Αντηλιακό μην ξεχάσεις να βάλεις...

Αντηλιακό μην ξεχάσεις να βάλεις...

Χωρίς αντηλιακό δεν πάμε πουθενά πλέον. Το λένε οι γιατροί, το λένε οι αισθητικοί, το φωνάζουν οι μαμάδες στα πιτσιρίκια τους και οι ώριμες κυρίες στους συζύγους τους.

Πού ξεφύτρωσε όμως το αντηλιακό; Ποιος το σκέφτηκε και το πρωτοέφτιαξε; Θα εκπλαγείτε αλλά δεν ήταν κάποιος που κάηκε στην ηλιοθεραπεία ή από τις πολλές ώρες πάνω στην βάρκα. Και σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο, δεν υπήρχε ένας, αλλά δυο -τρεις «πατέρες» του αντηλιακού.

Το 1932 ένας Αυστραλός χημικός, ο Milton Blake δημιούργησε την πρώτη σειρά αντηλιακών για λογαριασμό της εταιρείας Hamilton, με χρηματοδότηση από την οικογένεια και τους φίλους του. Τα αντηλιακά Hamilton κυκλοφορούν ακόμα σήμερα στην αγορά!

Την δεκαετία του ’30,  ένας ορειβάτης στο όρος Piz Buin στις Άλπεις, ο Franz Greiter, κάηκε από τον ήλιο. Επειδή όμως ο Φραντς ήταν φοιτητής χημείας, έκανε σκοπό της ζωής του να φτιάξει κάτι το οποίο θα προστάτευε το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Κι έτσι, to 1938, o Greiter έβγαλε στην αγορά ένα από τα πρώτα αποτελεσματικά αντηλιακά, το “Glacier Cream” (= η κρέμα του παγετώνα) με SPF 2! Αργότερα βέβαια, το όνομα άλλαξε σε Piz Buin.

Το 1944 ο Benjamin Green, που ήθελε να προστατεύσει τους στρατιώτες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δημιούργησε ένα προϊόν φτιαγμένο από βούτυρο κακάο και φαρμακευτικό (κτηνιατρικό) πετρέλαιο. Το λανσάρισε στην αγορά με το όνομα Coppertone Suntan Cream.

Και οι τρεις αυτές εταιρείες διαφημίζουν ακόμα ότι εκείνες έφτιαξαν τα πρώτα αντηλιακά. Φαντάζομαι ότι όντως τα είχαν φτιάξει, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετκές και μέχρι να διαδοθεί ένα καινούργιο προϊόν από την Αυστραλία στις ΗΠΑ κι από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, περνούσε πολύς χρόνος.

Περιττό να πούμε δε, ότι τα πρώιμα εκείνα αντηλιακά ήταν ένα παχύρρευστο κολλώδες κόκκινο πράγμα, παρόμοιο με βαζελίνη και πολύ απείχαν από τα σημερινά σούπερ εξελιγμένα αντηλιακά προϊόντα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Βέβαια, πρέπει να πούμε στις Hamilton, Piz Buin και Copertone ότι πολλούς αιώνες πίσω, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ρύζι, λούπινο και γιασεμί για προστασία από τον ήλιο. Και οι Αρχαίοι Έλληνες το αγνό παρθένο ελαιόλαδο! Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους δηλαδή!

Καλά μπάνια και μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας, πριν βγείτε από το σπίτι!

Κείμενο: Marlykon

 


Εκτύπωση   Email