Και οι σκύλοι υποφέρουν από τον καύσωνα!

Και οι σκύλοι υποφέρουν από τον καύσωνα!

Τα αγαπάμε, τα λατρεύουμε καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και πώς θα προστατέψουμε τα σκυλιά μας από τον καύσωνα.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δεν υποφέρουμε μόνο εμείς αλλά και τα σκυλιά μας. Όλα τα ζώα επηρεάζονται από τη ζέστη και  ψάχνουν τρόπους κι αυτά για να την αντέξουν. Τα σκυλιά συγκεκριμένα ταλαιπωρούνται γιατί, σε αντίθεση με εμάς, ιδρώνουν πολύ λίγο και επομένως δεν μπορούν να κρυώσουν επαρκώς το σώμα τους. 

Σε συνθήκες πολλής ζέστης φροντίστε τον σκύλο σας γιατί δεν αρκεί μόνο το νερό που οπωσδήποτε πρέπει να έχει στη διάθεσή του, που και αυτό καλό θα ήταν να το αλλάζουμε κάθε τέσσερις ώρες για να είναι δροσερό. Επίσης, μη βιαστείτε να πάτε για κούρεμα τον σκύλο σας γιατί το τρίχωμά του λειτουργεί μονωτικά τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο. Ο κτηνίατρος θα δώσει τις σωστές πληροφορίες περί κουρέματος, ανάλογα με τη ράτσα του σκυλιού σας.

Ας δούμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τετράποδοι φίλοι μας :

1. Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον σκύλο σας: μετά από σωματική άσκηση, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή τη ζέστη, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο ή αν είναι κλεισμένο σε ένα μη αεριζόμενο και εκτεθειμένο στον ήλιο χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναπνοή του επιταχύνεται, ο καρδιακός του ρυθμός αυξάνεται, αρχίζει να βγάζει σάλιο και αισθάνεται την ανάγκη να ξαπλώσει καταγής. Για να μην αναφερθούμε στα χειρότερα που μπορεί να επακολουθήσουν!

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, ηλικιωμένος, κουτάβι ή έχει τραυματιστεί στη μουσούδα του. Μιλώντας περί μουσούδας ορισμένες ράτσες με πλακουτσωτή μύτη όπως τα πεκινουά και τα μπουλντόγκ είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στις ψηλές θερμοκρασίες.                                                                           

Η θερμοπληξία είναι στην πραγματικότητα υπερθερμία που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του ζώου: από 38,5°C, μπορεί να ανέλθει στους 40,5°C μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!  Για να το αποφύγετε αυτό, είναι απαραίτητο να κρυώσετε τον σκύλο σας τοποθετώντας τον στη σκιά, σε δροσερό μέρος, και περνώντας ένα υγρό πανί πάνω από το σώμα του.

2. Ηλιακό έγκαυμα

Ναι, τα σκυλιά μπορούν επίσης να καούν από τον ήλιο, παρά το τρίχωμά τους! Προφανώς, τα άτριχα σκυλιά, τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα και ανοιχτόχρωμο τρίχωμα (πίτμπουλ, Δαλματίας, μπόξερ κ.λπ.) είναι πιο επιρρεπή στο ηλιακό έγκαυμα. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το εσωτερικό των μηρών ή το στομάχι.

Για να μην καεί ο σκύλος σας από τον ήλιο, η καλύτερη λύση είναι να μην τον βγάλετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, να ξέρετε ότι υπάρχουν αντηλιακά για κτηνιατρική χρήση!

3. Εγκαύματα στα πέλματα

Τα εγκαύματα που προκαλούνται από τη θερμότητα που απελευθερώνεται από την άσφαλτο, το τσιμέντο ή τα πλακάκια κατά το περπάτημα σε θερμοκρασίες καύσωνα είναι μια πραγματική και ελάχιστα γνωστή μάστιγα για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Τα πέλματα των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα. Μην ξεχνάμε ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες του σκύλου βρίσκονται στα πέλματά του!  Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε επιστρωμένες επιφάνειες είναι πολλαπλάσιες της θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25°C, η θερμοκρασία της πίσσας π.χ μπορεί να φτάσει τους 60°C! Ωστόσο, για τους καημένους τους τετράποδους φίλους μας από τους 50°C, το δέρμα στις πατούσες τους  καίγεται εντελώς, σε μόλις 1 λεπτό.

Έτσι, το να περπατάτε το σκυλί σας σε μπετόν όταν έχει ζέστη ή όταν ο ήλιος έχει ζεστάνει το δρόμο όλη μέρα αντιπροσωπεύει πραγματικό κίνδυνο για το ζώο. Για να μάθετε αν μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας χωρίς να θέσετε τον σκύλο σας σε κίνδυνο, υπάρχει μόνο μία λύση: πηγαίνετε ξυπόλητοι, εάν το έδαφος είναι καυτό για εσάς, θα είναι το ίδιο καυτό και για τον σκύλο σας.

Γενικά, καλό θα ήταν να βυθίζουμε τις πατούσες του σε δροσερό νερό και να καταβρέχουμε κατά διαστήματα το σκιερό μέρος που απαγκιάζει το σκυλί μας για να προστατευτεί από τη ζέστη. Να τον βγάζουμε για βόλτα είτε πολύ νωρίς το πρωί ή μετά που θα πέσει ο ήλιος, άλλωστε ούτε εμείς οι ίδιοι έχουμε την επιθυμία για βόλτα στην ντάλα ζέστη.

Εε, και μια βουτιά στην θάλασσα (αρκεί να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους) ή την πισίνα-όχι, με σπρώξιμο, μόνο αν το θελήσει-δεν βλάπτει! 

Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 

Με πληροφορίες από εδώ


Εκτύπωση   Email