Δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο!

Δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο!

Δημόσιες τουαλέτες νέας γενιάς, σε δημόσια θέα. Μια πρόταση στην εποχή της πανδημίας του κορονοιού. 

Στο Τόκιο στην περιφέρεια ενός πολυσύχναστου πάρκου της περιοχής Shibuya έχουν τοποθετηθεί αυτές οι αναβαθμισμένες δημόσιες τουαλέτες. Παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι προσφέρουν μικρή προστασία της (απαραίτητης) ιδιωτικότητας, η ημιδιαφανής πρόσοψη έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιτάζουν μέσα στο χώρο ώστε να ελέγξουν την καθαριότητα πριν τον χρησιμοποιήσουν. Όταν οι χρήστες ανοίξουν την πόρτα και μπουν στο χώρο, οι τοίχοι μετατρέπονται σε αδιαφανείς, κρύβοντας το άτομο από την δημόσια θέα.

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού, οι δημόσιες τουαλέτες στην περιοχή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, έτσι η νέα δομή ανταποκρίνεται στον δικαιολογημένο φόβο των ανθρώπων για τις συνθήκες υγιεινής.

Αυτή η καλαίσθητη εγκατάσταση, (που την νύχτα αποκτά και εικαστικό ενδιαφέρον!) είναι μέρος ενός project που ονομάζεται The Tokyo Toilet, το οποίο ανέθεσε τον σχεδιασμό για ολόκληρη την περιοχή της Shibuya σε 16 επώνυμους αρχιτέκτονες και designers. Πέντε από τις 17 επιλεγμένες τοποθεσίες είναι επί του παρόντος σε λειτουργία, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες να έχουν προγραμματιστεί για το 2021. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφορετική σειρά δημόσιων εγκαταστάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο προσιτές και ελκυστικές για όσους τις χρειάζονται.

Για να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με την καθαριότητα, το Tokyo Toilet έχει επίσης εκτεταμένα σχέδια συντήρησης τους. Το Ίδρυμα Nippon, οι αρχές της περιοχής Shibuya και ο Σύλλογος Τουρισμού Shibuya θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι χώροι δεν θα αποπνέουν τη «σκοτεινή, βρώμικη, δύσοσμη και φοβιστική» φήμη τους, δήλωσε ο συντονιστής του έργου στην Fast Company.

Πληροφορίες από :https://www.thisiscolossal.com/2020/08/tokyo-toilet-architects/


Εκτύπωση   Email