Someone to watch over me

Someone to watch over me

Το Someone to watch over me είναι ένα διαχρονικό και πολυαγαπημένο τραγούδι που ανήκει στην κατηγορία των "τυχερών τραγουδιών". Τυχερά, γιατί έχουν εξαιρετικούς συντελεστές ή γιατί έχουν ερμηνευτεί από τους καλύτερους ή γιατί τα λάτρεψε το κοινό. Ή υπερτυχερά γιατί συνδύασαν όλα τα παραπάνω. Υπερτυχερό λοιπόν και το Someone to watch over me των George & Ira Gershwin. Ένα κομμάτι από τα πιο αγαπημένα μου, που με συγκινεί το ίδιο  κάθε φορά που το ακούω. 

Tο 1926 ο συνθέτης George Gershwin μαζί με τον στιχουργό αδελφό του Ira Gershwin, δημιούργησαν το μιούζικαλ “Oh Kay”. Ένα από τα τραγούδια του μιούζικαλ, ο George το προόριζε να είναι ένα ζωηρό, ρυθμικό κομμάτι που θα παρουσιαζόταν με κάποιο χορευτικό νούμερο. Στίχοι δεν είχαν ακόμα γραφτεί, αφού δεν ήξεραν σε ποιό σημείο του έργου θα έμπαινε κι έτσι ο Ira περίμενε. Κάποια όμως μέρα, χωρίς να το καταλάβει, ο George το έπαιξε στο πιάνο αργά, σαν μπαλάντα. Κάτι έκανε «κλικ»  στους δυο αδερφούς και κατέληξαν ότι το τραγούδι αυτό έπρεπε σαφώς να είναι μια ρομαντική μπαλάντα. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο (μετέπειτα διάσημος στιχουργός, από τους καλύτερους στις δεκατετίες ’30 & ’40) Howard Dietz και ακούγοντας αυτή την μπαλάντα πρότεινε να της δώσουν τον τίτλο “Someone to watch over me”. Ο Ira, που τό’χε πάντα δύσκολο να βρει τίτλους για τα τραγούδια του πήρε τον τίτλο και σιγά-σιγά του έβαλε τους στίχους που ξέρουμε. Μετά από χρόνια βέβαια, ο Dietz , άρχισε να υποστηρίζει ότι όλοι οι στίχοι είναι δικοί του, καθότι την εποχή εκείνη ο Ira  ήταν άρρωστος σε κάποιο νοσοκομείο. Τα δικαστήρια όμως απεφάνθησαν υπέρ του Ira κι έτσι έληξε το θέμα. Το τραγούδι μιλά για την συνεχή προσμονή και αναζήτηση της μεγάλης αγάπης. Συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς (“I’m a little lamb, who’s lost in the woods”), εκφράζουν την λαχτάρα για τον ερχομό αυτού του «κάποιου που θα την προσέχει».

Ο απαιτητικός ρόλος της πρωταγωνίστριας Kay του μιούζικαλ, πήγε στην Αγγλίδα σταρ της εποχής Gertrude Lawrence. Ο G.Gershwin μάλιστα, προκειμένου να κάνει το συγκεκριμένο τραγούδι πιο συναισθηματικό (ίσως και πιο μελό), έδωσε στην G.Lawrence μια άθλια πάνινη κουκλίτσα που την κρατούσε στο χέρι, την κοιτούσε και της τραγουδούσε με μια παιδική απλότητα (που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει το τραγούδι αυτό), προκαλώντας έτσι ρίγη συγκίνησης στο κοινό. Η πρώτη ηχογραφημένη έκδοση του Someone to watch over me είναι με την φωνή της G. Lawrence και συνοδεία πιάνου, το 1926, τη χρονιά δηλαδή που παίχτηκε και το Oh Kay. Έναν μήνα μετά, το ηχογραφεί ο George Gershwin σε μια ορχηστρική εκτέλεση στο πιάνο (σαφώς πιο γρήγορη, σε στυλ ragtime και άρα πιο κοντινή στην αρχική ιδέα του χορευτικού κοματιού). Και την επόμενη χρονιά, μετά την μεγάλη επιτυχία του έργου στο θέατρο,  το ξανα-ηχογραφεί η G. Lawrence με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας. 

Το “Someone to watch over me”, το τραγούδησαν έκτοτε πάμπολλοι σπουδαίοι (και μη) τραγουδιστές. Είναι πια μια από τις πιο κλασικές τζαζ μπαλάντες.  Το 1944 το τραγούδησε η Judy Garland σε κάποιο φιλανθρωπικό γκαλά, το 1946 ο Frank Sinatra, το 1950 η Ella Fitzgerald (σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του μοναδικού Nelson Riddle), ο Chet Baker το 1953, η Sarah Vaughan το 1957, η Etta James το 1962, η Rosemary Clooney το 1963, η Barbra Streisand το 1965, ο Willie Nelson το 1978, η Linda Ronstadt το 1983 (από το εξαιρετικό της άλμπουμ “What’s new” σε ενορχήστρωση Nelson Riddle), ο Chick Corea (στο πιάνο από το L.P.“solo piano expressions”) το 1993, ο Elton John το 1994, η Sinead O’Connor το 1998, η Amy Winehouse το 2008 και δεν έχω αναφέρει ούτε τους μισούς...Κάποιοι απ’αυτούς μάλιστα το έχουν τραγουδήσει σε περισσότερες από μια εκτελέσεις. Το 1968 o Robert Wise γύρισε την  ταινία “Star” που αφηγείτο την ζωή της Gertrude Lawrence, την οποία ενσάρκωσε η Julie Andrews (δίνοντας και μια πολύ καλή ερμηνεία του τραγουδιού μας, βέβαια). Ο Frank Sinatra παίζει στο πιάνο και τραγουδά το Someone to watch over me (μέσα σε ένα μπαρ κι ενώ κανείς, εκτός από την Doris Day, δεν του δίνει σημασία) και στην ταινία του 1954 “Young At Heart”. Το 1987 στην πολύ καλή ταινία του Ridley Scott “Someone to watch over me” ακούγεται το τραγούδι σε τρεις εκτελέσεις: από τον Sting, από την Roberta Flack και από τον τενόρο σαξοφωνίστα Gene Ammons (υπέροχη ορχηστρική εκτέλεση). Επίσης, το τραγούδι ακούγεται και σε ορχηστρική εκτέλεση στο Manhattan του Woody Allen (1979) στην γνωστή σκηνή στην Queensboro bridge. Ακόμα και η Γιαπωνέζα σούπερ σταρ της ποπ Ayaka Hirahara, δεν ξεχνά να το λέει στις μεγάλες της συναυλίες και δεν είναι καθόλου κακή...μα καθόλου.

Όπως είπαμε, οι εκτελέσεις είναι δεκάδες και πολλές από αυτές έχουν μάλλον ξεπεράσει την πρωτότυπη εκτέλεση της Gertrude Lawrence (που ακούγεται εξ άλλου και κάπως παρωχημένη). Προσωπικά, αγαπώ ιδιαίτερα αυτή της Linda Ronstadt, και  γιατί η φωνή της είναι μια από τις πολύ αγαπημένες μου, αλλά κυρίως γιατί έτσι γνώρισα αυτό το τραγούδι. Εσείς, ποια εκτέλεση προτιμάτε;


Και οι στίχοι του τραγουδιού, με μια ερασιτεχνική δική μου μετάφραση:

There's a saying old, says that love is blind
Still we're often told, seek and ye shall find
So I'm going to seek a certain lad I've had in mind
Looking everywhere, haven't found him yet
He's the big affair I cannot forget
Only man I ever think of with regret
I'd like to add his initial to my monogram
Tell me, where is the shepherd for this lost lamb
There's a somebody I'm longin' to see
I hope that he turns out to be
Someone who'll watch over me
I'm a little lamb who's lost in the wood
I know I could, always be good
To one who'll watch over me
Although he may not be the man
Some girls think of as handsome
To my heart he carries the key
Won't you tell him please to put on some speed
Follow my lead, oh, how I need
Someone to watch over me
Won't you tell him please to put on some speed
Follow my lead, oh, how I need
Someone to watch over me
Someone to watch over me
 

Ένα παλιό ρητό λέει πως η αγάπη είναι τυφλή

Ωστόσο, συχνά μας λένε, ψάξτε και θα βρείτε

Κι έτσι θα ψάξω ένα συγκεκριμένο αγόρι που είχα στο μυαλό μου

Ψάχνοντας παντού, δεν τον βρήκα ακόμα

Είναι η μεγάλη ιστορία που δεν μπορώ να ξεχάσω

Ο μόνος άνθρωπος που τον σκέφτομαι με λύπη

Θα ήθελα να προσθέσω τα αρχικά του στο μονόγραμμά μου

Πες μου, πού είναι ο “βοσκός” για αυτό το χαμένο αρνί

Υπάρχει κάποιος που λαχταρώ να δω

Κι ελπίζω να αποδειχτεί ότι θα είναι αυτός

Ο κάποιος που θα με προσέχει

Είμαι ένα αρνάκι χαμένο μές στο δάσος

Ξέρω ότι θα μπορούσα, να είμαι πάντα καλή

Σ’αυτόν τον κάποιον που θα με προσέχει

Κι ας μην είναι ο άντρας

Που κάποια κορίτσια θεωρούν όμορφο

Όμως της καρδιάς μου έχει το κλειδί

Πες του σε παρακαλώ να κάνει γρήγορα

Να κάνει ότι κι εγώ, αχ, πόσο χρειάζομαι

Κάποιον να με προσέχει

Πες του σε παρακαλώ να κάνει γρήγορα

Να κάνει ότι κι εγώ, αχ, πόσο χρειάζομαι

Κάποιον να με προσέχει

Κάποιον να με προσέχει

 

Κείμενο: Marlykon

 

Το άρθρο αυτό είναι ενημερωμένη έκδοση παλαιότερου άρθρου που είχε δημοσιευτεί στο peopleandideas.gr 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email