπορεί να αλλάξει

Ανάλογα με τις διαφορετικές χρωστικές που μπορεί να έχει μια μαύρη γάτα, μπορεί πράγματι να αλλάξει χρώμα. Πώς; Πολύ απλά ανάλογα με την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο πιο δυνατός είναι ο ήλιος και όση περισσότερη ώρα είναι εκτεθειμένη σε αυτόν! Όσο πιο βαθιά είναι η απόχρωση μιας μαύρης γάτας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μεταβεί από το μαύρο σε πιο καφετί χρώμα. Εξάλλου, το να βρεις μια λευκή τρίχα στη γούνα μιας μαύρης γάτας υποτίθεται ότι φέρνει καλή τύχη! Εξ αυτού ορμώμενοι πάμε στην τρίτη πληροφορία…

Φωτό : Μαριάννα Καραβασίλη

3. Η μαύρη γάτα σημαίνει και τύχη!

Είναι αναμφίβολα ένα από τα ζώα που γίνονται αντικείμενο των περισσότερων δεισιδαιμονιών, είτε στρέφονται προς την καλή τύχη είτε προς το αντίθετό της. Αν η ευρωπαϊκή κουλτούρα αντιλαμβάνεται κυρίως τις μαύρες γάτες ως κακό οιωνό, αυτό δεν συμβαίνει παντού!

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις : Για παράδειγμα στη Γερμανία το να διασταυρωθείς με μια μαύρη γάτα  έχει δυο εκδοχές, αν έρχεται από τα δεξιά σου είναι καλό σημάδι! Στη Σκωτία, μια μαύρη γάτα στο σπίτι είναι σημάδι ευημερίας. Γενικά στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και στην Ιαπωνία, η μαύρη γάτα θεωρείται ως επί το πλείστον ότι φέρνει καλή τύχη.

Φωτό : Μαριάννα Καραβασίλη

 

4. Μαύρες γάτες και ναυτικοί. Μια μεγάλη ιστορία!

Όσον αφορά τις δεισιδαιμονίες, οι ναυτικοί σίγουρα έχουν μπόλικες.  Λογικό λοιπόν η μαύρη γάτα να είναι ανάμεσα σε αυτές. Από τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν συνηθισμένο να υπάρχει μια γάτα στο πλοίο–όχι απαραίτητα μαύρη– για να προστατεύει τα τρόφιμα  αλλά και τα σχοινιά του πλοίου από τους αρουραίους.

Από την άλλη πλευρά, το να έχουν μια μαύρη γάτα στο πλοίο είναι συνώνυμο της ατυχίας για τους ναυτικούς – εκτός από τους Άγγλους. Ωστόσο, και το να μην έχουν θα τους έφερνε ακόμη περισσότερο το κακό μάτι κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων ταξιδιών. Είπαμε, ναυτικοί, δέσμιοι των δεισιδαιμονιών!

Φωτό : Μαριάννα Καραβασίλη

5. Οι μαύρες γάτες είναι πιο ανθεκτικές σε ορισμένες ασθένειες

Πράγματι, αποδεικνύεται ότι το γενετικό υλικό που τους δίνει το μαύρο τρίχωμα είναι και αυτό που ευθύνεται για μια πολύ συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα. Θεωρούνται πιο ανθεκτικές από άλλες γάτες έναντι ορισμένων ασθενειών όπως ο HIV.

Μια ιδιαιτερότητα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, τόσο που κάποιοι εργάζονται πάνω  στη γενετική χαρτογράφηση της μαύρης γάτας με την ελπίδα να αναπτύξουν θεραπείες κατά της ασθένειας.

 

Φωτό : Μαριάννα Καραβασίλη

Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη (μοντέλα : Η Σάρα και η Μάρα και ο μικρός Μπόμπος).

Το διαβάσαμε εδώ


Εκτύπωση   Email